Здравейте! Начинаещ счетоводител съм в селското стопанство - животновъдство, и затова моля за помощ. Занимаваме се с отглеждане на овце. Целта на отглеждането не е тяхната продажба, а с цел получаване на мляко. При тяхната покупка, съм ги завела по цена на придобиване. Калкулирала съм разходите само за животновъдството в с/ка 611 и са разпределени в стойността на овцете. В края на годината следва да се направи преоценка по справедлива стойност. Въпросите са ми следните:
1. Необходимо ли е да правя първоначална преоценка (при придобиването), т.к. ако реша да продам някоя овца, няма да имам разходи за продажба?
2. При преоценката към 31.12 ще се формират приход или разход - разликата между справедливата стойност и себестойността на овцете. Според чл.36 от ЗКПО това са данъчно непризнати приходи и разходи, които ще се признаят в годината на отписване на животното. Т.к. не намерих друг нормативен акт, който да коментира този въпрос, означава, че и в моя случай няма да си призная прихода или разхода, въпреки, че целта ми не е продажбата на животните?
Благодаря предварително за отговорите  :blush:
Искате да кажете, че независимо, че няма да има зърното следваща препродажба, трябва да си начисля ДДС с протокол по чл.117 и в двата дневника?! Аз си мислех, че като последна по "веригата" следва да си самоначисля ДДС-то и да го внеса.
Здравейте! Имам следния въпрос: получател съм по фактура за зърно по чл.163а. Доставчика и аз /получателя/ сме рег по ЗДДС. Получателя няма да препродава зърното, а ще си го използва за собствени нужди (изхранване на животни). Според мен трябва да си издам протокол по чл.117 и да го включа само в дневника за продажбите и да си внеса ДДС-то. Също при осчетоводяването на ДДС за внасяне счетоводната статия 609/4532 ли ще е? Фирмата е ЗП. Моля за помощ!!!