А ето тук не става ли въпрос за точно пенсиониране с една година по- рано:
С разпоредбата на чл. 68а от КСО е създадена възможност за отпускане на пенсия за осигурителен стаж и възраст в намален размер на лица, имащи изискуемия по чл. 68, ал. 2 от КСО осигурителен стаж, като същите могат да се пенсионират по тяхно желание до една година по-рано от възрастта им по чл. 68, ал. 1 от КСО. Пенсията се отпуска от датата на заявлението и се изплаща в намален размер пожизнено. Лицата, на които е отпусната пенсия по този ред, нямат право на пенсия по реда на чл. 68, ал. 1, 2, 3 и 4 от КСО.
И какво означава това последното изречение? благодаря!
Здравейте. Търсих информация и къде да попитам и стигнах до тук. Дано може да ми помогнете.
Майка ми има над 40 год трудов стаж, без прекъсване,. Януари направи 60 год, още няма възрастта, но иска да се пенсионира септември тази година( доколкото е разбрала, може)- възможно ли е това ? Много ли ще се намали пенсията й( сега взима заплата примерно 900 лв), дали може да се отиде сега в НОИ и да се изчисли? И също така- тъй като си взе вече платената отпуска, може ли да си вземе неплатена и колко, дали това ще повлияе на възможността да се пенсионира, предполагам ще се отрази и на пенсията й? Може би са много въпросите, но ако ме насочите, ще съм благодарна много!
Здравейте. Да,но за другите точки  доколкото знам трябва ада се иска разрешение  от Инспекцията по труда,трябва да ми се плащат обезщетения ( а работодателят не иска) и накрая са измислили 382.т.5 за да взимам по-дълго като месеци... Пък аз не се запознах предварително с този член и точка.
Здравейте. Може ли да използвам темата за да задам един въпрос...След приключването на майчинството нямаше как да се вурна на работа. Казаха че за да взимам уж по-голямо обезщетение на борсата ще ме съкратят не по 325 а друг член...Впоследсвие се оказа,че е 328. Чл 5...което след като подписах...прочетох че е освобождаване поради липса на качества или уволнение се води направо?  :( това е много тъпо да ми стои в книжката,какво ще обяснявам на бъдещ работодател? ВъпрОсът ми дали може да се промени члена по който е прекъснат договора,което стана преди 2-3 дни?
Здравейте. С две застъпени майчинства съм...Сега приключва второто и трябва да напусна работа. Но как да изчисля колко обезщетение ми дължат за платените отпуски...като имате предвид че първото дете е родено феврудари 2016 и тогава съм взимала 460 лв тоест минималното ...Преди това съм била в болничен и съм взимала малки суми.
Освен това има ли някакъв начин освен чл.325 по който да напусна и да се запиша на борсата с по-голямо обезщетение. Не искат да ме съкратят... Не искат и да ме пуснат платена отпуска ( ако ме пуснат искат да плащам 240 на месец)... Имат и друга фирма, в която евентуално мога да питам дали ще ме назначат...Но ако трябва нещо да се пллаща....  Няма да се съгласят.
И друго -къде да отида да проверя дали 2014 год ми се води трудов стаж...защОт и с това имах проблем. Благодаря!
леле, много благодаря за бързия отговор. А ако не съм омъжена и не сме на един адрес с бащата на детето, ще получавам ли 35 лв месено и докога, и 250 лв ли е еднократната помощ за раждане( първо дете)? За друго не се сещам. Пак благодаря!
здравейте, в момента съм в 45-дневен отпуск преди раждане ( от 28-ми декември). Не ми е много ясно какво майчинство ще получавам. Работила съм на 4 часа ( 250 лв) една година и на 8 часа ( 500) лв втората година. Тоест колкото е минималната заплата ( и колко е тя) или по-малко от нея. Благодаря!
Здравейте! Ситуацията е следната... В момента съм в болниен, заради проблемна бременност. Ще раждам началото на февруари. Работих по заместване на три различни места при един работодател. Имах три договора - един за 4 часа на ден, и два договора от типа 40 часа месечно. така съм през цялата 2014-та година и до август 2015, когато бях преместена към  едната фирма на 8 часа ( за да не взимам 3 болнични листа всеки път). От септември съм на болнични, но ми се струват по-ниски от колкото мислех, че трябва да са. Чудя се дали не е заради 40-часовите болнични,като вляза в системата на НОИ пише, че не те не ме осигуряват за болест и майчинство...и един вид базата за изчисление тогава е 250 лв ( 4 -часовия ми договор). Така ли е? Така го разбирам аз. 2015 базата ми вече е 500 лв, а от септември насам вече не знам колко ще е. Въпросът ми е ощетяват ли ме тези 4- часови договори през 2014 -та год, те ли са причината за по-ниския ми болничен и ще ми намалят ли майчинството. Все пак аз съм работила сумарно около 8 часа на ден през цялото време. Разпитвах счетоводителите на фирмата, в която съм работила, но не ми дават ясен отговор, само ми казват, че всичко е ОК. Благодаря, дано съм обяснила както трябва.
Въобще, направо да ги залича, ако мога, историята е дълга
Не, поради грешка искам да ги анулирам аз при личната...7 работни дни ли е?
Здравейте, не знам дали тук да питам...един кратък въпрос - Имам издадени болнични от личен лекар, но искам да ги анулирам, има ли срок в който да стане това? И ще създам ли някакви проблеми на личната лекарка? Мерси.
Здравейте. Последно да напиша резултата след консултацията в НОИ, ако се интересувате-  оказа се , че две години и 3 месеца съм била на 4 часов трудов договор и на още два договора на по 40 часа месечно, тези последните не се взимат като база за изисляване на майчинство и болничен, както и за трудов стаж, което е променено от 2015 г. Но на мен затова ми се намалява и болничния и майчинството, защото се гледа две години назад грубо. И трудовият ми стаж е съответно не две, а една година. Тоест ощетена съм, така разбрах.
Относно болничният ми от 29-ти юли и съответно продължението на 3.08...ми казаха неща различни от счетоводителя. Че има подадена грешна информация за първичния, трябвало да оправят декларация 1, неправилно са ми прекратени договорите и съм назначена по време на болничен, тоест трябвало да се коригират нещата, не казаха да анулирам никакви продължения ( към прекратените уж на 3-ти договори към 2-те фирми). С тях вече не знам какво да правя, Принципно не искам да си имам проблеми, нито аз, нито работодателя( въпреки че е постъпил некоректно).  И последно...нали справката в нои има само информативен характер лично за мен, не се отчита някъде и тн какви сведения съм искала.
Тези договори от 40 часа месечно броят ли се за трудов стаж?
Къде точно да отида, те са хиляда кабинета? Или на входа/информацията да питам къде мога да направя справка за болнични, трудов стаж и тн. съжалявам, че толкова разпитвам, но много се притесних, а никой около мен не разбира нищо....трябвало е по-рано да проверя дали не ме лъжат :(
Всъщност двата ми допълнителни договора са за по 40 часа месечно, основния е на 4 часа, към различни фирми са, сега проверих, това ли ми намалява болничния и предполагам майчинството
Здравейте! Искам да попитам - в НОИ  могат ли да ме посъветват какво да правя с тези болнични, аз не съм сигурна, че счетоводителят е ходил изобщо там...Къде да отида и питам?Да направя справка един вид?
Аз и за друго се притеснявам...проверих в страницата на НОИ с егн и пик код и ми е изплатен болничен от 7.09-7.10....пише за 14 дни за септември и 4 дни за октомври. Но сумата е по-малка от колкото очаквах ...Мои колежки взимат повече , но са си осигурявани към една фирма по 8 часа. А аз съм била към една фирма на 4 часа и към други две на по 2 часа, да не би това да е проблема? В справката , която си направих с пик-а, ми направи впечатление, че на графа Осигурителен доход до края на 2014 пише 244лв примерно, а от 2015 -та пише 512 лв. Какъв е тоя скок, аз и преди съм си работила все с тези договори, какво не са ме осигурявали ли? Съжалявам за дългия пост
И дано личната лекарка може и се съгласи да ги анулира
Не, двете продължения които взех миналата седмица към двете фирми от 3.08, тях трябва да анулирам . този от 3.08, към фирмата в която съм преместена,  не мисля да коригирам и да се разправям вече. Дано само личната не ме изгони :(
Благодаря ви!
Така...казаха ми, че трябва да анулирам двете продължения, които взех и евентуално да коригирам този който ми беше издаден на 3.08 да бъде от 4.08 до 07.08 тоест от нои ще ми платят един ден, аз ги попитах как така ме местят като съм била болничен и не влиза ли в сила новият договор след болничния...и ми отговориха, че аз съм преместена на 3.08 , те не знаели за новия болничен и  болничният ми е пуснат от тях като първичен към новата фирма.( след явно прекъсване от един ден)
Ами нещо такова...и на мен ми издават болничен в същия ден  към една от фирмите ( в която мислех, че са ме преместили десет дни по- рано)...