Здравейте! Как следва да се процедира ако е пропуснато да се подаде декларация за промяна в обстоятелствата в НОИ от работодател за майка, която се връща на работа преди навършване на 2-години на детето и вместо 50% е платено цялото майчинство за период от 3 месеца? Какви биха били последствията за работодател и съответно ще има ли такива и за майката? Благодаря!
Момичета, много благодаря за отзивчивостта! dalila, за този вариант не се бях сетила, аз мислех да изискам заявление и документи от лицето за да докаже твърдението си, благодаря ти за идеята!  :good:
Към момента на подписване на заповедта за прекратяване на ТД, лицето не е представило документи за трудов и осигурителен стаж, т. е. работодателят в случая със сигурност знае, че е достигнал възраст за пенсиониране, но дали е достатъчен осигурителния стаж би следвало да се определи като представи документи. В случая не следва ли лицето да заяви и представи документи, за да може ако е достигнат и осигурителния стаж и се дължи това обезщетение да бъде изплатено?
Лицето твърди че трябва да има обезщетение за пенсиониране, затова питам
Работник, назначен по заместване на мястото на майка е освободен при завръщане на титуляра по чл. 325, ал.5. Освободеният служителят има необходимият стаж и възраст за пенсиониране. Работил е във фирмата три години. Работодателят дължи ли друго обезщетение освен това за неизползван отпуск до момента на прекратяване на договора?
А удачен ли е вариант с чл.71, ал.1 от КТ, и необходимо ли е заявление от работодател за прекратяване или от работник?
В случая /чл. 327(1)т.9/ с постъпване на държавна служба не следва ли да има заявление от служителя, в което да е посочена дата. от която започва правоотношението, а в случая с държавните служители и конкретно този това е датата, в която подписва акта за всъпване в длъжност?
Да добавя и че срокът за изпитване не е изтекъл
Здравейте!
Служител, назначен по чл.68, ал.1,т.3 от КТ със срок за изпитване 6м. уговорен в полза на двете страни по чл.70, ал.2, се явявна на конкурсна длъжост в същата администрация и ще бъде назначен по служебни правоотношения. Кое е основанието, на което да се прекрати договора?