Това с поканите не върши работа в съда ако лицето не е намерено и самата покана не е връчена ! По добре се консултирайте с добър адвокат . Но за мен най-доброто решение са преговорите колкото и неприятни да са и евентуална молба по взаймно съгласие.
Ако и в НОИ питате както питате тука.... мога само да предположа какво ще Ви отговорят :(

Първо отговорете на въпроса, към който се опитвам да Ви насоча от самото начало:  Какво е основанието за самоосигуряване? Как е подадена ОКД5?
Комбинацията от: "това е собственика на фирмата", "работи само при нас", "за личен труд положен от него", "Фирмата му плаща 1000лв и той си се осигурява върху тях" и "Той от негово име си се осигурява и си плаща чрез неговия Булстат" , "Подава си декл.1 с  ЕГН-то си чрез персоналния си ПИК като осигурител е пак неговото ЕГН", ме карат да мисля че или не сте запозната с делата и самоосигуряването на собственика, или сериозно сте се омотала. Въпреки желанието ми да Ви помогна, Вие не представяте нужната информация.

Това наистина ще е последното ми включване по темата. Хубав ден!


В НАП като Булстат на осигурител фигурира неговото ЕГН. В декл. за регистрация на самоосигуряващо се лице не е подаден като УПРАВИТЕЛ(СЪДРУЖНИК), а за друга длъжност която ще изпълнява. Мисля, че въпроса ми беше зададен изключително подробно в кристално описани детайли, който всеки ТРЗ специалист би трябвало да ми отговори с лекота.Незнам защо отговаряте на неща който не съм Ви питал и не Ви влизат в работата да коментирате ? Болничния ще се върне за анулиране и ще се издаде на името на самоосигуряващия се, защото той е ОСИГУРИТЕЛЯ в случая в НАП.Благодаря за помоща на всички колеги.
Ох...
Като е подавал декларация за начало на самоосигуряването какво е  попълнил? ЕГН *** /ясно че неговото/, БУЛСТАТ *** /какъв - на Вашата(неговата) фирма, на друга фирма, нищо не е понълнено, защото е регистриран като свободна професия по ЕГН, друго?/  ... Упражнявам дейност като *** /ей тук също е важно какво е попълнено - съдружник във Вашата(неговата) фирма, съдружник в друга фирма, ЕТ, свободна професия,  друго?/

Пак ще повторя /или потретя.../ има два варианта:
- ако е попълнил ЕГН *** , БУЛСТАТ на Вашата(неговата) фирма, .... Упражнявам дейност като съдружник във Вашата(неговата) фирма, това означава че се самоосигурява чрез тази въпросна фирма, която обслужвате. Или се опетвате да обслужвате. В този случай болничният е издаден правилно и ще трябва да се разходите до НОИ.
- ако е попълнил ЕГН *** БУЛСТАТ  на друга фирма или нищо не е понълнено, защото е регистриран като свободна професия по ЕГН или  друго?/  ... Упражнявам дейност като съдружник в друга фирма или  ЕТ или свободна професияили друго, то болничния трябва да се върне за анулиране и да се издаде нов на името на фирмата, чрез която се самоосигурява и на Вас не Ви пука кой ще ходи до НОИ.

В края на краищата Д1 как я подавате? Чрез БУЛТАТА на фирмата, която обслужвате, с друг БУЛСТАТ или само по ЕГН без БУЛСТАТ?

ПП Това е последното ми включване по темата. Ако и сега не разбрахте какво искам да си изясните - проблема си е Ваш. Оправяйте се.


Подава си декл.1 с  ЕГН-то си чрез персоналния си ПИК като осигурител е пак неговото ЕГН....Булстата е неговото ЕГН т.е тук няма  булстат на фирми ! Което означава, че и болничния трябва да му се издаде с неговото ЕГН според мен. В понеделник ще ми обяснят и от НОИ и като имам информацията ще напиша точно как се процедира в случая.
athila, Д1 към НАП и Приложение 15 към НОИ се подават с придружително писмо от името и с булстата на фирмата, през която се самоосигурява този СОЛ, независимо, че осигуровките се превеждат по ЕГН. Струва ми се от там идва Вашето объркване.  А кой ще занесе документите няма значение, стига да впише данните си в пълномощното.
Това с гражданския договор е още по-неясно, но то не е предмет на питането Ви в тази тема.


Накратко ,местоработата в болничния да се смени на неговото ЕГН и му изготвам прил №15 с входящ номер 1 ,защото това му е първия болничен като там също му попълвам Булстата(EГH-то в полето с ЕИК на Самоосигуряващия се). Т.е същото е като при подаване на болничен от фирма , но с неговия булстат и пореиден вх.№ .
По-горе Ви отговорих!
Относно болничният трябва да се поправи месторабота - фирмата на СОЛ-а


Т.е ЕГН-то ?  А след това с болничния носи  ли се приложение № 15 на хартия , както и в електронен вариант ? Може ли аз да го занеса например или е само лично?
Ок, назначили сме човек по граждански договор , който е самоосигуряващ се и работи само при нас. Всеки месец му плащаме сумата по договора и той чрез ел.подпис си пуска и плаща осигуровките по декларация 1 (29.3%) т.е аз му ги пускам защото това е собственика на фирмата :) . Вчера в болничния лист е вписано името на фирмата ни в полето “Месторабота“ .  Общо взето е това.
Фирмата му плаща 1000лв и той си се осигурява върху тях. Реално в ТРЗ програмата не се води този човек...като го заведох в нея за да му въведа болничния и не ме пуска в полето с болничен! Трябва да му начисля задължително осигуровки за предходния месец и тогава ме пуска да му въведа болничния лист, което не е така защото за нас тези 1000лв са целия разход по това лице т.е нямаме допълнителни осигуровки. Малко ми е объркано ? Той от негово име си се осигурява и си плаща чрез неговия Булстат... в програмата изкарва Булстата на фирмата ни т.е все едно ние го осигуряваме и нещо не ми се връзват нещата . Моля някой да обясни по подробно, в НОИ са много заети   и немога да се свържа с тях в момента да ми обяснят .
Фирмата плаща на СОЛ за личен труд положен от него.СОЛ си подава декл.1 (29.3% за осигуровки). СОЛ ми носи болничен и въпроса ми е кой аджеба трябва да го обработи и подаде в НОИ? Фирмата ни , той(самоосигуряващия) ?
Здравейте, каква е процедурата когато самоосигуряващите се лица получат болничен ? Кой следва да им занесе болничния в НОЙ , те или фирмата платец ?Ако е фирмата се подава с прил 15 само както е при останалите  или има нещо друго ?
Здравейте, имаме фирма регистрирана в България занимаваща се с туроператорски услуги в страни от третия свят рег.по ДДС. Въпросите са ми свързани с това, след като се сключи договор с някое физ.лице за настаняване в хотел, храна и .т.н (в страна от третия свят)издаваме си фактура за всички услуги по договора като начисляваме ддс с протокол (за нощувки 9%, ако има включени и др неща като масажи и.т.н ДДС е 20%) ? Другото което ме  интересува и хотела в Америка например ни издава фактура  за въпросната нощувка ,масажи и .т.н  питането ни е това ДДС можем ли да си го прихванем или как се процедира в случая ? И последно върху цената на самолетния билет трябва ли да начислим ДДС ? Благодаря
Интересно ми е защо всеки българин в чужбина си внася чинно данъците и казва " Какъв ред има там" . Тука обаче протестира против това, че трябва да плаща и търси вратички да не го направи. Според мене пари за пенсии няма, защото няма плащане на осигуровки от хора, които са задължени, но не го правят. Иначе , ако дребният бизнес загива от 123.06 лв. за осигуровки то по-добре да го няма. Както и да е - нищо лично, просто изказвам мнение, както и Вие го правите.

По темата - осигуряването като СОЛ и по трудов договор е осигуряване на две различни основания. Упражнявате ли дейност в качеството си на собственик на фирма следва и да се осигурявате независимо от това дали сте назначен или не на трудов договор. Ако сте пенсионер ще внасяте само здравни осигуровки, ако ли не - ще се осигурявате за пенсия 108.36 лв минимум или за всички осигурителни случаи 123.06 лв. минимум.



Защото в чужбина пенсионната реформа отдавна е направена както и човека който се осигурява знае точно каква пенсия ще вземе след еди колко си години полагане на труд в съответната страна. В България в 21 век на страна от ЕС аз както и много млади българи не сме сигурни в нищо ... законите тук се изменят с лека ръка от всяко правителство дошло на власт ! За какви пенсии говорим ,за какво осигуряване.... СМЕШНО Е  само да си го помислиш. Хубаво е, че се следи стриктното прилагане КСО, обаче е хубаво да се огледаме и на практика какво се е получава(получило).
По отношение на (Иначе , ако дребният бизнес загива от 123.06 лв. за осигуровки то по-добре да го няма.)  -  като се добави и  данъка  29,69 лв , ама то къде са 120 лв  там са и 150 лв , то пак по добре да го няма :smile1:   
Иначе благодаря за отговора по темата :good:
Искате счетоводното обслужване да е с външно за Вашата фирма лице, а иначе клиентите да са на фирмата ? Значи аз като Ваш клиент ще искам да ми издаде фактура фирмата, а тя на кого ще е възложила тази работа не ме интересува. И администрирането на този процес, независимо, че изпълнител на счетоводната работа е външно физическо лице е работа на Вашата фирма. Вие ще ми издадете фактурата за счетоводно обслужване, а не лицето на граждански договор, Вие ще подпишете договора с това лице........изобщо Вие ще управлявате, макар да не счетоводствате и затова ще упражнявате дейност и следва да сте СОЛ.

Ако това не Ви харесва нека друго физическо лице да сключи договор с Вашите клиенти , но това може би също не Ви харесва...

Точно това е начина за убиване на дребния бизвес. След това защо ли нямало пари за пенсии ...както и да е то е ясно, че България е отдавна потънал кораб. При условие, че съм на ТД трябва ли да внасям ЗО като СОЛ ?
Но това значи, че фирмата извършва дейност и управителя няма как да не се осигурява, най-малкото като самоосигуряващ.

Неразбирам защо да се осигурява упрявителя при условие, че не извършва физически труд ? Труда по счетоводното обслужване ще се извърши от лице наето по граждански договор.  Дефакто по този начин ще има кой на практика да е извършил счетоводната обработка на фирмите. Договор между мен и клиента не ме устройва, затова търся алтернатива.
Сключил си ГД с ТВОЯТА фирма. Добре. А ТВОЯТА фирма ОБСЛУЖВА другите фирми - клиенти. Така ли? Е, така няма начин да избегнеш самоосигуряването.
Ако ТИ като ФЛ си сключил ГД със всяка фирма-клиент по отделно, без да намесваш фирмата СИ, може и да може да избегнеш самоосигуряването.
Това, че си осигурен на две места по ТД за 8+4 часа, не означава, че не си задължен да се самоосигуряваш. Дори и по тези два ТД да си осигурен  върху 2600 лв общо, не означава, че не трябва да се регистрираш като СОЛ. Независимо, че в този случай реално не внасяш осигуровки.

СЪЖАЛЯВАМ, ЧЕ ТРЯБВА ДА ОБЯСНЯВЯМ ТОВА НА ЕДИН СЧЕТОВОДИТЕЛ!


В такъв случай  ГД ще се сключи с между фирмата и някой друг за извършване на счетоводната работа и аз като собственик няма да полагам личен труд, респективно да се самоосигурявам. :smile1:
Но издавйки фактури от името на фирмата, значи фирмата извършва дейност, следователно ти можеш да се самоосигуряваш или дук, гражданския договор, значи че полагаш личен труд и пак минималните вноски са като на самоосигуряващ, няма как да избегнеш това щом фирмата извършва дейност.
Сключи граждански договор с 2-те фирми по-отделно( за по-малка стойност, за да са по-малко осигуровките и данъка, щом имаш отделно трудови договори, осигуряването през гражданските ще е задължително, за да избегнеш самоосигуряването през фирмата.


АЗ като физ.лице съм сключил  два ГД  с моята фирма за счетоводно обслужване на 2-те фирми по-отделно за по 30 лв. Върху тях се плащат осигуровки . Осигурява ме друг работодател (12ч) при който съм на 2 ТД .И аз мисля,че това е начина да се избегне самоосигуряването. Благодаря ти :good:
води счетоводството на 2 фирми ...за по 30 лв  месечно на фирма - няма да коментирам цената. Може и работата да е толкова.
Осигуряване като СОЛ е изключено - а според КСО в конкретната ситуация неосигуряването като СОЛ е недопустимо.

Не съм човекът, който ще дава оценка на това "водене" , но всеки  счетоводител би трябвало да знае, че щом фирмата Му има дейност, и тази дейност я върши Самият Той, то ще трябва да се самооосигурява. Това не може да бъде избегнато нито с ГД, нито по друг начин.


Нещо не ме разбираш какво искам да кажа... взимам от фирмите по 100 лв като издавам ф-ра към тях и пускам за месеца ГД към себе си на стойност 30 лв за счетоводни услуги.  Защо да е недопустим ГД в конкретния случай ? Мога да пусна и въпросния ГД и към друго лице например ?
Като никакъв не се осигурява :smile1:  Изобщо не му и трябва да се осигурява в ЕООД-то,осигурява се при други работодатели. Въпроса ми беше свързан с това,че самия управител(има сключен ДУ без месечно възнаграждение) си води счетоводството на 2 фирми и дали е най-изгодно да се пуска  по един ГД за по 30 лв  месечно на фирма ? Осигуряване като СОЛ е изключено на този етап,защото сумата е прекалено малка  и е безумие да се направи.
Ако имаме ЕООД (счетоводна къща) която си я обслужва собственика и  200 лв приход  месечно  ?  Собственика  работи по два  ТД  в др.фирми (на 8 и 4 часа) и правилно ли е да сключа граждански договор за счетоводното обслужване като физ.лице   :question:
В договора няма да има отпуск,работно време и т.н само ежемесечно възнаграждение което прави самия договор по ЗЗД и никъде не се обявява. Май го схванах :smile1:
Нищо не разбрах :smile1: .Сключвам договор за управление с начислено месечно възнаграждение върху което да се плащат осигуровки през фирмата... такъв договор трябва ли да се подаде по чл.62 от КТ в НАП или не ?