Колеги, моля за съдействие. ЮЛ през 2019год. е регистрирано по ДДС на основание чл.97а , тъй като фирмата предоставя услуги по чл.21,ал.2 с място на изпълнение на територията на друга държава членка. Дружеството реализира и продажби на стоки на територията на BG.
Та въпроса ми е свързан със определяне на облагаемия оборот за задължителна регистрация по ЗДДС.
 Влиза ли във общия облагаем  оборот сумата от продажбите по чл.21, ал.2 или не… зациклих  :question:


Здравйте. Първо заприхождаването на СС продукция е по справедлива стойност/пазарна цена/, съгласно СС 41. Оценката се прави при първоначално признаване , съгласно т.3.3 от стандарта. Ако няма цена на активен пазар, използвайте цената от последната си сделка с тази продукция. Изписването става винаги по правилата на  СС 2.Съгласно счетоводната политика на предприятието,се избира и метод на изписване на продукцята, като най-често това е средно претеглена стойност.

Благодаря! А бихте ли споделили счетоводни статии вземате в случая. Аз си мисля да използвам разчетни сметки.
Здравейте. Юридическо лице "Х1Х1"ООД преотдава под наем товарен автомобил на юридическо лице "У2У2"ООД. За начиления наем се издават ежемесечно фактрури. Как следва да се префактурира Застраховка "Гражданска отговорност", тъй като в договора изришно е посочено, че разходите са за сметка на наемателя "У2У2" ООД. Не ми се струва коректно да приложа чл.26, ал.3, т.3 от ЗДДС. Моля да споделите вашия опит.
Чл. 20 ал. 3 от Закона за статистика задължава всички ЗП да подават статистически отчет
Глава четвърта

ЗАДЪЛЖЕНИЯ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ДАННИ ЗА СТАТИСТИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

(Загл. изм. - ДВ, бр. 98 от 2008 г.)

 

Чл. 20. (1) (Изм. - ДВ, бр. 81 от 2005 г., бр. 98 от 2008 г.) Лицата, които управляват или представляват юридическите лица, са длъжни да предоставят на Националния статистически институт и на органите на статистиката достоверни данни при попълване на формуляри и анкетни карти по изследвания, включени в Националната статистическа програма, за които е предвидено, че се провеждат на основата на задължително участие. Данни се предоставят и за клонове, поделения или други структурни звена на юридическото лице.

 

 (2) (Нова - ДВ, бр. 81 от 2005 г.) Информацията по ал. 1 за Министерството на отбраната, Българската армия и техните структури се предоставя от министъра на отбраната.

 

 (3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 81 от 2005 г.) Задължението по ал. 1 имат и физическите лица, включително земеделските стопани, за осъществяваната от тях стопанска дейност.

Именно за тях питам и аз, тъй като съм в същата ситуация. По ЗДДФЛ ЗП които са с нормативно признати разходи и нямат задължение за подаване на ГФО в НСИ, но спред НСИ всички ЗП са задължени да подават. Интересно беше какво се случва ако не се подаде ГФО за тези ЗП-та и дали НСИ са ги изискали след законния срок за публуване т.е.30.04.
Аз тази година съм решила да не подавам за тях. Ще подам само за ЗП, избрало да се облага като ЕТ.

Интересно е да споделите опита си какво се случи след като за 2018год. не сте подали отчети към статистиката за ЗП които се облагат по реда на чл.29?
Здравейте. Бих искала да попитам дали е необходимо да подм декларация след като БГ фирма извършва услуга на Полска фирма,като не е на числено ДДС на основание чл.21 ал.2 от ЗДДС
Очаква се тази привилегия да отпадне, и субсидии да могат да получават само регистрирани ЗП. В срок до 15.02.2015 е необхофимо да се декларират правните основания (договорите за наем/аренда) на земята за да може след това да се чертае по СЕЕП