Вижте това писмо на НАП :
https://zakonnik.bg/document/view/pismo/150160/5275378

Издателят на фактурата естествено си включва същата в своите дневници , но Вие бихте я включили единствено чрез Протокола по чл.117, който в случая не следва да издавате.
Много Ви благодаря!
Това писмо ми улеснява живот!
Не следва да издавате Протокол по чл.117 . Самата фактура няма да включвате в дневниците по ЗДДС, защото тя не е данъчен документ по смисъла на българското законодателство.
Благодаря за отговора.
Притеснява ме защо не трябва да включвам тази фактура от словаците в дневника, защото все пак те ще я декларират като продажбва в своя дневник.
Също така и аз издавам фактура към тях с услугата с място на изпълнение в ЮАР и я влключвам в дневника по чл. 69, ал. 2
Мястото на изпълнение е извън териториалния обхват на ЗДДС и не трябва да си начислявате данък с протокол.
С тази фирма имам договор, по който те ми оказват услуги и аз на тях.
Всички са с изпълнение на територията на ЮАР.
Издадох им фактура, където не съм начислила ДДС на основание че фактически доставката е на територията на трета държава - ЮАР нищо, че получателя е от ЕС.
Получих и от тях фактура, където те като основание за не начисляване на ДДС посочват параграф он директивата и посочват, че мястото на изпълнение е ЮАР.
И сега не ми е ясно как трябва да включа в дневника тази фактура - с протокол, без протокол, да си начисля ДДС, да него начислявам, къде в дневника трябва да посоча сумите?Искам да добавя, че услугата е огнеупорна зидария на завода в ЮАР.
Здравейте!
Имам следния въпрос.
Имам сключен договор за услуги с фирма от Словакия.
Получавам от тях фактура за услуга без ДДС. Обаче във самата фактура пише, че услугата е направена на територията на ЮАР.
И въпроса ми е - трябва ли да третирам тази услуга по чл. 21 ал.2, да си съставя протокол и да си самоначисля ДДС без никакво притеснение? или нещо пропускам?
да не отварям нова тема
с последните обновявания на НАП има ли опция да смениш декларирания ел. адрес на фирма?
Ако сте намерили такава опция, моля да споделете