Към Вашата левова сметка? Или към еврова?
Сметката е в евро.
Клиента е физическо лице.
Т.е. пишем фактурата в лева по договорения курс 1.95 , а при осчетоводяване на входящия превод от банката ще имаме валутни разлики.
Да,  плащат чрез немска банка в евро.
Здравейте! Имаме договор за СМР, сключен с български клиенти, които ни плащат на части в евро. В договора е уточнено, че сумата за СМР е в лева при фиксинг 1.95. Как следва да си напишем фактурите за авансовите плащания?
Ако сумата беше договорена в евро, ясно, че щяхме да спазим чл. 26, ал.6 от ЗДДС, т.е. по фиксинг на БНБ.
Благодаря предварително!
Заплата за 16 дни вурху 794,04 -604,98
възнагарждение в/у 3 дни 79,40
При МОД 780 лева 710/21 = 37,14*3=111,42 т.е трябва да вземем по- голямото
Осигурителен доход : 604,98+111,42 = 716,40
Здравейте, при фиш за работна заплата /при болничен/ мисля, че не смята правилно осигурителен доход.
Какви други приложения имате чекнати-трудови, извънтрудови, откъдето може да вземе база за внесения ав.данък?
Слагате отметка на ред 10 част III-ползване на дан. облекчения, пос;ле в самото Приложение 10, част ІІ – Данъчно облекчение за лични вноски за доброволно осигуряване и застраховане - отивате на ред 4, колона 3 и в клетката записвате размера на направената през годината вноска   за доброволно здравно осигуряване и премии по застраховки "Живот", въз основа на Сл. бележка, която ви е издал застрахователя. Ред 5 колона 4 следва автоматично да ви се попълни, тази сума следва да я прнесете после  в част IX на Приложение 10 на ред 3 /Данъчно облекчение за лични вноски за доброволно здравно осигуряване и застраховки "Живот"/ колона 4 и потвърждавате.
Благодаря на всички за отделеното време!
Основно са факури за уреди- климатици, хладилници, готв. печки на суми под 700 лв./бр.
Здравейте! През 2021 г. ЕООД прави разходи за обзавеждане на 3 апртамента, които не са отдаденидо края на годината, а тепърва предстои да се търсят наематели. Фактурите за 2021 г.  са озчетоводени като текущ разход без ДК Въпросът ми е дали е редно да ги оставя като текущи разходи, да ги прехвърлям като разходи за бъдещи периоди или да преобразувам ФР? Благодаря предварително!
Здравейте, декларира ли се като извънреден труд превишаването на нормалната продължителност на работното време след преизчисление на нощен труд в дневен за смяна с два часа нощен труд?
Това е, че има няколко дати.Задължителен реквизит ли е?
Здравейте, във връзка с предписание на инспекцията по труда трябва да направим допълнителни споразумения, които дописват обем на работа, периодичност  на изплащане на възнагражденията, размер на доп. възнаграждения, трябва ли в такъв случай да има дата от която влизат в сила, тъй като това са неща, които са прилагани и фигурират в други документи, а сега трябва  да се включат в споразуменията.
Относно нотариуси: ЕГН или Булстат в справката - от НАП ми казаха, ако нямате ЕГН, звъните и да ви го дадат!