Моля, помогнете ми с осчетоводяването на допълнително здравно осигуряване, което е за сметка на работодателя и полицата е за всички служители. Социален разход, но аз явно някъде много бъркам в разсъжденията или се подвеждам по ваучерите за храна, които често осчетоводявам. Не разбирам как служителите получават тази придобивка и дали въобще я получават, ако не настъпи събитие...или остава само разход за работодателя...? Като финансов разход за бъдещи периоди, но тогава как е ясно, че е за служителите? :blink: Явно нещо не ми е ясно  :blush: Ще съм задължена за някаква насока! Благодаря и успешен ден!
Да, дни с пълни осигуровки, в съответния отпуск. /според ситуацията-престой или друго/.
Здравейте, програмата за ТРЗ, с която работя пусна нова версия с различни варианти за дните след 13.03 /според ситуацията за всеки служител./И спорд мен /а и след като разиграх разни варианти със софтуера/ времето след 13.03. се отразява като платен отпуск/престой по заповед на държавен орган или друго /в зависимост от конкретната ситуация и софтуера/ и Д1 е с пълен размер осигуряване. И при НЕизплащане на компенсации е за сметка на работодателя, което е и регламентирано в КТ.
Здравейте, за намаляването на оборота - да, може оборотна ведомост, може и копие/заверено/ от отчет от КА /в случай, че няма други начини за получаване на приходи/, или "заверена справка за приходите" за съответните периоди. Аз лично не съм подала още документи, но горната информация е от колега, която ги е подала и тези отговори е получила от служител на АЗ. Мога да споделя /извинявам се, ако го пише в дискусията/, че обикновено пълномощно при подаването по ел.път е достатъчно./отговорът е от С-мата за Сигурно ел.връчване. За мен също не е ясно как да подам за целия период, в случай че кандидатствам по т. за намален оборот. И дали някъде има новости и разяснения относно Декл.обр.1 за м.03/2020г. - благодаря предварително! Виждам, че софтуера ми предлага нова версия, включваща изчисляване на компенсации и т.н., но към момента на подаване на Д1 аз няма да знам дали ще получим компенсациите. Четох такъв зададен въпрос от КСБ към МТСП, но не откривам отговор. Ще съм задължена за всяка информация и насока! Безвирусни дни ви пожелавам! :wink1:
Здравейте,
А какво казва унгарският закон в случая?
Когато сте регистрирани по ЗДДС в друга държава, придържате се към нейното законодателство.
Здравейте,
Според счетоводителя на куриерската ф-ма, фактурата трябва да е с ДДС и на унгарския VAT-номер; според нашия счетоводител там - другия вариант. Трябваше и аз да се произнеса.... Аз смятам, че след като имаме там регистрация и услугата е на територия на държавата членка и т.н. ф-ра с ДДС е ОК. Направих и няколко консултации с одитор и служител на НАП /експерт по ДДС/ и мненията ни съвпаднаха. Мислех да задам официално въпроса към НАП, но и аз като Вас смятам, че трябва да се съобразим с тамошното законодателство и не е адекватно да задавам въпрос тук .... Но недоразумението идва именно от двама местни счетоводители... Не знам какво да правя  :noexpression:
Здравейте, описвам възможно най-кратко и точно казуса, ще съм благодарна на всички, които напишат мнение! Българска фирма, регистрирана по ДДС в Унгария ползва услугите на куриерска фирма на територията на Унгария. Уточнение: стоката на българската фирма е в склад на куриерската фирма, на територията на Унгария. Куриерската фирма издава фактура за двете услуги /наем и куриерски услуги/ на унгарския VAT номер на българската фирма, с начислено ДДС. След няколко дни счетоводителят ни в Унгария иска тази ф-ра да бъде анулирана и да се издаде същата, но на българския ДДС-номер, без начислено ДДС.  :blink: /обяснението е, че фирмата няма дейност на територията на Унгария/
Според мен първият вариант на фактуриране е верен, но споровете продължават втора седмица... Много моля за мнение или разяснение къде бъркам или съм се подвела, за да прочета и изясня. Предварително благодаря!