Здравейте, физическо лице продава дружествени дялове в ООД, като сумата по сключения договор за продажба е получена в края на 2022 г., а промените в собствеността са вписани в Търговски регистър през февруари 2023 г. Закона казва следното:
Чл. 11. (1) Ако не е предвидено друго в този закон, доходът се смята за придобит на датата на:
1. плащането - при плащане в брой;
и Чл. 33. (3) Облагаемият доход от продажба или замяна на акции, дялове, компенсаторни инструменти, инвестиционни бонове и други финансови активи, както и от търговия с чуждестранна валута е сумата от реализираните през годината печалби, определени за всяка конкретна сделка, намалена със сумата от реализираните през годината загуби, определени за всяка конкретна сделка.
Та изпадам в дилема през коя година следва да се декларира дохода в данъчната декларация?

Благодаря предварително на отзовалите се колеги!  :smile1:
Здравейте, дружество А апортира в дружество Б недвижим имот (сграда на етап груб строеж, със сключен предварителен договор за продажба) през 2015 година. В същата година дружество А продава дяловете си в дружество Б. Към датата на апорта дружество А е издало авансови фактури  на купувача за 100% от стойността на апортираната сграда. През 2019 г. дружество Б изповядва сделка за продажба на недвижимия имот, като в нотариалния акт пише, че сумата е изцяло преведена по сметки на дружество А.
Ще се радвам някой да сподели мнение за третиране на тази сделка по ЗДДС.
Здравейте!
Имам казус при който лице упражняващо свободна професия се пенсионира и едновременно с това е съдружник и управител в ООД.  Ще се осигурява сао здравно. Осигурителният доход като СОЛ е максималния, а като управител няма да взема възнаграждение. Следва ли да се подава Д1 за дейността му като управител в ООД?  :blink: