Здравейте колеги, случва ли ви се да ви се обадят от НОИ , че в еди кой си месец от миналата година е декларирано толкова , а е внесено по-малко, дори когато става въпрос и за едно левче, а в системата на НАП да няма дори и една ст. задължение? Това обаждане е свързано с болничен на самоосигуряващо се лице през месец януари 2021 г.
Здравейте колеги, опитвам да подам д.1 за м.декември на управител на ЕТ чрез ПИК-а му. Отхвърля с мотив RMS 88209-не са намерени данни за подателя на декларациите. На разстояние сме доста от най-близкия офис на НАП за да подам заявление за упълномощаване чрез моя ел.подпис, където със сигурност ще бъде приета декларацията, но каква може да бъде причината чрез ПИК-а да не се приема. А д.6 за м.13 ги подавам чрез ПИК-овете им.
 
Имам одобрени още от м.август фирми по тази програма. Фирмата изплаща възнаграждението на наетото лице , внася осигуровките, а след представянето на отчета в БТ, се възстановява МРЗ и осигуровките върху МРЗ по сметката на фирмата. Отчита се като финансиране на дейността. /Дано пък БТ започне да превежда осигуровките към НАП/ . Това го прави по програмата за "Детегледачите" защото наетите детегледачи се назначават към самите БТ.
Как ще отчитаме компенсациите на стоматолозите от НЗОК? Освен стойността на фактурата, която е на база спецификациите за извършени дентални услуги, НЗОК изплаща на лекарите и компенсации, които нямам представа как са определени. Има ли вече някакви указания ?
Здравейте, през м.август почина управителя на ЕТ. Фирмата няма да се онаследява. До момента не е имало нает персонал, всъщност е открита в началото на 2020 г. Но има доста солиден приход. Годишната декларация кога трябва да се подава от наследника,като изтече 2020 г.? Ще се съставя ли ГФО? Кога да се стартира процедурата по заличаването? Ще съм благодарна за малко насоки.
питам,защото преди две години ни издадоха предписание протокола от общото събрание да бъде подписан и от двамата съдружници, въпреки, че е записано, че управляват заедно и поотделно в ТР. Та затова питането ми е, дали всички съдружници декларират с новата декларация, че отчета е приет на общо събрание. За мен не е логично да се приложат х на брой декларации според броя на съдружниците, но знам ли...
Здравейте, при публикуване на ГФО на ООД, според последните изменения в ЗТР вместо протокол от общото събрание за приемане на  ГФО, се представя декларация пр.3. Означава ли, че колкото са съдружниците, толкова декларации ще трябва да бъдат приложени към отчета, така както протокола се подписваше от всички съдружници?
Лично аз ги отнасям в отчета точно както Ангел Халембаков по-горе се е изразил, като приход от предоставени услуги. А самите приходи от касовия апарат от потребителските такси, като други приходи. Надявам се, че колежката ми ще се вслуша в нашето мнение. Благодаря на включилите се!
Да, заради парите, които получават от НЗОК
Здравейте, моля да разрешите спор между нас /колеги/ зъболекарските услуги къде да се посочат в статистическия отчет - в услуги, или във финансиране на дейността? Спора е между счетоводители.
Здравейте, какво правим с доходите на нерегистрирани земеделски стопани изплатени от ДФ"Земеделие" под формата на субсидиики? Съгласно чл.38 ал.15 от ЗДДФЛ те са обложени с окончателен данък. Означава ли, че са освободени от подаване на ГДД?
да, точно така, ЗП е по проект за отглеждане на зайци, а ЕТ-то е дейност на лекар специалист. Значи правилно съм регистрирала ТД на наетото лице към зем.дейност и д.1 и 6 ще си я подам по ЕИК на ЗП т.е. по ЕГН на ЗП. А от датата на преминаване като ЕТ д.1 подавам за управителя по ЕИК на фирмата. Мнооого Ви благодаря, бъдете здрави и се пазете!
Между другото в справката за налични трудови договори по ЕГН с ПИК вече стои регистрирания договор, за което се поуспокоих, че съм на правилна позиция, докато получих и вашият отговор. Още веднъж благодарности!!!
Здравейте, във връзка с промяната на обстоятелствата преминаване от ЗП към ЕТ се появи друг казус. По проекта като ЗП изискването е да поддържа ССБ единица до приключването на проекта. На 20.03.2020 ЗП преминава към ЕТ. На 21.03. е регистриран договор за наето лице отново по ЕГН на ЗП за целите на проекта. И сега какво правим  с д.1 и 6 за м.март. Аз мисля, че договора е регистриран погрешно по ЕГН за работодател. Много се обърках какво да правя?
значи до сега не съм правила справка в история на осигуряването, оказа се, че след подаване на новата ОК5 за осигуряване чрез нов Булстат служебно  е премахнато осигуряването като ЗП, но си остава статус активен. Така както е съвета в  първият отговор на въпроса ми, за което много благодаря още веднъж.
Много благодаря, имам ПИК, но ОК като ЗП е подадена на хартиен носител и не се вижда в системата чрез ПИК-а. Но ще направя така , както казвате, приятна вечер и си стойте в къщи, заедно ще се справим!!!
Здравейте, лице  се осигурява като земеделски производител от няколко години, но сега е открил фирма, която ще се занимава със съвсем различна дейност / едноличен търговец/. Осигуровките вече ще са върху 610 лв, вместо върху 420 лв., а трябва ли да се подава нова ОК 5 , че ще се осигурява  чрез фирмата и ако е така, трябва ли да се прекратява тази, която е подадена като ЗП, /там е по проект, който приключва през 2021 г./.
Здравейте, земеделски производител ползва майчинство до 410 г. до 03.03.2020 г. Обаче няма да прави пререгистрация във фонд "Земеделие" за 2020 г.до 28.02. и въобще занапред. Какво ще стане с майчинството след изтичане на 410 -те дни,т.е. за втората година до навършване на 2 г.на детето. Ще продължи ли да си получава обезщетение от НОИ? С декларация ОК5 не сме прекратявали осигуряването й. Трябва ли да се прекрати след като вече няма да бъде регистриран ЗП, или след изтичане на майчинството, ако такова й се полага? Много моля за по-бърз отговор,благодаря предварително на всички, които ще дадат мнение.
Здравейте, специалист лекар, който работи на трудов договор в лечебно заведение е и регистриран земеделски производител и се занимава с отглеждане на любимите му животни в свободното си време по проект.  Проекта приключва през 2021 г. Осигурява се като земеделски производител вече през 2020 в/у 420 лв. Но е открил и фирма за осъществяване на частна медицинска практика с договор с НЗОК, която е ЕТ. Осигуряването вече ще бъде не върху 420, а върху 610 лв. като ЕТ. Но във фонд "Земеделие" регистрацията му трябва ли да се променя като ЕТ ? И това няма ли да бъде в противоречие с договора, подписан с фонда като физическо лице?
и аз се опитах да работя на справката 73/6, изнесоха се лицата в списъка най-отдолу, тези които към 31.12 са налични имат записвания в т.8.1, 8.2 и т.н., а тези които са прекратени през годината, тези колонки са празни. Обаче, след като изпълня запис, се формира файл във формат  XML, който системата не го приема. И аз не мога нито да тествам, нито да разпечатам справката, не могат да се изведат данни за доходите през годината от подадените д.1 само като се въведе ЕТН-то се извежда фамилията на лицето. А част първа на справката, вероятно се извежда от данните за работодателя, който трябва да се избере от д.1. Просто не мога да я отворя, за да я видя какво е попълнено автоматично от д.1, директно се отваря за работа част II. Така ли е и при вас, колеги?
Здравейте, на 02.09. почина управителя на фирмата/ЕТ/.  Декл.1  за м.август  на наетия персонал не се подаде,тъй като заявлението в ел.услуги беше автоматично закрито , също и ПИК-а. По какъв начин да се подадът декларациите за м.август, и ще има ли глоби защото вече срока е изтекъл, а онаследената фирма е с нов ЕИК и е вписана в ТР на 26.09.2019 г.? Персонала го прехвърлихме по чл.123, а и до 26 септември пак стои въпроса същия с д.1?