Въпросът ми беше по - скоро след като не са декларирани миналата година (а е трябвало да ги декларират), дали аз сега да ги посочвам в декл за тази година
Фирмата е почти без дейност през 2015 и  като ги посоча, става ясно че ги е имало и в 2014, а не са посочени в декларацията. irenabrili ми помогна много в чуденката, за което и благодаря :)
Декларирах ги, за да не се чудя същото нещо и догодина, а и собственикът е съгласен, и предпочита да се изправят нещата.
Неправилно може би съм употребила думата "заем", става въпрос за вноска от съдружника по чл.134 ТЗ

Благодаря ви за отговора!
Сигурно сте права, вероятно преигравам с филмите  :smile1: :smile1:
Благодаря  ви много за точните отговори!
Благодаря

права сте, че той трябва да си реши, а тук като че ли няма "по малко" зло. Макар че ако не е подадена две поредни години става повторно нарушение, а и догодина пак ще се чудя същото .....
Здравейте,

ще попита кое е "по-малкото зло" :) точно това и аз се чудя
От една страна ако не декларирам заема не е добре. Между другото каква е санкцията за това?

От друга страна ако го декларирам, ще се види, че миналата година не е деклариран, тъй като фирмата почти няма обороти тази година
През 2014 съдружник е  заел средства на дружеството по чл.134 ТЗ,  но не са декларирани в ГДД чл.92  ...... сега салдото си стои същото, нищо не е върнато защото фирмата е почти без дейност.

Чудя се дали да ги декларирам тази година или аз също да не ги посоча. От декларацията ще се види, че почти няма дейност и изведнъж да се появи този заем ..... а от друга страна пък трябва да се посочат
Благодаря ви за отговора

Корекцията по чл.59 ал.2 ЗКПО не е направена като са изтекли 12-те месеца, разбира се и решение не е взето от ръководството за консервиране. Аз сега няма смисъл да "разбутвам нещата"

Честит празник на всички колеги!

Фирма е без дейност от 2012 г, има сгради и машини. От тогава насам не е начислявана амортизация, подаваните баланси в ТР е със салдата на гр.20 такива, каквито са били когато фирмата последно е имала дейност.
Не знам дали колегите са го правили защото така е правило или е било по - лесно, според мен обаче така е правилно защото:

1-В ЗКПО чл.59 чета, че данъчната амортизация спира да се начислява ако актива не се ползва за период повече от 12 месеца
2 - НСС 4 т.   6.2. Начисляването на амортизацията се преустановява от месеца, следващ месеца, в който амортизируемият актив е изведен от употреба, независимо от причините за това.

Въпросите ми са

1/ как се документира това изваждане от употреба в случая?
2/ в оповестяванията предполагам се пише, че амортизации не са начислявани, защото  активите не се ползват?
3/ До сега не съм се замисляла, но пак в оповестяванията  на фирма, която не е активна какво се пише за принципа на "Действащото предприятие"?