С ТЕЛК 50и над 50 процента ще имате облекчение за дохода като физическо лице, в това число като ЕТ, свободна професия, занаятчия. Естествено до размера на остатъка от облекчението, което не е ползвано по ТД.
Ако сте пенсионер (вкл. с инвалидна пенсия) като самоосигуряващо се лице можете да изберете да се осигурявате само здравно и да икономисате 19.8% или 24,3% осигуровки

"Просто декларират дохода в края на годината" Може. Но би трябвало да се декларира като доход от търговска дейност без регистрация като ЕТ. Данъкът е 15% от печалбата, дължат се осигуровки, подава се отчет в статистиката.... По мое мнение не е много удачно.


Да пенсионер съм с инвалидна пенсия, в случая ако регистрирам ЕТ , ще трябва да заплащам само здравни осигуровки? Ами ако прекратя трудовият договор и си оставя само моето ЕТ, какво би следвало да плащам ?
Няма как да сметна дохода предварително, но пък искам да е по някакъв начин законно, а не в един момент да ми звъннат от НАП.
В една група за ръчно изработени подаръци четох че повечето момичета просто си декларират дохода в края на годината.
Да точно варианти всякакви, затова питам тук кой би бил най добрият в моят случай .
Здравейте, искам да започна да извършвам вид дейност като изработване и продаване на ръчно изработени изделия - сувенири,  картички, покани. Също така изготвяне на парти украси и декорация на тържества. Отделно в същото помещение искам да обособя кът за маникюр.
Нямам регистрирана фирма. Нямам магазин, но разполагам с помещение в домът си , което ще обособя като ателие. Имам ТЕЛК 60%. Който през август ще падне на 50% и ще стане пожизнен.
В момента работя на 8 часов трудов договор, дейността която искам да извършвам ще е през почивните дни като допълнителен доход.
Въпроса ми е като самоосигуряващо лице ли трябва да се регистрирам и да си плащам осигуровките и ако имам продажби как се отчита дохода от тях, какъв данък се плаща и кога?

Кой е по-добрият и по-лесен вариант - да бъда самоосигуряващо се лице или да регистрирам фирма, занаят ?
Здравейте, имам много объркан въпрос и ще се радвам  да получа компетентен отговор от вас.
Поради онкологично заболяване ми се наложи да използвам всичкият разрешен лимит от болнични дни.. Накратко от 19.10.2019г до 22.11.2019 бях в болничен, след това имах прекъсване и от 08.01.2020 до 03.10.2020 бях в непрекъснат болничен, от който последните 2 месеца ми го удължиха от ТЕЛК. Разбирам, че съм използвала всички допустими дни за преходните години. Но какво мога да направя сега ако ми се наложи да ползвам болничен за гледане на дете. Тъй като детето ми ходи на детска градина и често боледува, ми се налага да ползвам болничен, а личният лекар ми отказва, поради факта, че съм изчерпала лимита си болнични?
Благодаря ви за бързия отговор :)
Да разбирам ли , че  въпреки болничните който ми се налага да ползвам обещетението ми за майчинство няма да е по малко от МРЗ за страната, която в момента е 340.00 лв.
Здавейте , моля да извините моето невежество но искам да попитам как се изчисля майчинството , тъйкато за последните 18 м. съм ползвала и 8м платена борса , сега тя изтича и ще бъда назнанчена , на трудов договор до термина . Но бременноста ми е проблемна и ще ми се налага да ползвам болнични имам ли право на тях и ще се отазят ли те на изчислението ми на майчинството в последствие? Благодаря ви предварително .