Здравейте колеги!
имам такъв казус: фирма закупува багер втора употреба през м. ноември 2017г. През ноември т.г. /след 5 години/го бракува, поради ред технически причини. Багера е отписан  в същия месец от КТИ.
Смятате ли ,че трябва да извършим някаква корекция на ползвания данъчен кредит? Няма остатъчна стойност машината. Шефа държи да не е на загуба фирмата от това принудително бракуване.
Здравейте колеги!
Имам следния казус: ЕООД се преобразува в ООД. Всички други данни за фирмата се запазват /като ЕИК, адресна регистрация и МОЛ/. Нов печат на фирмата сме направили.Длъжни ли сме обаче да уведомим контрагентите си за тази промяна, а и с електронния подпис какво правим? Ще е проблем ли използването му в тази ситуация? Благодаря на всеки за съвета.
Ваучерите ще са от тези на касова зона, примерно на стойност 50 лв. Вече всеки ще прецени за каква стока да ги ползва, все пак в магазина има и нехранителни стоки.  До сега сме нямали такава практика с подобно стимулиране. Отказахме се от парична премия, поради факта, че ще трябва да начислим и платим осигуровки. Но и този вариант дали е удачен, Ако някой  има опит от подобна ситуация ще съм благодарен за съвета.
Колеги, 
как да процедирам в следната ситуация: управителя е решил да предостави ваучери като коледен бонус на работници и служители. Така е решил , за да избегне плащане на осигуровки. След като бонуса не е в натура, да съм сигурна ли ,че ще се разминем само с 10% данък? И изобщо как ще се осчетоводи  тази ситуация? Може заповед и поименен списък? Благодаря!
Колеги,
управителя на фирмата е решил да даде  коледни премии на  всички  работещи във фирмата.  Питането ми е, как да оформя този разход. Да включа сумата във ведомостта или  като отделен списък за осчетоводяване?  Благодаря предварително!
Колеги, преди  няколко месеца ни беше извършена пълна ревизия по разходите на ДОО от НОИ. Сега за вече ревизиран период  ни дойде   заповед за частична ревизия. Проблема е, неправомерно изплатен болничен, на лице което е било с прекъснат трудов стаж. Може ли да обжалваме, след като е минала пълна ревизия на този период и тогава не е бил установен проблема?
Фирма ползва личните автомобили на няколко свои  работника  за  служебни цели. Питането ми е: единствено с договор за отдаване под наем ли може да се  отчита разходваното гориво или може и със заповед на управителя , в която да се определи месечен лимит за изминати километри. Благодаря на всеки , който ми отговори!
Благодаря на  delphine и sapio. Значи декларирам, че съм закупила автомобила в НАП. Данъка е платен до края на годината. Платила съм и данък придобиване. Когато продам същия отивам да го отпиша  пак в НАП и ако съм на печалба, плащам данък печалба. Мисля, че съм Ви разбрала и благодаря!
Колеги, имам следния личен казус : закупих си автомобил  вчера на 08 август  т.г.,  но поради ред причини ми се налага да го препродам, може би  тези дни, до края на август. Длъжна ли съм да го декларирам в НАП, след като ще го препродам в период по-малък от задължителния  двумесечен. Някой сблъсквал ли се е с такава ситуация? Предварително благодаря на всеки , който ме посъветва!
 Фирма ще продава автомобил, който има балансова стойност. Длъжни ли сме фактурата да е на тази остатъчна стойност или може и на по-ниска  да фактурираме?
Колеги много благодаря за разясненията. Дано нямам големи проблеми!
Колеги, по повод подаване ГФО в Агенцията по  вписванията имам следното питане:
Протокола от общото събрание на съдружниците е подписан от 2/3 от съдружниците. Ще мине ли само с тези подписи?
Hrili, да така е. Отпада вероятността да се предложи друга длъжност, няма никаква такава възможност.Проблема идва от там, че шефа не иска да се плаща обезщетението по чл  222....и поради тази причина иска да го освободим по взаимно съгласие. Но..... човека може да реши  да си търси правата след време и ще настъпим котката по опашката май

Във фирмата имаме следния случай: с решение от ТЕЛК наш работник е освидетелстван че не може да  продължи да изпълнява  длъжността , която заема. Тъй като фирмата е малка и нямаме подходящо ново работно място, което да предложим, човека трябва да се освободи. Е ли възможно същия човек да си подаде молба за освобождаване по взаимно съгласие, а не  по чл.327 т,1?
Колеги, предстои ми проверка от НОИ за издадените УП-2 за голям период назад. Някой имал ли е такава проверка и длъжно ли е лицето, получаващо удостоверението саморъчно да се подписва, че е получил документа? А имам издадени голям брой такива УП-та, които не са получени от  напусналите по разни причини.Просто не са си ги потърсили. Проблем ли е това?