След 2 месеца детето навършва една годинка , майката има фирма в която е СОЛ и за да започне дейност на фирмата трябва да прекрати майчинството и да започне отново да се самоосигурява като СОЛ , но въпроса ми е защото майка й /бабата/ започва  работа на ТД да речем на 01.10.2017 г. / не съм сигурна с датата/ но в момента е безработна и за да се прехвърли майчинство върху нея тя трябва да е на ТД поне 1 месец / дано не бъркам тук? / преди прехвърлянето на майчинството за втората година . Въпроса ми е може ли след като е прекратено майчинството за 1 месец може ли то да се възобнови и да се прехвърли в/у бабата ?
Здравейте ,  искам да ви попитам дали е възможно след като детето навърши една годинка да се прекрати майчинството и след един месец да се възобнови и да се прехвърли върху бабата ?
Здравейте , имам следния казус знам , че по закон когато фактурираме за извършен транспорт за трета страна е по чл. 30 , ал. 1
 БГ Спедитор ДЗЛ  фактурира на македонска спедиция ДЗЛ транспортна услуга от Македония до Англия тук сме освободени от ДДС , но транспортната фирма е БГ ДЗЛ която фактурира на БГ спедиция ДЗЛ  , та въпроса ми е дали  и двете ф-ри са освободени от начисляване на ДДС по чл. 30 ? Благодаря на включилите се .
Аз съм получила своя отговор на запитването си от galia2012 , но споделих допълнителна информация  към темата .
На мен специално ме интересуваше при регистрация на фирма за първоначално вписване , когато се подават документите от адвокат коя дек. се попълва и от кого . Обадих се в Агенция по Вписванията и от там ми обясниха , че когато документите се подават от адвокат се попълва дек. по чл.13 , ал. 5 от адвоката и се подписва от него .
Благодаря много за бързия отговор  :good:
Здравейте , моля за мнение , защото много прочетох по темата и малко се обърках . Декларация по чл.13,ал.5  се попълва и подписва от търговеца или от заявителя ? За дек. чл.13, ал.4 знам , че се попълват данните на търговеца и се подписва от търговеца , но за драгата алинея не съм много сигурна .
Благодаря  :good:
Здравейте , някой има ли представа колко патент се плаща за площ от около 100 квадрата за дейност  козметични услуги  ? Ще бъда много благодарна на включилите се .
Здравейте , бих искала да ви попитам  какъв трябва да бъде минималния капитал за регистрация на фирма ЕТ   , знам ,че заявлението за ЕТ е А1 и са необходими по малко документи за прилагане , но може ли някой да ми каже каква с точност е първата стъпка която трябва да се направи за да се стигне до подаване в ТР освен избирането на име ? Ще бъда много благодарна на влючилите се по темата .
ТБ „ТОКУДА БАНК” АД
Офис „Централно управление”
гр. София, п.к.1612, ул. „Ами Буе” № 84
BIC код: CREXBGSF

Транзитна сметка, обслужва Търговски регистър
BG36 CREX 9260 3114 5494 01
Според мен ако лицето към момента на продажбата е регистрирано по ЗДДС то е длъжно да начисли 20% ДДС  , но все пак отворете закона за ДДС кой е задължен да начислява 20% ДДС  и в кои случаи .
Благодаря за отговорите  :good: но самоосигуряващо се лице може да излезе в майчинство , или за прехвърляне не може извинявам се за въпроса но малко се обърках .
Възможно ли е да се прехвърли майчинства на бабата след навършване на 1 год. на детето , но по важното е , че бабата е била на трудов договор до декември месец миналата год. и 01 , 02 , 03 , месец от тази год. е била на борсата , но от април месец не е и и се плащат само ЗО като безработна . Дали е възможно за май и юни месец да започне да се самоосигурява до навършване на 1 год. на детето и да се прехвърли майчинството на нея ( бабата ) ? Възможно ли е да се внесат със заден период осигуровки за самоосигуряване и каква е процедурата ? Ще бъда много благодарна на включилите се в темата .
Здравейте проверих всичко е на латиница , възможно ли е при самия превод от гръцки на английски да е допусната грешка ?
Държавата е Гърция
Някой сблъсквал ли се е с такъв проблем ще бъда много благодарна на влючилите се по темата . При подаване на месечна справка по ДДС в НАП  исписва фатална грешка
Секция ВОД : Неразпознат или липсващ знак на друга държава членка в ИН по ДДС на получателя придобиващия .
Направих си хилядократно проверка по VIES -  потвърждение на номер по ДДС  и излиза ,че номерът е валиден . Какъв би могъл да бъде проблема ?
Здравейте , имаме продажба на стока в ЕС  , като във ф-рата е влючен и транспорта .
Когато осчетоводявам , в Кт 702  а в Дт 411 или трябва отделна контировка за транспорта да направя ?
Благодаря , най - добре е фирмата да се отвори от упълномощен адвокат  :good:
Здравейте , бих искала да ви попитам , защото изчетох много по темата ,
 всеки притежател на електронен  подпис ли може да регистрира фирма? В смисъл Аз има ел. подпис STAMP IT издаден от Инф обслужване АД, не съм адвокат, мога ли да регистрирам чрез ел услуги  фирма на мой близък с цел по-малка такса. “друго лице в предвидените по закон случаи” – кои точно са тези лица?
Здравейте , ще съм ви много благодарна ако се влючите в темата . Българска фирма регистрирана по ДДС ще продава стока в ЕС но в цената на стоката искат да е влючена и цената на транспорта във самата ф-ра какво трябва е продажба на стока франко склад на купувача или нещо друго трябва допълнително да се пише ?
Предварително благодаря !!!