Здравейте! Незнам дали заглавието ви говори нещо, но става върос за следния казус.
Имам познат, който е на 75г. Той се е осигурявал през годините, но нищо не помни. Не помни нито дали има трудови книжки, нито къде е работил. Явно има деменция. По това, което аз виждам с ПИК код и ЕГН в сайта на НАП се вижда, че от 1996г до декември 2019г има осигурителен стаж 17 години и 2 месеца като има фирма ЕООД и е бил осигуряван вероятно на минималната сума през годините може би за самоусигуряващо се лице.
Преди една година и нещо той отива в НОИ и подава документи за социална пенсия, защото изобщо не е наясно, че са му плащани осигуровки и не разбира нищо от тази материя.
И така той има навършената възраст от 70г и ми у отпусната социална пенсия в размер на 125 лв и стотинки. Въпросът ми е сега каква е процедурата за преизчисляване на пенсията му. За да може поне това, което виждам като пенсионен стаж от 17г и 2 месеца и ако открием и друга трудова книжка или УП2 да му се преизчисли. И колко години назад би получил в такъв случай. И всъщност каква е процедурата, защото това не е типичното преизчисляване на година. А явно се касае за грешка и вероятно би получил нещо назад и нещо в допълнение на тази сума. И всъщност когато няма достатъчно стаж, до колкото знам трябва да има навършена възраст 68години. Той вече е на 75. Моля да ме упитите какви документи- осигурителна книжка, трудови ако открием, уп2 ако открием и къде и как трябва да преизчислим пенсията му.

Благодаря ви предварително!
И аз имам един въпрос за действителния стаж, който ще се зачита за пенсия ако няма достатъчно години. 15 г действителен стаж какво би включил?
Времето, през което се получават обезщетения за безработица счита ли се за действителен стаж?
Навсякъде казват, че това се зачита за осигурителен стаж за пенсия, обаче когато не достигат годините дали се зачита за действителен стаж?