Да, върху частта от наема, която е разход за лични нужди.
Мерси, Delphine.
Само да кажа, че съгласно общите условия платформата действа като колекторски агент collection agent за продавача, като получава, държи и урежда плащанията му.

И от писмото пак не е ясно: продажби реализирани извън територията на страната ни? - Фирмата товари козметични продукти на собствен пикап и ги продава в брой в Гърция.
Или същото, което казва Олина:
" За сладоледа в Аляска мисля, че ако отидеш там със сладоледа и го продадеш, да,  тогава плащането е съгласно закона там, защото мястото на изпълнение е Аляска. Там се прехвърля собствеността"
Благодаря за отговорите. И последно не ми стана ясно трябва ли ми касов апарат или не.
Здравейте!
Фирма ще изършва онлайн продажби към клиенти физически лица чрез платформа в САЩ. Поръчките ще се заплащат от клиентите към онлайн платформата (с карти, чекове и т.н), която е като посредник, след което на определен период от време ще се прехвърлят по банковата сметка на фирмата. Въпросът ми е свързан с издаването на фискални бонове за извършените продажби. Плащанията могат да се осъществяват през цялото денонощие, както и през почивните дни. А според Наредбата Н-18 фискалните бонове се издават едновременно с плащането, което в случая е невъзможно. От друга страна прочетох в едно писмо на НАП, че  за плащания, които не са извършени на територията на България, не се прилага въпросната наредба. Ставаше въпрос за плащане в брой на стока в Гърция. Може би изобщо не трябва да се издават касови бележки?
Irenabrili, благодаря за отговора, но според мен предприятието наемател издава сметка за изплатени суми и сл. бележка за удържания данък независимо дали наемодателят е СОЛ или не.
Чл.9 ал.3 ЗДДФЛ
3) (Доп. - ДВ, бр. 99 от 2011 г., в сила от 16.12.2011 г.) Разпоредбите на ал. 2 не се прилагат за доходи, за които при придобиването им платецът на дохода издава предвидения в този закон формуляр "Сметка за изплатени суми" или доходът е обложен с окончателен данък по реда на глава шеста, както и за доходи по чл. 13, ал. 1, т. 24.

Чл.43 ал. 5 се отнася за доходи по чл. 29- от друга стопанска дейност.
Доходите от наеми са по чл. 31 от ЗДДФЛ.
И съответно за тях се прилага
4) (Нова - ДВ, бр. 94 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) Когато платецът на дохода от наем или друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество е предприятие или самоосигуряващо се лице, размерът на данъка се определя и данъкът се удържа от платеца на дохода при изплащането му. В тези случаи размерът на дължимия авансов данък се определя, като облагаемият доход по чл. 31 се умножи по данъчна ставка 10 на сто.
Никъде не става въпрос за наемодателя дали е СОЛ или не.
И сътветно документирането е по чл.45 ал.4) (Изм. - ДВ, бр. 94 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) Предприятието или самоосигуряващото се лице, платец на доходи по чл. 29 или 31, издава за изплатените доходи и удържания данък по реда на чл. 43 и 44 сметка за изплатени суми и служебна бележка по образци, които предоставя на лицето, придобило дохода.

При регистрация по ДДС физическото лице следва да издаде фактура с начислен ДДС съгласно изискванията на ЗДДС.
В случая обаче физическото лице (сол и ЕТ) не е регистрирано по ДДС.
Въпросът ми беше най вече свързан с издаването на касова бележка и текста  в наредбата, който ми е неясен - "физически лица, които не са търговци по смисъла на ТЗ".
Благодаря за отговора.
А как тълкувате  този текст от Наредба Н-18 за касовите апарати
Чл. 4. (Доп. - ДВ, бр. 40 от 2013 г., в сила от 30.04.2013 г.) Не е задължено да регистрира извършваните от него продажби в търговски обект чрез ФУ/ИАСУТД лице, което извършва следните дейности:
6. дейност на наемодатели - физически лица, които не са търговци по смисъла на Търговския закон, включително отдаващите под наем складови помещения;
В случая лицето е ЕТ, регистрирано по ТЗ, макар и да не отдава под наем в това си качество.

Физическо лице ще отдава под наем личен недвижим имот ( СИО)на фирма. Физическото лице е  регистрирано като  ЕТ, пререгистриран в АВ, без дейност в момента и без регистрация по ДДС. Физ лице е самоосигуряващо се като съдружник в ООД. Въпросът  е следва ли да издава фискален бон за неговата част от наема?