Благодаря много! (в резюме-приложими обезщетения - по чл. 220, чл. 222 и 224)...Дължат ли се ваучери за храна за целия месец януари или само пропорционално на отработените дни?  И още един въпрос - подписах декларация, че не съм бременна, но всъщност не съм сигурна дали е така. Ако утре подпиша заповедта за съкращаване и след седмица се окаже, че всъщност съм била бременна към момента на подписване на декларацията и на заповедта - ползвам ли се с някаква защита/права?
Благодаря, но обърках последователността -записвам се на борсата до 7 дни след подписване на заповедта от мен, ако не започна работа - един месец след уволнението подавам документи до работодателя (какви?) за обезщетение по чл. 222...но вече към този момент вече получавам обезщетение от борсата...?
Благодаря! Обезщетението по чл. 222 следва ли да е вписано в заповедта за прекратяване на трудовия договор, както са вписани тези по чл. 220 и чл. 224? Обезщетението по чл. 222 получава ли се и при регистрация на трудовата борса?
Здравейте, въпросът ми е следния: след завръщане на работа след две поредни майчинства и неплатен отпуск за гледане на дете, и подписване на декларация, че не попадам в групите под закрила на чл. 333, ми бе връчена заповед за прекратяване на трудовото правоотношение по чл 328, ал. 1, т. 2 заради съкращаване на щата. Обезщетенията, вписани в заповедта са по чл. 220 (за липса на предизвестие) и по чл. 224, ал. 1 (за неизползвания платен отпуск). Полагат ли се в случая обезщетения по чл.222 или някакви други такива? Заповедта за уволнение в този си вид предполагам е правомерна и влиза в сила след подписването й от моя страна (от страна на работодателя е подписани преди месец) и в 7 дневен срок от подписването й от мен, мога да се регистрирам на трудовата борса? Благодаря предварително!
казвате "могат да постигнат съгласие..." - въпрос на желание, а не на задължение...Доколкото ми е известно, ако се индексират заплатите на Всички служители, следва това да важи и за тези в неплатен отпуск или в отпуск по майчинство?
Да, защото ми се случва да използвам болнични, докато съм в неплатения отпуск за гледане на малко дете.
Здравейте,
Искам да се обърна към Вас със следния въпрос: от 2015 съм в оппуск по майчинство и за гледане на дете, последователно за две деца, а в момента съм в неплатен за гледане на дете до 8 год. - т.е не съм се връщала на работа до момента. От тогава има неколкократно повишение на минималната РЗ в страната, както и е имало индексации на заплатите на служителите във фирмата, в която работя (на постоянен ТД съм). Разбрах, че моята заплата НЕ е била индексирана нито веднъж. Въпросът ми е - индексират ли се заплататите на служителите в майчинство и в неплатен отпуск за гледане на малко дете и от кой нормативен акт/закон се определя това? Благодаря!
...при граждански договор трябва да подам годишна данъчна декларация. Облага ли се дохода от гражданския договор с 10% ДДС след подаване на ГДД?
Много благодаря за изчерпателния отговор!:)
А основния ми работодател бива ли уведомяван автоматично за сключения ГД? кога се внася ДОД - сега при подписване или догодина, след подаване на дан. декларация? И от кой се внася ДОД - от мен или от работодателя по ГД? Пенсионерите не са ли осигурени здравно,? трябва ли да се внасят здравни осигуровки на пенсионер? Благодаря!
Извинявам се за лаическия въпрос, а и ако не е за този форум също, но: в НО за гледане на дете до 8 г. съм. Искам да работя на граждански договор за месец (сумата е над МРЗ). Как е по-изгодно за мен-този гражд. договор да е на мое име или на име на пенсионер (майка ми). Основния ми работодател ще бъде ли информиран по канален ред за този договор, кой и какви осигуровки дължи по него (а при пенсионер?)? Благодаря!
Благодаря!...А ако все пак работодателят не разреши отпуска (и в последствие, с голяма вероятност, прекрати трудовото правоотношение) какво мога да направя?
От 2015 ползвах два последователни отпуска по майчинство и гледане на дете до 2 год. (за двете ми последователно родени деца), после използвах 12 месеца отпуск по 167а (4), който изтича. Би ли имал някакво основание (би ли могъл) Работодателят да откаже ползването на полагаещия се отпуск по 167а (4) за другото дете, надлежно подаден, започващ веднага след изтичането на настоящия (застъпващ другия, без да се връщам на работа)? ВАЖНО - Към този момент и двете деца ще са над 3 години.
Много благодаря за навременната и професионална помощ !!! (на последния си въпрос намерих отговор). Поздрави!
 И още един въпрос - отчита ли се майчинството, гледането на дете до 2 год, отпуска по чл. 167 КТ към класа за прослужено време? ( в случая не е отчетен от счетоводителката, позицията си е една и съща)
......И съм допуснала една ГРЕШКА още в заглавието - неплатеният отпуск е по чл. 167 от КТ, а не 164, извинявам се........
Имам отговор от работодателя-излезе, че ми удържат ми от болничния вноските за здравно осигуряване от месец август насам. Вноските за здравно осигуряване по време на неплатен отпуск за гледане на дете до 8 год. възраст за сметка на работника или на роботодателя? Декември месец 2018 получих един ваучер за 300 лв. от работодателя (за ползване на туристически услуги по случай годишнина на фирмата), като сега счетоводителката ми пише, че ми удържа 67,21 от облагането на ваучера (???) Ваучери (подарени) облагат ли се за сметка на работника?  И...Болничните имат ли бруто и нето?
"За 3 дни от работодателя са изплатени 184,21 / бруто/.
Изчислява се от осн. заплата:1728+6,6%=1842,05 брутна заплата;
1842,05/21 раб.дни*70%* 3 дни=184,21.
От нетото 147,10 сега като се приспаднат тези минуси, остават 24,91."
Благодаря!
Благодаря за отговора и помощта.  Вчера се поразтърсих и се чудя не го ли изчисляват според "НАРЕДБА ЗА ИЗЧИСЛЯВАНЕ И ИЗПЛАЩАНЕ НА ПАРИЧНИТЕ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ ИПОМОЩИ ОТ ДЪРЖАВНОТО ОБЩЕСТВЕНО ОСИГУРЯВАНЕ", чл. 16? Аз нямам отработен ден през ноември тг, и въобще нямам такъв откакто излязох в майчинство 2015-та. Иначе съм назначена на пълен работен ден, а в случая болничните листи са два - един след друг общо за 14 дни за гледане на дете. След като съм в неплатен по чл. 164, може ли да искам да ми издадат фиш?