Здравейте!

Бих искала до попитам, дали тези промени и срокът 21.08.2020 г. важат само за предприятията, които предлагат счетоводни услуги ? Относно организатори на хазартни игри има ли някакви нови изисквания и уведомления, които следва да бъдат подадени до горе упоменатия срок?
Благодаря ви за отговорите.

И в двата договора е описано, не само че са по 4 часа, а и точно работното време в часове, за да няма дублиране. Иначе, относно деклариране от страна на работника пред втория работодател за първия договор, декларация не е подписвана. Дали е необходима, след като и двете дружества са на един и същ собственик?
Само първият договор ли да се впише в трудовата книжка?
И двата договора ще бъдат сключени и влизат в сила на една и съща дата. Фирмите са две различни, но собственикът е един и същ. Вторият договор също е безсрочен, със срок на изпитване, така че наистина, предполагам, следва да се пише по чл. 111, във връзка с чл. 67, 1,1 и чл. 70 от КТ.

Благодаря аз отговора!
Здравейте!

Имам следното питане: лице ще бъде назначено едновременно на два трудови договора, всеки на по 4 часа в две различни дружества. Възможно ли е и двата договора да бъдат сключени по чл. 67, ал. 1, т. 1  от КТ, във връзка с чл. 70 от КТ? Или трябва едният да е основен по чл. 67, ал. 1, т. 1 от КТ (нищо, че няма 8 часа), а вторият да се води втори трудов договор по чл. 111 от КТ?
И как точно да подам уведомленията по чл. 62, ал. 5 от КТ към НАП?
Здравейте, колеги!

Въпросът ми е свързан с декларирането на акциза за второ тримесечие на 2020 г. за данъчно задължено лице, което е организатор на хазартни игри.

ЗКПО
Чл. 246. (Изм. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) (1) Данъчно задължените лица декларират данъка по този раздел с подаване на данъчна декларация по образец в срок до 15-о число на месеца, следващ тримесечието.
Внасяне на данъка
Чл. 247. (Изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г., изм. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) Данъкът върху хазартната дейност по този раздел се внася в сроковете за декларирането му.

Понеже доста неща изчетох за удължаване на срокове за деклариране и преизчисляване на данъци, а специално за този акциз - НИЩО, та моля ви за съвет или насока, дали този вид данък ще бъде, във връзка с COVID-19 ситуацията, преизчислен за второ тримесечие на 2020 г.  и дали ще бъдат удължени сроковете (т.е. след 15.07.2020) за неговото деклариране?
Здравейте!
Имам следния казус: фирма, нерегистрирана по ЗДДС, е сключила преди четири години договор за финансов лизинг за закупуването на автомобил, на който са начислявани амортизации. Към момента на изплащане на всички задължения (главница + лихви), фирмата няма повече финансови ангажименти към лизингодателя, ДМА-то е 100% изхабено и дружеството желае прехвърлянето на авотомобила да бъде към физическо лице. Има молба от лизингополучателя към лизингодателя, а също и приемо-предавателен протокол, в който са описани рег. № и шаси на автомобила и че той се прехвърля като собственост направо на физическото лице.
Та, въпросите ми са:
1. Следва ли да имам тристранно споразумение между лизингополучателя, лизингодателя и физическото лице, защото от лизингодателят автомобила се прехвърля директно на физическото лице?
2. Счетоводно отписвам 241 / 205 - 100% изхабяване, но трябва ли да има и някакви други стъпки, издаване на фактура за отказ от правото на придобиване на автомобила? И ако да, тази фактура на каква стойност следва да бъде и получател ще бъде физическото лице ли?
Както и всичко останало в тази държава, за съжаление  :hmmm: Според мен е необходима корекция на Д1, защото въпреки че тези 60 дни неплатен отпуск влизат в сила от 14.05.2020 г., те важат за цялата 2020 г.
Има вече извънреден брой на Държавен вестник, № 44, страница 7, параграф 16, ал. 1 и 2
Има вече извънреден брой на Държавен вестник, № 44, страница 7, параграф 16, ал. 1 и 2
Здравейте!
По повод темата за неплатен отпуск, преди дни в медийното пространство се очерта тенденцията, че може да приемат, поради извънредното положение, за тази календарна година още 30 дни неплатен отпуск да се считат за трудов и осигурителен стаж (т.е. общо 60 дни). За сега обаче, четейки промените в Закона за извънредното положение, Кодекса на труда и КСО не откривам подобен текст. Някой има ли идея, дали са го казали просто така? За мен е важно, защото има хора, които към края на Април 2020 надвишават 30 работни дни неплатен за годината и дните над 30-я съм ги посочила в Д1 без осигурителен стаж. Ако приемат нещо такова, ще ми се наложи да правя корекции, та затова задавам подобен въпрос.
Споделям още нещо по повод справката по чл. 73, ал. 6 от ЗДДФЛ. В НАП са пуснали услуга с електронен подпис, от която може да се направи справка за актуално състояние на данни по ЕГН за всяко едно лице. Ако няколко работодателя (при които едно и също лице е било на трудов договор през 2019 г.) са подали вече тази справка, то за лицето се виждат данни само от основния работодател. Виждам облагаемия доход, удържаните осигуровки от основния работодател. НО удържания авансов данък по чл. 42 от ЗДДФЛ се ВИЖДА в увеличение (от НАП ми обясниха, че се натрупва и данъка, удържан от останалите работодатели).
Здравейте! Имаме през м.12,2018 г. начислен за възстановяване ДОД на работниците. Заплатата е изплатена м.01,2019 г. - участва в декл.73, ал. 6. Данъкът за възстановяване ще се посочи ли в декларацията по чл.73, ал.6?
Мисля да, ще трябва да се посочи, все пак е приспаднат физически през 01.2019 г.
Благодаря, че споделихте - това вече е друга работа. На по-ранен етап не се получаваше. Двата файла са от един ЕИК, нали ?
Да, двата файла са от един ЕИК. НО!!! Във втория файл, който направих по Ваш съвет, през програмата на НАП включих всички служители, които моят софтуер не можеше да обедини на един ред, защото през годината (2019 г.) са сключвани с тях повече от един трудови договори. Така че мислех първо да ги включва в първия файл с един договор, а във втория файл с другият им договор, но след като прочетох, че при Вас за едно и също ЕГН не може да се подава от едно ЕИК няколко файла с код "Редовни данни", реших да НЕ рискувам и послушах съвета Ви. Благодаря още веднъж сърдечно!!!
Здравейте! Вече съм с успешно приети 2 отделни файла с код "Редовни данни" за справка по чл. 73, ал. 6 от ЗДДФЛ. Става наистина с натрупване. Но искам да споделя, че единият от файловете беше първоначално отхвърлен от НАП, като на трима служители ми даваше грешка в поле "Фамилно име". Оказа се, че тези служителки (които през 2019 г. са напуснали) са се БРАКУВАЛИ и имат промяна на фамилията. Пиша го за всеки, който ще има подобен проблем. Звънях на всяка една, за да ми издиктува новото си име, та да го променя във файла, преди отново да го пусна към НАП.
Тези от НАП ще ни побъркат :smile1:
Всъщност по трудния начин установих, че ако едно лице има доходи на различни основания за чл.73/6 не може да се подават данни поотделно с различни файлове за всеки код . Подаде ли се един другите следва да са коригиращи и да съдържат предходните записи.
Благодаря ви за уточнението. Това не го бях прочела. Но все пак първо ще пробвам да подам така с два файла код Редовни данни, защото при мен става въпрос за един и същ вид доход, с еднакъв код. Просто трудовите договори за лицето са два.
Единствен изход в тази ситуация е програмата на НАП само за това лице. Колкото и договора да има едно лице или различни основания записът трябва да е един. Подадените файлове се натрупват, когато съдържат инфо за различни лица. В такъв смисъл може да подадете на всички без този нает и отделно за него.

Току що разговарях със служител на НАП по националния телефон. От там ме увериха, че дори и за едно и също лице да подам няколко файла, заради различни договори през годината, ако е с код "Редовни данни", то те се натрупват. А що се отнася до лицата, назначени през 12.2019 г., на които за пръв път е изплатен доход през 01.2020 г. наистина не трябва да се включват в справката по чл. 73, ал. 6. Благодаря още веднъж на всички за отговорите ви.
Благодаря за отговорите. С един запис не става, защото софтуерът ми не го позволява за различни договори. Сборува само в случаите, когато към един договор има допълнителни споразумения. И аз доста изчетох и мисля, че би трябвало да се натрупва информацията при подаване на няколко файла с код Редовни данни. Обаче за тези, които съм назначила през 12.2019 все още не съм сигурна, какво да правя   :blush:
Здравейте! Понеже по темата: "Декларация по чл. 73, ал. 6 от ЗДДФЛ" имам няколко въпроса, ще ги задам тук:
1. Имам няколко служители, които имат сключвани по два договора през 2019 г, като първият е бил сключен в началото на годината, прекратен, а после служителите са били назначени за втори път с нов договор. Та, ако подам два отделни файла за декларация по чл. 73, ал. 6 с код Редовни данни, ще се натрупа ли информацията от двата файла в НАП?
2. Имам назначени служители на трудов договор през месец Декември 2019. Към 31.12.2019 г. аз съм основният им работодател и това, мисля, трябва да се посочи в декларацията по чл. 73, ал. 6. Но трябва ли да ги посочвам, като се има предвид, че първият доход, който им е изплатен е на 10.01.2020 г., т.е. за 2019 г. нямат при мен физически изплатени суми, но се водят по трудово правоотношение?