За работа на подневно отчитане на работнто време(понеделник-петък), и аз знам за 400 % за този ден. 1 надник+1 надник извънреден*2 за официален празник.Ако надника го броим към заплата ,-като брутно трудово стават +3.
Например 600 лв в брутна за 20 дни =600/20=30 лв
30*4 за извънреден труд в официален празник=120 лв за деня
Остават още 19 дни*30=570
Общо=120+570= 690, или 600/20=30*(20+3)=690лв
Питащата ме радва. Работодателят и е забравил как изглежда, тя за клас пита :blink: :blink: :blink: :blink:То бива бива ....
Смените трябва да са описани в заповедтта за СИРВ.Графика трябва да Ви е връчен срещу подпис.Работодателят Ви не може да раздува часовете -има си норма, колко са месечно. Отделно законовите разпоредби, поне допълнително заплащане за неудобството предвидено ли е или не?
 Начин едно (31-15)+8(взема се датата на освобождаване-8-ми)=24 дни
 
Начин две:
Първи ден на работа 15  декември последен ден в декември 31
=31-15(+1)(/+1/за 15-ти декември ,както е във всички формули за календарни дни.)=17 дни+7 дни до 7-ми включително=24 дни.

Начин три  от осми януари вадим петнадесети декември и добавяме дните в месеца на назначаване в случая и на освобождаване са равни тридесет и един=/(8-15)+31/=-7+31=24
Много правилен отговор на колегата/колежката "eleniv".Освен това имате доста отпуск от минали години-заради майчинството.Той ви се трупа-не изгаря и работодателя е длъжен да осигури ползването му .Да не забравяме е 2021 г. и , тя влезна, за нея също се полага отпуск. Отказа на работодателя не решава проблема.Според мен ще Ви се разреши, ако не сега при първа възможност.Поздрави и бъдете здрави!!!
Здравейте на всички,за много години живи и здрави!!!!                                                                               При мен възникна следният казус, трябва ли лице осигурено на Тд във Великобритания да се осигурява в България.При положение, че тук ще е СОЛ -управител на фирма.
От изчетените регламенти и казуси във форума, останха с впечатление, че не трябва.
Великобритания, въпреки, че вече не е член на ЕС , доколкото знам е член на ЕИО-ЕО, европейската общност.Като такава, в двустранните взаимоотношения са приложими регламентите за ЕС /ЕО.По специялно в случая Регламент (ЕО) № 883/2004.
Цитирам дословно:
"Спрямо лице, което обичайно осъществява дейност като заето лице и дейност
като самостоятелно заето лице в различни държави членки, се прилага
законодателството на държавата членка, в която то осъществява дейност като
заето лице".Тоест носи се документ от Великобритани/А1/  и се предсоставям на  ТД на НАП в България.Лицето има задължение, да декларира доходи и да се осигурява в страната в която извършва трудова дейност?Поправете ме ,ако греша?
Прав е колегата бобо.Бих искал да спомена,че освен възнаграждение- длъжност,работно време, срок , работодател и работник са сред основните реквизити на документа трудов договор.Без тях е нищожен-все едно не съществува в правният мир.Отделно се подава уведомление задължително -в него се вписва основно месечно трудово възнаграждение.
A може ли малко разяснения, как така двете длъжности в един договор? Двете длъжности до колкото виждам са различен НКПД, различна длъжностна характеристика ще има всяка длъжност.. И осигуряването и реално отработеното по една и друга длъжност от различни групи и МОД?
При 12 часови смени влзат почивките в работното време.Има писано някъде из форума.
Смените се превръщат от нощни в дневни, като полученият извънреден труд, ако се получи се зплаща, но не се декларира пред ИТ.Така знам
Не казвам че някой е виновен-посто подкрепям отговора -МОЖЕ
Добра дискусия :smile1: :smile1: :smile1: :smile1: :smile1: :smile1:, че не е редно не е и не е законно.. но иначе може :blush: Въпроса е да не се превърне в практика .
На скоро постъпи при нас нов колега с 10 години стаж в един сектор.... и с 0-точно така /нула/ дни стаж по книжка при този работодател в този сектор. А работодателя го е мамел, че го осигурява, и ще вземе голямо обезщетение за безработица, като не му е дал никакви документи при напускане-то няма и на какво основание де..
Супер, но не са ли в София?
Както и да е записахме се с колегите на един- за утре в Бургас,дано има ефект..
И аз така прочетох в подраздела за СИРВ, а и давайки си сметка, мислейки логично, ако перода на изравняване  е седмичен-то всяка седмица ли трябва да се издава заповед- чисто хипотетично... :blush: :blush: :blush:
Но реших да питам за всеки случай...
Мерси колега bobo
Здравейте, ако работодателя при който работя въведе СИРВ с период на изравняване един месец, след изтичане на периода-трябва ли да се издаде нова заповед за въвеждане на СИРВ  за следващият месец?
/Всеки месец-заповед ?/

От прочетеното до тук в раздела разбрах, че не е нужно.
http://www.qwerty2/sirv/
Мерси колега bobo, но съм нов във форума,/форумите въобще/ а и имам доста неща, които ми убягват........
Стига да срамя с неподготвени изказания, друго е човек да си сверява часовника периодично.
Не съм ходил на подобно събитие от 2012-2013 година мисля.

Ще се радвам на всякакви предложения

Здравейте колеги, някой да препоръча добър семинар по трудово -добавям и осигурително право, във връзка с промените за 2018.
Здравейте колеги, някой да препоръча добър семинар по трудово право, във връзка с промените за 2018.
Ако има и допълнителен блок към него, за опресняване на знания-ще съм благодарен..
От дискусийте с колегите се вижда, че имам някой пропуски-целта е да се опреснят и обогатят знания.
Семинарът за предпочитане да е във Варна/Бургас.
аа става става, като кажеш на работника ,че има друг на неговото място и ще си остане само с основният грандиозне договор на 4 часа, за който осигурителният-не е равен на трудовият, знаеш ли как бързо стават нещата- и ти е багодарен след това... и този филм съм го гледал.. ако е много ерабп работника да си намери  друг работодател за допълнителен ТД на 8 часа?
Обикновенно чл 111 е свързан с 4 часа , защото е свързан с допълнителен трудов договор-това ме бърка в питането.
1.какъв договор има лицето? основен, допълнителен(Допълнителен в смисъл ,който би трябвало да е оснвен, но не е прекратен и пуснат на ново)
от там ми се губи връзката-сори ако те бъркам и теб...не ми е това идеята.

За графика си прав.. но и питащият тук, ако натисне малко работника, може да получи от него ориентировъчен график.
(аз когато съм страна ТРЗ на служител по 4 часов договор винаги се съобразявам с колегите на 8-часа, в смисъл, че е в интерес на работника, без значение , дали при мен е основен ил допълнителен договора)