Да, разбира се че не е, но намекват едва ли не че закона не го позволява и исках да попитам някой може ли да ме насочи къде мога да видя подобно нещо.

Ако тя все пак успее да си намери работа като учител, предполагам ще успее да се пенсионира веднага, нали?
Добър ден!
Моя близка има следния казус. Майка й е дългогодишен учител с 36 години трудов стаж като такъв. Навършила е възрастта за ранното пенсиониране, но й отказват да я пенсионират понеже не работи в момента като учител, а тя не работи защото са разболя от шизофрения и не искат да я наемат на работа.
Можете ли да ни посъветвате какво можем да направим за да пенсионираме тази жена?
Закона забранява ли категорично на учители със подобно заболяване да практикуват?
Тя си търси активно работа, но от всякъде й отказват без законово да се обосноват, и аз не мога да видя къде черно на бяло пише че не могат да я наемат.
Благодаря предварително
Благодаря ти Marpan_64!
В крайна сметка къде трябва да се направи корекцията?
Здравейте, колеги🙂
Моля за мнение по следният казус:
Лице се осигурява на максимума по ДУК от няколко години. Преди няколко месеца започва да се осигурява и по ТД на максимума, но съответно не уведомява нито едно от счетоводствата и се оказва надосигурен. Въпросът е къде трябва да се направят корекциите на Д1 и Д6 - на ДУК или на ТД? На националният телефон на НАП, консултантката ми каза следното: Корекцията се прави по ТД, където няма да се удържа нищо, тъй като ДУК е първи, а на колежката, която също им звънна, са казали точно обратното.
Да, прочетох чл.4, ал.1 и 10 и чл.6, ал.11 от КСО, но не успях да си дам отговор на въпроса.
ХХХХХ питането ми беше как он-лайн да си платя оигуровките. И дори и да съм чела, питам за нещо, което не съм правила. А чел и правил е различно от чел и не правил.

Не съм вече ТРЗ и нямам намерение да се занимавам вече с тази професия, точно заради злобните хора като вас, който срещнах там!!!
За 4 години си разбих живота да се занимавам с лоши, коварни, интриганти и злобни колеги.
Здравето ми отиде на кино от нерви. Един куп болести си докарах с тази професия и не заради самата професия, а заради злобните хора практикуващи я!!
И много се радвам че се проявихте за да се види нагледно за какви хора става въпрос в тези среди. Злоба! Злоба! Злоба! Злоба! До безкрай!
И не ми обяснявайте че трябвало да знам, за да не ви обясня на вас следващия път като питате тук във форума, как вие трябва да си знаете, защото сте ТРЗ от еди си колко години.

Дръжте си отровата за вас и вашите близки след като не искате да помогнете!!!!!!!!!!!



п.с. Знам че не всечки на 100% са лоши в тази професия, но аз срещнах само хара като ХХХХХ.
На другите които са опитаха да помогнат БЛАГОДАРЯ!
Здравейте!
Имах обещетение за безработица до 12.07.20, но преди седмица претърпях спешна операция и сега и да искам не мога да си намеря работа в следващите 2 месеца.
Моля упътете ме как трябва да си плащам осигуровките в тази ситуация и какви документи трябва да подам. Чух, че вече можело да се плаща и по електронен път, но нямам представа къде.
За първи път съм в подобна ситуация.
Ще бъда благодарна на отзовалите се добри хора.
Хубав ден!
Много благодаря!  :good:
Здравейте,
Имате ли информация дали има забавяне в решенията за отпускане на обещетения за безработица от НОИ?
Подала съм си документите на 05.06.20 и до сега в ел. профила седи само "приети документи" и "няма издадено решение". Дали това значи, че ми е отказано обещетение?
Притеснявам се защото мина вече месец, и няма нищо. А не знам по телефона дали въобще ще ми дадат някаква информация. Преди сякаш даваха решенията в срок от 2 седмици  :hmmm:
Здравейте!
В началото на Март ме съкратиха в изпитателен срок и се записах на борсата на труда, но по редица причини не успях да се запиша в НОИ и сега искам да започна работа.
Ако не се запиша сега на крайният срок от 3-те месеца, ще загубя ли правото си на обещетение за безработица за по-късен етап, ако например искам да го използвам през есента?
Тъй като работата която мога да започна ще е временна и през есента отново ще бъда освободена.
Благодаря предварително на отзовалите се!
Милена, направете си отделна тема.
Объркала сте се и пишете в тема по друг въпрос.
Има бутон "Създай тема" във страницата на форума, там можете да зададете въпроса си и да Ви отговорят само на вас конкретно.
Лек ден!
Единия е по чл. 71 - болничен от 06.11 и продължение от 20.11. до 19.12.19

а другия е по чл 326 с подадена молба - болничен от 17.11 до 21.12.19.



Здравейте,

Имам двама хубавци, който прекратявам, но не си подписват молбите за прекратяване.
Питането ми е как да процедирам с болничните им?

Май няма да мога да ги подам с дати на прекратяване на осигуряването от който съм издала заповедта.
Какво да правя?
Да ги подам все едно ще са на работа до края на месеца и след това да пускам корекция ли? Как се процедира при подобни случаи?
Здравейте!
Налага ми се да прекратя договор в срок на изпитване и на служител в болничен.
Служителят е назначен на 22.07.2019 от 06.11.2019 до 19.12.2019 е в болничен "злополука-нетрудова"
Знам, че мога да го прекраят в срока на изпитване по време на болничен, но питането ми е свързано по-скоро с точната дата на прекратяването. Колежка ми обърна внимание, че трябвада го прекратя от датата на връчване на заповедта, но аз в нея вече ще имам записана дата. Как трябвада я оформя за да съм изрядна? Да оставя полета за дата на прекратяване и връчване празни, за да се попълнят на място (най-вероятно ще се връчи с куриер), но няма гаранция, че ще бъдат попълнени или да си издам заповедта с дати, но после да подам уведомлението с дата на връчването каквато и да е тя (от обратната разписка)?

Благодаря предварително!
Здравейте,

И аз имам сгрешено ЕКАТТЕ при регистрация на трудовия договор и сега се чудя как да го оправя.
Някой има ли опит? Моля да помогне. Какво трябва да направя?
Здравейте!

Ще подбутна темата с едно формално питане.
Договор на непълнолетен, работещ на сумарно изчисляване на работно време.
Записано е в договора, че работи на смени от 4 до 7 часа, като работния ден може да има продължителност до 8 часа, а работната седмица до 40 часа седмично.
Как мислите подчертаният текст дали е в нарушение?

И аз и колежката при коментар относно този конкретен текст смътно помним за 1 час над нормата право на работа за непълнолетните лица, но не успях да намеря точно къде го пише.

Благодаря предварително!

Благодаря на всички който се включиха.

Желая Ви лек и успешен ден !
Мисля че добавиха от 1-ви Януари чл. 331 към членовете цитирани в чл. 54 относно минималното обещетение.
Нямам идея какво са имали впредвид. Аз мисля че ще има право само на минималното обещетение за 4 месеца. Не е ползвала борса до сега никога. Във фирмата в която беше, работи 9 години без прекъсване.