Здравейте, как изплащате празничен труд на служител, който е работил от 22:00 до 06:00 на 3ти март? За празничен труд зачитате само двата часа на 3ти март или цялата смяна?
Благодаря предварително!
Здравейте,

ще помоля за помощ при избора на длъжност за служители, работещи във фирма за производство на какао, шоколадови и захарни изделия(КИД-10.82). Управителя иска да има длъжност, която да обединява работа в производство, работа в склад и поддържане на хигиена.

Тоест 40 календарни дни общо за родител и дете, така ли?

Благодаря!
Тоест 40 календарни дни общо за родител и дете, така ли?
Чл.28 от Наредбата за Медицинската експертиза се отнася за съвсем различен вид болнични.

Грешката е при писането. Имах предвид чл.38 от Наредбата.
Здравейте,

можете ли да ми кажете в крайна сметка на колко дни болнични има право един родител за 1 година? Личните лекари дават различни информация и служителите са доста объркани. Нали са 40 дни от ЛК лично за служителя и 14 дни за гледане на 1 дете.(чл.28 от Наредбата за мед,експертиза). След това, ако е необходимо, болничните са от ЛКК.
Благодаря за съдействието.
Здравейте,

а когато майчинството за отглеждане на дете до 2 години е подадено през 2015г със старите документи, как следва да се прекрати - със старото приложение 12 или с новото приложение 10?
Ние провеждаме само първоначален инструктаж. Той е проведен на 02.11.2015г.
На жената е първа месторабота и все още не сме и издали трудова книжка. Забавих издаването няколко дни, за да знаем какво ще се случи и дали ще продължи работа.
Изобщо има ли някакъв начин да я освободим без да и плащаме възнаграждение? Назначена е по чл.67, с 6 месеца изпитателен срок в полза на работодателя.
Благодаря за отговорите.  :smile1:
Жената е съгласна договорът да се счита за невъзникнал и да не се плати заплата.

Здравейте,

имам следния случай и не знам как е най-правилно да постъпя, за да бъде всичко в размките на Закона и ако имаме евентуална проверка да сме чисти.

На 30.10.2015г назначих служител, в чийто договор е отбелязано, че трябва да постъпи на 02.11.2015г. Служителят постъпва на работа и 2 дни(02.11 и 03.11) преминава през обучение. На 04.11.2015г разбира, че баща й е починал и се разбрахме няколко дни да не идва на работа. Днес ни съобщи, че няма как да се върне на работа. Въпросът ми е мога ли да залича този договор? Притесняваме ако дойде проверка и проверят книгата за проведен първоначален инструктаж, там лицето се е подписало.
Как да постъпя, за да бъде най-правилно, а и фирмата да не плаща никаква заплата, тъй като лицето реално не е изработило и 1 час?
Само да Ви попитам - защо му е на този съдружник ДУК без заплата като може да управлява и като СОЛ без възнаграждение ?

Защото е само за няколко месеца и след това отново се връща във фирмата.
Тоест да разбирам, че няма законова пречка да бъде на нулева заплата?
Здравейте, един от управителите във фирмата е на ДУК, но от 01.06.2015 до 30.11.2015 ще работи по трудов договор на друго място и ще бъде осигуряван на максималния осигурителен доход. Въпросът ми е, може ли при нас заплатата му да бъде намалена на 0лв, като с анекс ще се установи съгласието и на двете страни. Изобщо има ли възможност управител да бъде без заплата?

Благодаря предварително!
Здравейте,

имам следния въпрос: Може ли докторант да работи на трудов договор и на колко часа? Четох на доста места, но не успях да намеря конкретен член от закон, който категорично забранява, На повечето места пишеше, че може да работи на половината от законоустановеното време. Моля за Вашето мнение.
Здравейте,

има вероятност този месец да забавим плащането на осигуровките с 2-3 дни. Въпросът ми е дали въпреки неплатените осигуровки трябва да подадем Д1 и Д6?
Знам, че ще има лихви за забавянето на осигуровките.

Благодаря предварително.
Реших първо да изпратя писмо, в което уведомявам служителя за прекратяване на договора и го приканвам да дойде в офиса за оформяне на документацията.
Благодря за отговора! Ако някой е писал подобно писмо, ще помоля да споделя точно какво трябва да се включва в него или ако има готов шаблон, защото не успях да открия в интернет.
Здравейте,

имам следния казус: Служител не се явява на работа вече 10 дни и спря да си вдига телефона. При първите разговори пое ангажимент да дойде в офиса, но това все още не се случва. Ръководството взе решение да го освободим. Служителят е в изпитателен срок и мисля да го освободя по чл.71. Тъй като явно няма как да му връча Заповедта за прекратяване лично, мисля да я изпратя по куриер с обратна разписка на адреса по лична карта. Правилно ли е по този начин? Другият ми въпрос е как да отбележа дните, през които не е бил на работа. За м. Март е бил на работа само на 04.03.2015г.?

Благодаря предварително.