Здравейте, задължена ли съм на декларирам в част VI от декларацията по чл.92 от ЗКПО задължения към свързани лица - салдото към 31.12.2018г, когато имам заем между собственика на фирмата( чуждестранно физическо лице) и  българската му фирмата.
Благодаря Ви предварително.
Здравейте, бихте ли ми казали дали мисля в правилна посока?
Ситуацията е следната: Самоосигуряващо се лице в ЕООД на транспортна фирма извършващ курсове се осигурява като самоосигуряващо лице без личен труд, разпределяме дивиденти. Но сега решаваме да изплащаме командировъчни за курсовете извън Б-я.Затова според мен трябва да направим договор за личен труд и да го осигуряваме като такъв, за да имаме право на командировъчни/примерно по 27 евро на единична езда/.Правилно ли мисля? 
Здравейте! Тъй като съм новообразувана фирма от  2016г, и съм решила да подам и  ОПР /ще посоча периода от учредяването да края на 2016г./. Въпроса ми е: В протоколното решение ли, в което ще приема ГФО  да оповестя че съм новообразувана фирма?
Не мисля, че ще имате проблем с ел. подпис нищо че е личнен на управителя.Аз така мисля да си подам отчетите.Отмятате на заявител - търговец.
http://qwerty1/6030-danychen-kredit-za-razhodite-svyrzani-s-leki-avtomobili/

Само да направя едно уточнение - автомобилът , взет под наем не следва да бъде собственост на самото ФЛ-ЕТ. Ако собственикът иска да използва собствения си автомобил в дейността на фирмата следва да приложите чл.27 ЗДДФЛ.


Аз точно този линг го четох и затова не мога за взема решение.Защото колата ще се използва пак за икономическата дейност но тя е различна от изброените.Колата ще се наеми от сина на собственика на Ет-то. 
Здравейте, ще ми е нужно вашето мнение. Фирмата е ЕТ/по ДДС/ и се занимава с търговия на авточасти. На фирмата  и е нужна кола за разнасяне на стоката по клиентите. Може ли да наеми лек автомобил и разходите по колата да са и разход на фирмата /ще има пътни листи за градското/ и съответно да си приспада и ддс-то , след като основната иконом. дейност е търговия?Като за това ще си назначи и шофьор. Но във фактерите за продажба няма да има у-га доставка, просто тя ще е включена в цената на стоката.
Мен по скоро ме  притеснява ддс на тези разходи. Аз тях ще ги осчетов. 692 и после в увеличение на фин. резултат, но ддс-то не знам как за коригирам.

А какво е тази част от фактурата?
храна и консумативи за лична употреба
 Здравейте! Как да осчетоводя фактура с ддс, в която не всичко е разход за фирмата. Знам че не мога да  вкарам част от нея в ддс дневник-покупки. Как да корегирам остатъка който не е разход.
Какви документи са ми нужни,за да е всичко нормално и законно.
Здравейте, може ли да попитам за стоки,на който са изминали 5 години от закупуването им и упражняване правото на дан.кредит( закупени преди 2012г).Мога ли само да ги бракувам с протокол, в който да не начислявам ддс /съгл.чл.80 ал.1 т.3/ и съответно да не го отразявам в дневника на продажбите.Трябва ли да имам документ от екарисаж или това се изисква само ако не са изминали 5 години?Какви други документи за нужни?
За 2016 бих подала формуляр 1010.
Благодаря Ви!
Имат банкови такси 50,00лв. А собственика се не се осигурява от тук.
на мен ми прилича на заем, но в документа пише "предоставена сума и се задължава да я възстанови в рамките на месеца", няма лихва
 Здравейте, искам да попипитам - как според вас да поспъпя? Фирма открита 2016 предоставя сума на  фирма "Х", като имат вътрешно споразумение -отпусната сума да се възствановява от клиентите на фирмата "Х".Нямаме приходи.Има само дадени суми и съответно върнати по-голяма част от сумите.Да подавам ли декларация без дейност.
Благодаря Ви предварително!