Все си повтарям, че трябва по навреме да ги върша някои неща.. но не ми се получава всеки път...
Благодаря Ви за отговорите! И за последно да си попитам, че ми убягна... Тъй като явно ще се възползвам от услугите на Български пощи, декл. ги пращам на ТД на НАП по местоживеене на ЕГН-тата или по седалище на ООД-то?
Да, ако имаш ПИК-овете :)
Аз имам ел. подпис на ФЛ, което е упълномощено от ООД-то да подава разни неща пред НАП. Толкоз.
аз си го представям така: попълвам 2 отделни декларации за всяко от лицата и през профила на ООД-то в НАП подавам с ел. подпис - възможно ли е? Това он-лайн
А ако трябва на хартия в коя ТД на НАП, защото ООД е на едно място, СОЛ-вете са с постоянни адреси в други градове?
И се извинявам, ако почвам да ви изнервям  :blush: чувствам се глупаво...
Благодаря за бързия отговор :)
А мога ли с ел. подпис на ООД-то да ги подам?
Здравейте! Съдружници в ООД се осигуряват като СОЛ, без доход. Единият съдружник няма един пълен месец за цялата 2016, а другият има 4 месеца. За първи път ще подавам и разчитам на вас. Въпросите ми:

1. Подават се и за двамата Декларация 6 с код 13, за период 01.01.2016-31.12.2016?
2, Могат ли да да се сумират осигуровките и на двамата и да се подадат в една декларация по ЕИК на ООД-то. Имам ел. подпис на ООД-то.
Благодаря Ви за отговорите. Явно е някаква контрола, но не можах да й хвана смисъла. Ще го подавам онлайн и предполагам, че ако ми дава грешка, няма да го пусне... А по пощата мога ли да го пратя отчета?
Здравейте! Опитвам се да попълня в сайта на статистиката Отчета за труд, заети лица и т.н. Голяма борба пада! Дава ми една грешка: "Ако 1910(1)>1911(1), то се очаква, че и 1920 (1)>1921(1)"  :blink:
Наетият персонал е работил на 8 часа, няма персонал на непълно работно време, няма ползвана отпуска, болнични и т.н. Работили са си хората.
Много ми се иска някой да ме избави от тая мъка, защото пробвах много неща и не се поддава. Нещо не ми е ясно - помагайте  :blink:
м. 09 е последен работен месец и до 25ти трябва да подам само декл. 6 за м. 09 за ДОД. Но преглеждайки нещата виждам, че съм разменила последните два месеца. Октомври подавам декл. 6 за м. 09, но за ДОД съм обявила не този за м. 08, а от м. 09, който трябва да се обяви сега до 25ти. Много ме е яд на тая глупост!
Ще моля за практичен съвет, за да мога да се измъкна най-леко от цялата ситуация  :blush:
отг за т.1 ми спестява много неща :)
по т.2 - фактурите от преди регистрацията стоят и чакат ред да ми се изясни какво да ги правя
Здравейте!
Свърших я аз каквато я свърших, сега трябва да довърша! И ми трябва помощ от приятел.
ООД-то се появява на белия свят май месец тази година. Май и юни ООД-то зарежда магазин за хранителни стоки, фактури да искаш. ООД-то се регистрира по ЗДДС-то края на юни. За целите на СД за м. юли са осчетоводени всички фактури от юли, ООД-то решава, че иска да си ползва ДДС-то от преди регистрацията и следва опис на наличните активи. Сега какво следва?
Мои разсъждения (няма да се засегна, ако не ги одобрите, тъй като са плод на доста поредни безсънни нощи):
1, Ако НАП няма да се разсърди си добавям фактурите от преди регистрацията (от май и юни) след тези от юли
Ако НАп ще се разсърди трия всички досега въведено и пускам молба за увеличаване на часовете в едно денонощие...
2. За осчетоводяването: тъй като от фактурите от май, юни няма да си искаме всичкото ДДС - Дт 304, Дт 4531 с ДДС-то, което искаме и Дт Разчетна някоя подходяща сметка за останалото ДДС, или пак 4531 но с отметката, че няма право на ДК
Описът е за "налични активи към дата..." и "получени стоки преди дата...". Имаме стоки, закупени преди датата на регистрация, но част от тях и са продадени преди датата на регистрацията. Хранителен магазин със стоки колкото ти душа иска. Ако разбирам правилно "получени стоки преди дата...", следва в описа да включва всички фактури без значение, че част от стоките в тези фактури са продадени, говоря за срока преди датата на регистрация.
Здравейте! Подадох декл. 1 и 6 по ел. път и ги отхвърлиха, заради разминаване със 0,03 лв за ДОО и 0,01 лв за УПФ. Декл. 1 са 7 бр. - 2 СОЛ и 5 на ТР.  В протокола пише, че от 7, 2 са приети, а 5 са отхвърлени, както и декл. 6 също е отхвърлена. Декл. 1 е попълвана на приложението от НАП, всички суми за декл 6 съм ги проверявала на елка, на ексел, на онлайн калкулатор и не ги намирам тия пусти стотинки, но както и да е.  Коригиращи декларации ли трябва да се подадат, заличаващи ли? На гише ли да отида? И какво въобще да подам?
Благодаря за помощта! Не съм се и надявала на толкова точен и ясен за мен отговор  :smile1: Да видим сега каква ще я свърша
Има доста неща, които не са ми ясни, но за едното има срок до 14.07. да ми се избистри.
Та, първият данъчен период изтича на 30.06.2016, но 30.06. е и датата на регистрация по ЗДДС.
Първи вариант: Всички фактури и оборот от юни се включват в дневниците, за тези от май, защото има и такива се боря с регистрационния опис.
Втори вариант: Включвам само датата 30.06. и се боря за всички останали
Колкото по-малко време остава, толкова повече се обърквам и имам нужда от побутване в правилната посока, за което Ви благодаря предварително.
Много ви благодаря за отговорите! Хубав ден от мен!
четох, четох и де що намерих нещо четох. И в крайна сметка се обърках и незнам как да постъпя. Ще направя опис на фактурите с номер, дата и суми и отивам да го представям. Може ли да копирам фактурите и това да мине за опис на наличните активи преди датата на регистрация? "Регистрационен опис по образец на наличните активи" - образец не намерих...
Здравейте!
Чуденката ми е следната и се надявам да разясните някои неща. Ново ООД, регистрирано през месец май, се регистрира доброволно по ЗДДС. Ще продава стоки и започва да зарежда обекта и съответно получава фактури. Подават се документи за регистрация по ЗДДС, но не са представени и описани фактурите за покупки и явно данъчните остават с впечатление, че няма такива. Регистрацията е с дата 30.06. и първи данъчен данъчен период изтича на 30.06. Съответно до 14.07. трябва да се подаде СД и да се плати дължимия данък. Има фактури от юни и от май даже. Кои фактури могат да се включат в дневника за покупки с право на ДК? Според мен данъчния период си обхваща 01-30.06., а не "от датата на регистрацията". Моля за мненията ви с признателност към всички, които дадат някакви насоки