Здравейте, вчера ми отхвърли декларация по чл.73 ал. 1 с код 304 за авторски и лицензионни възнаграждения, с основание че стойността в поле "презиме" е некоректна. Човекът си се казва така, както съм го написал в полето и няма грешка. Защо става така?
И още един въпрос - мога ли да пратя първо една декларация без проблемното лице, а после да пратя него отделно, ако се оправи проблемът?
Здравейте, мога ли да подавам справката по чл.73 ал.1 за доходи от извънтрудови правоотношения редовни данни на части/първо за едни лица, а после за други/?
Намерих го  :good:
Цитат
Съгласно чл. 23, ал. 2 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските (НРВПО) работникът и служителят, който работи през част от законоустановеното работно време (непълно работно време), има право на платен годишен отпуск пропорционално на времето, което му се признава за трудов стаж.
Здравейте, служител ползва неплатен отпуск в една календарна година, като една част от него му се признава за трудов стаж и една - не се признава. Каква част от полагаемия му платен годишен отпуск се полага?
Здравейте, по силата на синдикално споразумение се полагат увеличения на възнагражденията на служителите от 01.01.2022. Средствата по новия бюджет обаче ще дойдат след гласуването му в НС. Възможно ли е в този случай да се изплатят със задна дата?
Много благодаря!  :good:
Допитахме се до човека от ведомството, на който това му е работата, но отсъстваше него ден. В крайна сметка ще провеждаме процедура с аргумента, че отпуснатите средства се разглеждат цялостно и са публични.
Здравейте, предстои ни проект по който има различни компоненти - и доставки, и услуги, и строителство. Сумите са разделени помежду тях и не надхвърлят праговете по ЗОП, но събрани заедно надхвърлят тези по чл.20 ал.3 от ЗОП. Трябва ли да бъде проведена процедура по ЗОП?
Здравейте, предстои ми да подам намясто в НАП корекции на декларации 1 и 6 за минал период поради техническа грешка. Само декларация 6 ли се подава на хартиен носител и коя е актуалната версия на тази бланка декларация - от 2019 г. ли?
Здравейте, за да не отварям нова тема - за извършена рецензия на научна публикация кой код на справката по ал.1 би трябвало да се използва - 30714 или 3078? Не става въпрос за свободна професия.
И още един въпрос - тази година имаме и едно СОЛ, на което сме изплатили доходи по ГД. Трябва ли да го включа в справката по чл.73 ал.1?
Здравейте, служител на ТД има прекъсване на ТЕЛК в продължение на 3 месеца тази година, след което му е продължен. Според чл.18 ал.1 от ДДФЛ пак ли трябва да получи цялото облекчение в размер на 7920 лв., или пропорционално на месеците, в които е бил инвалидизиран?
Естествено, че трябва да има ДС и Уведомление по чл.62
Благодаря!  :good: Предполагам, че датата на сключване трябва да е първият работен ден след изтичането на въпросните 5?
Какво се случва с договора на титуляра?
Прекратен е на основание на чл.326 ал.1 и 2 - с предизвестие.
Здравейте, титуляр по договор напуска работното място по време на отсъствието си и минава 5-дневният срок, от който договорът на заместващия го служител става безсрочен. Трябва ли да се сключи ново ДС със заместника за преминаването му на безсрочен договор и ако да, с каква дата трябва да е то? И трябва ли да му се прати уведомление по чл.62?
Здравейте, при подаване на Приложение 10 за промяна в обстоятелствата, ми дава тази тъпа грешка в НОИ и не мога да направя нищо. Става дума за връщане на работа на баба за отглеждане на малко дете. Само раздел II ли се попълва?
Не.  :smile1:
Тогава ще получат само празнични, защото четвъртъкът се пада за тях нормален работен ден.
Ще плащате и едното, и другото, ако графикът им се падне така, че работят от събота до сряда, трябва да почиват в четвъртък и петък, а са дошли на работа в четвъртък.
Благодаря!  :good:
Ами както съм ви го описала по-горе.
Ако са работили повече от нормативните дни на месеца, значи имат извънреден труд. Например, работните дни в месеца са 20, което значи 160 ч., а те имат отработени 168 ч.
Ако той е положен и в празничен ден, значи имат и празнични.
Да предположим, че вие им правите седмицата от сряда до неделя, а за тях понеделник и вторник са почивни дни, но те са работили във вторник (аналогичен на неделя) и се е паднало да е празник.
Имат и извънреден, и празничен труд.
Няма да им заплащате извънреден труд, ако в дните от сряда до неделя са работили не по 8 ч., а по 9 ч., примерно. За тях си получават отпуската за ненормирано работно време.
Много благодаря! :)
А ако в разглеждания от вас случай - работа от сряда до неделя и почивни дни понеделник и вторник, празникът се пада да речем в четвъртък, пак ли се плаща четирикратно?
Не са на сумарно, точно както го описахте е, 5х8, като почивните дни варират. Но всички са на ненормиран работен ден, а чл.263 гласи:
Цитат
Чл. 263. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г.) За извънреден труд, положен в работни дни от работници и служители с ненормиран работен ден, не се заплаща трудово възнаграждение.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) За извънреден труд, положен от работници и служители с ненормиран работен ден през дните на седмичната почивка и през дните на официалните празници, се заплаща трудово възнаграждение в размерите по чл. 262, ал. 1, т. 2 и 3.

Аз го разбирам, че в този случай трябва да се платят само по две възнаграждения, а не по четири. Във връзка с ненормирания ден се полага допълнителен отпуск.
Здравейте, служители работят на подневно отчитане на работното време, в условията на ненормиран работен ден. Колко трябва да се заплати за работа на официален празник - четирикратно или двукратно увеличение? Нещо се омотвам в тези чл.262, 263 и 264 от КТ и не мога да разбера кой от тях трябва да се приложи.
Кодът за извънтрудови правоотношения е 14. Проверете дали сте попълнили т.16 - Дни в осигуряване и т.16.1, защото ако там е празно не излизат полетата за социалните осигуровки. Също вижте дали сте с последната версия на програмата на НАП от 21 февруари, има обновление 5, версия 10.5.
Много благодаря!  :good: Заради дните било. С версиите нямам проблеми  :smile1: