Здравейте, разсъждавам върху един въпрос и ще се радвам ако чуя и друго мнение или някой с опит при ЕТ.
ЕТ издава фактура в м.12.2021. Тази фактура се заплаща едва през месец Януари 2022г. При формиране на финансовият резултат на търговеца следва да прилагаме реда на ЗКПО. Приходът е за м.12 и следва да се включи при определяне на резултата, но пък реално дохода ще постъпи в Януари. В този случай ще бъде обложен с данък върху доход, който не е получил. Същото е и положението с Фактури от Януари 2022г., но са приходи от 12.2021г.
Дали да се начислят всички приходи, които се отнасят за 2021г. и да се обложит върху тях или следва да се облага само върху доходи, които реално е получил?
Моля, ако някой има желание да сподели опита и/или виждането си!
Здравейте,

Моля да ме насочите как постъпвате в случаите когато е използвана услуга от физическо лице, през някоя от платформите за "наемане на фрийлансъри". Виждам, че Upwork издават фактура за таксата, която им се дължи на тях, а самият freelancer издава фактура за неговото възнаграждение. В някои случаи фактурата е само една, включваща възнаграждението на изпълнителя и таксата за платформата, но това май са подробности.
Според мен за комисионната на платформата трябва да се издаде протокол и да се самоначисли ДДС, а ако са налице останалите изисквания да се приспадне и ДК.
Възнаграждението на изпълнителя обаче ми изглежда като доход, изплатен на чуждестранно физическо лице с източник България. Ако правилно съм разбрал, в тази връзка вече може да има много хипотези в зависимост от това каква е точно услугата и къде е данъчно-задължено лице изпълнителя:
1. Ако изпълнителя е данъчно задължено лице в страна от ЕС, или страна с която имаме подписана спогодба за социална сигурност и СИДДО се сдобиваме с документи, които евентуално могат да ни освободят от задълженията да удържаме данъци от тези лица
2. Ако изпълнителя е данъчно задължено лице в страна извън ЕС и с която нямаме подписана спогодба за социална сигурност и СИДДО нямам никаква идея какво трябва да се прави. Какви данъци и осигуровки трябва да им се удържат и т.н.

За малки суми съм си позволявал да издавам протокол по ЗДДС за цялата стойност (знам, че не е ОК, но срам не срам съм го правил). Друг вариант, който съм прилагал е да ги отчета като документално необосновани разходи, свързани с дейността, с които впоследствие се увеличава финансовия резултат.

Моля споделете как третирате такива казуси!
За оказваните услуги и съвсем накратко - не.

Ако ще използвате обаче услуги и ще получавате за това фактури от регистрирани компании в ЕС, то ще се наложи да се регистрирате по ЗДДС. Това пак съвсем накратко :)
Здравейте, колеги
Днес установих, че за лице освободено в м.03.2020г. и съответно последващо изплатено обезщетение по чл.222 в м.04 има допусната грешка в подадената 6-ца за м.03
Грешката се състои в това, че по инерция предполагам във вид плащане е отразен код 5.
Обезщетението е изплатено в м.04.2020г. следователно е трябвало да се подаде с код 6. Дали някой има подобен опит и смятате ли, че е нужно подаване на коригираща декларация, особено след като е изтекъл и такъв дълъг срок?
Благодаря за коментара.
Получил е писмо от НОИ, което аз така и не съм видял, че има проблем в осигуряването на едно от предишните работни места. Поиска ли са УП-та. и все още се разнасят документи. Платените осигуровки в пълен размер са за месец 09, 10 и 11 и  ако предположим, че реши да ги остави сега за декември просто тряба да се пусне декларация 1, която ще е само за здравните осигуровки. Не се попълва нова ОКД-5 или се подава някакво уведомление към НАП. Правилно ли съм разбрал? 
Здравейте, колеги.
Имам следния казус:
СОЛ - собственик на ЕООД получава Телково решение за 50% инвалидност на 24.10.2019 за срок от 1 година - от 01.10.2019. Решение от НОИ и към настоящият момен все още не е получено. Изненадващо обаче в декември СОЛ получава превод по банкова сметка - пенсия. При проверка с ПИК в НОИ се оказва, че е пенсионер от 28.08.2019г.
Та питането ми е следното:
1.Може ли СОЛ да се осигурява само здравно след като още няма решение от НОИ?
2.Как следва да се извърши промяната? До м. 11.2019 е бил осигурен за всички осигурителни рискове. Подава ли се нещо и какво ако се подава към НАП.
3. Как следва да се процедира с месеците, за които са внесени пълни осигуровки?
Благодаря предварително.
При сторното нали се пише номера на сгрешения КБ? Без него как ще стане, как ще докажете, че е грешка, а не далавера?
Хипотетично... номера на сгрешения бон не може ли да се види от подробния отчет на касовия апарат. Само питам. Не съм имал такъв случай, и ми е интересно дали трябва да се съхранява при нас. Ако не, би било много лесно :)
Благодаря Ви за включването! Звъннах в НОИ и ми казаха, че е по-добре майката да мине първо на ДУК, да има няколко дни по "новото основание за осигуряване" и след това направо бабата да почне да ползва отпуската.
За първи път ще пускам платежни за данъците на ЗП и ако може някой да ми потвърди:
При подаване на декларация чл.55 за получени доходи на тримесечие в платежното за  данъка посочвам ЕГН на задълженото лице, при плащане на данък по ГДД чл.50 също посочва ЕГН на задължено лице. Ще посоча ЕИК в платежното за данък по чл.55 която подавам като платец на дохода по Граждански договор?
През ПИК-а за Юридическо лице я прие! Не разбирам как миналия път стана и през електронния подпис, но няма значение. delphine много ти благодаря за отговорите и отделеното време  :smile1:
Подавам ги с електронен подпис. През януари подадох същата декларация за платец на доход за последното тримесечие на 2016 и нямаше проблем. Сравних си декларациите и са абсолютно еднакви. Имам и ПИК на лицето не съм се и замислял, че от там може да е проблема, но ще пробвам.
Аз така и направих:
 - Подадох една Д55 като получател на доход в част I и с код 2-ка във т.2 на част II. От там в част IV ред 1, колона 7 размера на данъка и всичко е ОК. Декларацията приета, задължението отразено.
Не така стана обаче като подадох втора Д55 за гражданския договор:
 - Там в част I, т.1 отбелязвам вече, че я подавам като платец на доход, част II, т.2 стои код 1 за ЕИК и в част IV ред 1 колона 3 размера на удържания данък
Подадената от Вас Декларация по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и чл. 201, ал. 1 от ЗКПО е отхвърлена. Физическите лица не могат да подават декларация по чл.55 от ЗДДФЛ и чл.201 от ЗКПО като платец на доход. ??? За последно тримесечие на 2016 пак подадох и тогава нямаше проблем. Сега не разбирам какво става като всичко е същото
Сега възниква следния проблем: При попълване на декларацията мога да я попълня или само като платец на дохода - това е удържания данък по Гражданския договор или само като получател на дохода за реализираните продажби и получени субсидии. Дали трябва да подам 2 отделни декларации? Някой да се е борил с това :) ?
значи в случая нито едно от двете физически лица няма да подава ГДД - Нито самоосигуряващото се, защото няма облагаем доход, нито другото понеже е получило само обезщетения и от продажбата на земята?
Здравейте,
Две физически лица продават едно УПИ, на което са собственици. Продават го на ЕООД. Едното лице е самоосигуряващо се, а другото е на платена борса. УПИ-то е купено 2011 и продадено 2016, т.е. минали са 3 години и дохода е необлагаем за лицата. Въпросът е трябва ли да се посочи този доход в ГДД за 2016 на самоосигуряващото се лице и ако да по какъв начин, а другото лице, което е на платена борса и има и доход от продажбата на този имот ще трябва ли да подаде декларация. Благодаря предварително!