Благодаря.

Объркването ми идва от там, че имам едно СОЛ - свободна професия, с код по БУЛСТАТ, различен от ЕГН - регистрацията му е от преди 2006г. Та при него винаги декларация обр.1 и платежно са били по ЕИК, а декл.обр.6, декл. по чл.50 и чл.55 от ЗДДФЛ са били по ЕГН.
Единичен случай, колкото да породи съмнение.
С тези промени и изменения, вече почвам да се съмнявам и за неща, за които никога не съм се замисляла.

И аз така.  :smile1:
Сега съм се зачудила  при плащане на осигурителните задължения на СОЛ-земеделски производител, в платежното като задължено лице кое се посочва - новия ЕИК или ЕГН на физическото лице?
Декларацията за самоосигуряване Окд5 е подадена на хартиен носител и не е отразена в системата за електронни услуги. В справката за история на осигуряването на самоосигуряващите се лица обаче си е отразен като активен в осигуряване. По ЕГН си излиза всичко налично, подадено през годината, но не ми приема обр.6, защото няма такава регистрация - абсолютен нонсенс...
Проверявам цял следобед. Преглеждам, подавам наново и наново отхвърлят с безумното съобщение, че няма регистрация по този булстат. Днес пробвах и с НАП да се свържа на няколко пъти, но или операторите бяха всички заети или никой не вдигаше. На 2-ри ще звъня пак.  :noexpression:
Благодаря Ви все пак. Лека.
Подавам я точно през ЕГН на лицето с КЕП на упълномощено лице, с точно този файл от програмата на НАП.
Всички други декларации на самоосигуряващи досега са приети. Тази, щото сигурно е в последния момент - ядец.
Здравейте,
греша някъде, но не мога де се усетя къде - явно блокажа ми вече е пълен  :noexpression:
Та, подавам годишна декларация обр.6 за самоосигуряващо се лице - собственик на ЕООД, полагащ личен труд. Декларацията подавам с код 13 по ЕГН на лицето, с внесените през годината осигурителни вноски през БУЛСТАТ на Дружеството. От системата на НАП обаче ми връщат съобщение, че декларацията не е приета поради несъществуваща регистрация за Булстат по ЕГН на самоосигуряващото се лице.
Лицето има регистрация като самоосигуряващо се от април 2018-та, сега изведнъж - няма регистрация по такъв булстат!?
 :blush: :blush: :blush:

Ами, никога! :)
Осъзнах безумието, което съм написала, извинете.  :blush:

Идеята ми беше, че задължено лице за внасяне на данъка е фирмата, а за осигуровките си е СОЛ. Т.е. в този случай, СОЛ+личен труд, не би трябвало да има разход за фирмата по осигурителните вноски, а само за възнаграждението.



При вариант 3 - СОЛ с личен труд, за разход на фирмата не се ли признава само дължимия данък по ЗДДФЛ или греша?
Благодаря Ви още веднъж.  :give_rose:

Всичко вече е ОК.
Благодаря ви!
Подвела съм се именно по това - "нулева с нулеви данни".

Макар че... днес бях в НАП и ги питах по конкретния случай. Служителката там ми потвърди, че съм подала заличаваща и на въпроса защо още задължението ми стои не можа да ми даде конкретен отговор. Убеди ме, че трябва да подам редовна с новите коректни данни и, че тогава задължението ще се изчисти. А по моята логика, подавайки нова редовна декларация само бих натрупала нови задължения.
Офф, нее, с код 0  :(
Така разбрах, че трябва да е от темата, която ми постнахте. Там пишеше нулева с нулеви стойности...

Подай я като редовна с нули. Изчакай обработката. След това отново редовна с правилните суми.
Действай, ще успееш :good:

Здравейте,
Подадох заличаваща декларация с нулеви стойности, която беше приета, но задължението към УПФ все още си стои.
Трябва ли да подам редовна с верните стойности или трябва да изчакам коригиране на задължението, преди подаването й?
Благодаря, ДаниЕ.  :flowers:
Мислех, че този номер само аз мога да го свърша.  :blush:

А колко дни отне коригирането на сгрешените стойности? Питам, за да знам дали ще успея да се включа в срока за подаване на правилната?
Здравейте,
попълвайки декларация обр.6 за СОЛ съм объркала графите със задължения за ЗЗО и ДЗПО.  :blush:   Тоест в едното имам намаление на декларираните задължения, а в другото увеличение. В този случай трябва да подам две декларации ли - една с код К за намаление на задълженията по ДЗПО и една редовна, с която да увелича размера на задълженията за здравни осигуровки? Тона ли е начинът или има друг вариант?
Благодаря.
В този случай, подавайки като СОЛ, в приложение 3 включвам всички удържани и внесени през годината осигуровки,  нали?
Няма как в колона 5 да е нула, понеже лицето има доходи от извънтрудови правоотношения, заради които подаваме и декларацията. Тези доходи са преди регистрацията му като СОЛ, когато и се е осигурявало като лице по чл.40, ал.5 от ЗЗО.
Отбелязах го като, лице внасящо здравни осигуровки на основание чл.40, ал.5 от ЗЗО, понеже не е получило доходи в качеството си на СОЛ и съответно това не поражда задължение за подаване на декларация по чл.50 от ЗДДФЛ. :)
В този случай  трябва ли  да включа в Т2 на обр.2004 осигурителния доход като СОЛ?   
И  дали ще е редно  в приложение 3, посочвайки удържаните и внесени през годината осигуровки да включа към тях  и тези, които лицето е внесло в качеството си на СОЛ?
Ще ползвам темата, за да задам въпроса си:
Физическо лице, осигуряващо се на основание чл.40, ал.5 от ЗЗО има доходи от извънтрудови отношения през годината. През ноември започва да се осигурява като СОЛ в ЕООД, за чиято си дейност няма получени доходи до края на годината. Попълвайки декларация по чл.50 от ЗДДФЛ, как е редно да го отбележа - като внасящо ЗО за своя сметка по реда на чл.40, ал.5 от ЗЗО или като СОЛ?
Здравейте, имам колебания относно сроковете, в които се подават документите в НОИ при прехвърляне на майчинство и затова моля за насоки от ваша страна.
Ситуацията е следната: отпускът за бременност и раждане изтича в края на този месец. Майката от първия ден на отпуска по чл.53 от КСО прехвърля майчинството за отглеждане на дете до 2г. на бабата. Т.е. бабата започва да ползва отпуска през този месец (януари), което означава по моему, че документите от страна на осигурителя на бабата, трябва да се подадат до 10-то число на месеца, следващ месеца, за който се иска обезщетението?
Правилно ли разсъждавам или греша някъде в интерпретацията на сроковете? Чуденката ми идва от там, че от предприятието на майката са казали, че ние (осигурителят на бабата) трябва да подадем нашите документи в 3-дневен срок от деня, в който започва да тече отпуска по чл.163 ал.3 от КТ. Този срок нали е при промяна в декларирани обстоятелства, а от наша страна промяна няма - ние тепърва заявяваме обстоятелствата за изплащане на парично обезщетение по чл.53 от КСО?