Ясно, аз даже мислех да си направя една екселска таблица и примерно от входящата поща, на коя дата с какъв номер, каква информация е входирана/изходирана и какъв и е срока на съхранение и кога трябва да се унищожи с протокол. Така по-лесно да се следи, какво трябва да се унищожи.
Здравейте, да Ви попитам два въпроса. Понеже съм си направи регистър "Деловодство- входяща и изходяща корепонденция", как да опиша точно  по чл.30 какви данни се  събират на лицата? Втория ми въпрос е за болничните листове, понеже се колебая какъв срок да им определя. Според наредбата   за обезщетенията за ДОО, се пазят 5 г.  от годината следващата годината на издаване. АКо го обвържа със ведомостите за заплати, то ще отиде 50 години :D. Същото и с тези деклрации, които използват за данъчни облекчения. И там мисля, че беше давностния срок 5 г., но пак касае и ведомостта за заплати.
Ясно, реално излиза, че всеки месец, когато има работен и платен отпуск, трябва да се получава еднаква сума. Единствено само по времето на болничния, няма да има като база. Може би най-удачния вариант е, да имам опция да си избирам дните, т.е по формула да си го изчислява 3%( след приспадане на осигуровките за работодателя), но на база осн.работа заплата и вече, да посочвам, ако има болничен примерно само 10-14 за месеца.
Здравейте, да попитам един въпрос за СБКО. Решава се, че ще се дава всеки месец, нали в размер на 3% към заплата. Въпросът ми е, дали в базата за СБКО, трябва да влизат и в дните в платен годишен отпуск, понеже чета това нещо от 2016 г. https://www.srsnpb.com/images/Normativni_dokumenti/SBKO_pismo_94-00-199-30.05.2016_Min.Finansite.PDF   и излиза, че трябва да се включи, т.е ако реално на месец трябва да има 25,00 лв. брутна сума за СБКО за лицето, то през целия период на годината, ще си я получава. Единствено и само, ако има болничен, не би трябвало да  влиза, като база. И от тук следващия въпрос, в базата за болничния, трябва ли да влиза СБКО-то, след като се удържат всички осигуровки.
Здравейте, понеже имам служител, който от  29.05 се води в самоотлъчка и така е подаден в Д1 за м.05 с прекъсване на осигуряването. Към 10.06 изпратихме писмо искане до лицето. Миналия четвъртък  получихме обяснения, но с това получихме и болничен на лицето за периода, от 15.06 насам. Счупен крак или нещо има, защото е лежал в болница от 15.06 в продължение на 10-11 дни и има още дни в домашно лечение.  Ако правилно съм прочел КСО и ЗЗО, понеже към 09.06 лицето с прекъснато осигуряване, то трябва  да подам в НОИ, че лицето не е осигурено  т.е да посоча "НЕ" в т.1 и в т8.Считано от ................... 20..... г. осигуряването на лицето е прекъснато.  да посоча 29.09, че от тогава лицето е с прекъснато осигуряване.  Реално, щом няма причина за подновяване на осигуряването, то Д1 не трябва да се подава за м.06 и съответно за периода, в който лицето ще бъде болничен от м.07. Трябва ли да го вкарам фиша в програмата и по някакъв начин да се вижда, че по фиш до 09.06 лицето е самоотлъчка, а от 10.06 лицето е в "Неплатен болничен" или нещо подобно.
Здравейте, според вас кои влизат в "- публичен орган или орган на местно самоуправление" от регламента за DPO ? Питам, защото дали едно училище, може да се определи като публичен орган.
Здравейте, да Ви попитам Вие какъв печат използвате за приключване на трудовата книжка? Понеже гледам, че в интернет има  печати, в които си е написано вътре " Осигурителния стаж е / не е равен на зачетения трудов стаж" Понеже ще си сменяме печата и се чудя как да го правим. С такъв печат, зачерква ли се или се подчертава вярното, т.е ако труд.стаж не е равен на осигурителния, то с  Х слагаме на "е".

В същото време гледам, че има печати в които липсва такъв ред и има отделно  само печати, които е вметнато това изречение, дали осиг.стаж е равен или не е равен на трудовия стаж. Каква е практиката и въобще има ли приета практика, как да изглежда печата ?
Значи "технически" е редно в месеца на прекратяване, т.е  да се включи във фиша за м.06 и вече, ако за самата база на обезщетението да си се полза м,06.  Без да се наложи въобще корекция на Д1. Същото ще бъде, ако се начисли за м.07, но с корекция на Д1 за м.06. Благодаря Ви за отделеното време, но понеже това е поредния въпрос, с различни отговори :D.
Здравейте, ще се възползвам от темата :). Понеже имаме служителка, която  е с подадени документи за пенсиониране и от първо число на месеца ще и бъде прекратен трудовия договор. Въпросът ми е  следния, след колко време излиза решението на НОИ, че лицето може да се пенсионира. Как стои въпроса с Д1, след като ако приемем, че и бъде прекратен ТД от 01.07.  Това означава, че изкуствено трябва да се добави лицето във м.07 с фиш за обезщетенията само. После с корекция на Д1 за м.06 ли се подава или със самостоятелна Д1 за м.07, макар да няма никакви трудови отношение с работодателя. За обезщетението по чл. 224 програмистката и жената преди мен са ми обяснявали, че се добавя в месеца в който напусне лицето, по фиш и по Д1. Все пак във заповедта за прекратяване, нали се пише да се изплати на лицето, някои от обезщетенията.  Пак чета различни мнения и тълкувания. Да, за база трябва да се вземе м.06, но дали трябва да бъдат включени в Д1 за м.06 и съответно по фиш за м.06 или отделен фиш за м.07 и отделна Д1 за м,07 на лицето.
Само имам два въпроса, защото тепърва ще се започвам да се запознавам с материала. Администратор на лични данни се явява фирмата/дружеството/бюджетната организация, примерно училище.  Управителя/Директора, трябва ли да пусне някаква заповед, че се определя примерно гл.счетоводител и счетоводител( който прави заплатите на служителите, изготвя трудовите договори, справки за доходи,  да го кажа ТРЗ,осъществява длъжността касиер-домакин,т.е обединена длъжност), като определя за администратори на лични данни двете лица, понеже реално и главния счетоводител има достъп до лични данни на служителите , разбира се и директора/управителя. Или може да се определи само 1 лице за администратор, което да борави с лични данни на служителите? Също така да попитам, ако говорим за училище, то учениците как трябва да се третират, т.е ако училището има 28 персонал и 400 ученици, дали реално трябва да се назначава длъжностно лице по защита на данните ?
Доста полезна тема!
http://salarygs.bg/katq/calc/trudov-staj-za-period.php примерно този калкулатор има два метода, по първия метод дава 20 дни, а по втория 18 дни. Реално разликата по първия метод идва от там, че като база се взема 30 дни, а м.02 има 28 дни. За това по  го смята 18 дни +2 дни от горе.
Ясно, ще се доверя на пръстите на ръчичките и броенето до 18 за м.02. Такова разминаване има с този трудов стаж и осигурителен, че чак нямам на представа как от НОИ изчисляват :D. Явно и те разчитат на техни си калкулатори.
Здравейте, имам  два въпроса за УП-та. Ако лицето е назначено на 8 часа, то като период в УП-2 и стаж УП-3, трябва да е еднакво, нали така? Все пак трудовия=осигурителния.  Знам, че трудовия стаж е в календарни, но осигур.  се приема 21 дни за един месец, вместо за 30. Вторият ми въпрос, какъв стаж се полага на лицето за периода 11.02.1998 до 31.12.1998 г. Защото аз го смятам 10 м. и 18 дни ( 18-те дни са за м.02), но някои калкулатори ми го смятат 10 м. и 20 дни.
Здравейте, може ли да попитам дали правилно начислявам извънреден  и празничен труд, при два от следните случая:

1) Служител, който работи по график. Приемаме, че  брутното му възнаграждение е 50 лв. Ако по график, трябва да работи на 3 март, то това лице ще получи освен, това 50 лв. за отработеното време, ще получи допълнително още 50 лв., защото работи на празник, т.е  по фиш ще има празничен труд 50 лв.

2)Служител, който работи 5 дни х 8 часа. Налага се да работи  на 3 март. Пак приемаме, че получава 50 лв. за един работен ден. На него първо ще му се начисли 1 път 50 лв. извънреден труд , после 100%  защото се пада празничен труд този извънреден труд  - 50,00 лв,  и понеже е празник ще получи двоен размер, т.е  още 50х2=100 лв. Общо по фиш  с ред празничен и извънреден труд  1 ден - 200, 00 лв.

Здравейте, наехме един огняр на 2 часа по втори трудов договор. Лицето работи до колкото разбрах, като нощен охранител/портиер. Въпросът ми е при нас как трябва да го водим, разбрах за СИРВ/индивидуален график, т.е примерно при 22 работни дни х 2 часа = 44 часа, т.е за месеца така трябва да му направих график, че хем не застъпва с другата му работа. Примерно ако дежурството му е  4-ри часа се падат 11 дни в месеца. Но имам въпроси. В програмата си го водя на в  2 часа и съответно в Д1 си го подавам така 22 работни и отработени 44 часа.  Вероятно има дневни и нощни смени седмично, как трябва да се съобразим с графика му, защото все пак му се полага някаква почивка