Здравейте, колеги!

Имам нужда от вашето професионално мнение. Казусът е следния - физическо лице заменя личният си автомобил за друг, собственост на дилър на стоки втора употреба. В договора за замяна е цитирана застрахователна стойност на първия автомобил 8200лв., а на втория - 8000лв.
Дилърът е закупил автомобилът, обект на размяна от друго физическо лице на стойност 9900 лв.
Една от клаузите в договора за замяна е, че парични уравнения не се дължат.
Ясно е, че са налице две отделни сделки и съответно дилърът трябва да издаде фактура, а тук възниква казуса - ако приложи чл.143 от ЗДДС, то съгласно чл.145, ал.2 не може да определи отрицателен марж, тоест не може да издаде фактура за 8 000. Изобщо може ли да приложи в този случай чл.143 или трябва да приложи Общите правила на закона и да издаде фактура с 20% ДДС?
Здравейте, колеги!
Моля за мнение по следния казус:
Ние сме дружество, регистрирано по ДДС в България, притежаващо лиценз за транспорт на стоки. Немска фирма, рег.по ДДС в Германия е наш възложител. Немската фирма купува стоки от Иран, които трябва да бъдат доставени в Румъния. Транспортът им започва от Иран с камион на продавача и приключва в България, където стоката не се обмитява, а се ползва за транзитна територия. В България нашата фирма претоварва стоката и я транспортира в Румъния.
Следва да издадем фактура на немската фирма. Според вас приложим ли е чл.30 от ЗДДС, по презумпция, че нашата транспортна услуга е част от международен транспорт или е приложим чл. 21, ал.2 от ЗДДС?
Няма значение броят на договорите. Важно е лицето да не подлежи на осигуряване по тях.
[/quote
Благодаря!
 Моля за вашето мнение - трудов договор е прекратен на 02.01.2019г. на основание чл.328, ал.1, т.12. Лицето има право на обезщетение за безработица, регистрирано е по съответния ред, както в АЗ, така и в НОИ. Ако сключи няколко граждански договора, за извършване на услуга, като общата сума по гражданските договори, след приспадане на нормативно признати разходи е под минималната работна заплата и не се следват осигуровки, обезщетението ще бъде ли прекратено? Това, което ме разколебава е, че става въпрос за няколко граждански договора.
  Здравейте! В тази връзка, банкетът, организиран за работниците и служителите на предприятието, третира ли се като представителен разход?
Относно публикуването на ГФО на микро и малки предприятия - до колкото си спомням отпада изискването за публикуване на отчетите за приходи и разходи и докладите за дейността, никъде не пише, че отпада задължението за публикуване на ГФО, който се състои от БАЛАНС, ОПР, СК, ПП, приложения и доклад за дейността. Моля, поправете ме ако греша.