Благодаря ви за бързата реакция!  :smile1:
Здравейте,
лице е сключило граждански договор с нас. Нямаме информация за осигуряване на друго основание, съответно е удържан само данък. Тъй като сумата е под минимума.
В последствие се оказва, че лицето има и друго осигуряване, на трудов договор. Как да процедираме с осигуровките в този случай? С ГДД по чл. 50 лицето на какво основание да си попълни справката за изравняване, след като не е СОЛ?  :hmmm:
Здравейте,

клиент е допуснал грешка в банковата сметка, вместо по сметката за Данъци, сумите са постъпили в сметката на ДОО. Сумите са около 250лв. Към момента няма персонал, няма и да се наема такъв.
Каква е процедурата по прихващане на задълженията, какво трябва да се подаде към НАП, за да се задействат? Задължително ли трябва да минем през проверка от НАП или има опростен вариант, предвид факта, че сумата е малка? Благодаря! Всяка информация ще ми бъде полезна.
Здравейте,
имам чувството, че най - сложните казуси възникват само при мен. :D
Така - имаме лице, с което е сключен безсрочен трудов договор с предизвестие от 60 дни.
Подава си 30 дневно предизвестие за напускане. Независимо, че при подписването на трудовия договор, му е предоставено копие. Изрично отказва да напише ново предизвестие, което да е в размер на 60 дни (въпреки че щеше да бъде с датата на първото грешно предизвестие), под претекст, че е студент и може дори да не спазва предизвестие. Да, КТ го позволява, но ако продължава образованието си. А той не го е прекъсвал, студент е още от момента на назначаването си. Не е представил никакъв документ от университета - уверение/служебна бележка, за това че е студент.
Моля за съвет, не знам какво да правя, от кога да го освобождавам, дължи ли ни обезщетение... въобще нищо не знам. :D   :blink: :blink:
Благодаря на отзовалите се!
Ако са внесени на минимума, няма да има дупка

Нищо не е внасяно
Здравейте,
Физическо лице има задължения по Декларация обр. 6 като самоосигуряващо се лице.
Задълженията са на изпълнително дело, а давностният срок е изтекъл преди 1 година. Ако отпишем задълженията по давност, ще се появи ли дупка в стажа?
Трябва да му изкарате служебен номер от НАП и по него ще подавате.

С ЕГН е, реално е българка, но от години живее в Германия, с немско гражданство и център на интереси Германия, няма нищо в България.
Чуденката ми се отнася по скоро заради факта, че данъка при нея не е авансов по чл. 42 от ЗДДФЛ, а ще бъде окончателен върху брутното възнаграждание. От НАП казаха, че не трябва да се вписва в д1, но в същото време се удържа и за всяко тримесечие се пуска Декларация по чл. 55.
Обаче дали д1 ще бъде приета само с разликата на бруто и осигурителни вноски ми е непонятно или пък трябва да има и изплатената сума, но тя ще е различна от горната разлика, заради удържания данък...
Много благодаря за включването!

Понеже е ден за консултации и притесних дамите и господата от НАП. :D

Разгледахме хипотезата, че лицето няма други доходи и не се осигурява в Германия, съответно трябва да се осигурява в България, спрямо българското законодателство.

Остава да разгадая как да подавам декларация обр. 1 и обр. 6  :blink: :blink:
Здравейте,

Опитайте с номерата на сайта, които са за вашето териториалното поделение.
Но конкретно във Варна не дават информация на трети лица по телефона, заради личните данни. Не знам дали в другите им офиси е така, но до колкото знам, навсякъде практиката им е различна.
Ако дава свободно, но никой не вдига - обикновено номера е зает, но сигнала свободно продължава. Така че опитайте по - упорито.
Късмет! :good:
Здравейте,
предстои да се назначи чуждестранно лице от Германия на ДУК. Изчетох доста по темата, центърът на интереси е в Германия, няма да пребивава повече от 183дни на територията на България. Определили сме, че няма определена база в РБ и съответно брутната сума по договора се облага с окончателен данък. Но никъде не успях да прочета за осигуровките.
Как смятате, трябва ли да има осигуровки или не?
 Благодаря!  :smile1:
Здравейте,

наш клиент ще затваря обекта си в гр. Шумен. Основно дейността му е концентрирана в друг град.
Във въпросния обект има 1 служител, който е с Телк. Предложена му е работа в другия град, но той отказва. Кой вариант е най - удачен за освобождаване?  Освобождаване поради намаляване обема на работа, поради закриване на щата или поради обективна възможност за изпълняване на трудовия договор? Реално и трите варианта ми звучат окей, ако се избере обективната невъзможност не се дължи обезщетение за оставане без работа - но изплащането на обезщетението също не е проблем за работодателя. Също така закрилата не важи при чл. 328, ал.1, т. 12. Искането на разрешение от Инспекцията по труда ме притеснява, не съм го правила до сега.
Моля за съвет! Гола вода съм в този вид прекратяване, за мое съжаление.
Да, трябва да се осигурява като СОЛ в това ЕООД - все пак фирмата има дейност.
Но може да се осигурява само за здравни осигуровки, тъй като е пенсионер - незавимо с ТЕЛК или за стаж.
Ако той прецени, въпреки ТЕЛК-а, може да се осигурява и за всички останали фондове.
Не съм убедена, дори, че този вид приход от куриерски фирми се следи напълно.
По скоро има годишна декларация - всичко е наред, няма да ровим за осигуровки, нито пък за отчети. Малко както със справките по чл. 73, ал. 6 - следи се дали са подадени, но сумите не се засичат с Декл. обр 1.  :blink:  Както казваш, delphine, по - добре да влязат някакви приходи, от колкото нищо.
Благодаря за включването!

Да, може да се докаже. Има доста снимки през годините.

За 2019г. и 2020г. има внесени осигуровки, че даже и глоба за пропуснат срок за подадена годишна д6 :D
Здравейте,

наша клиентка е разпродавала колекцията си от кукли (със сантиментална, а не антикварна стойност) през 2019г., 2020г. и 2021г. Други колеги са подали ГДД по чл. 50 с Приложение 2 за търговия за 2019г. и 2020г.
Но според мен това не е основна дейност на момичето, не го прави с цел печалба, а разходооправдателните документи за кукли, закупени преди 10-15 години са мираж.

Според вас как трябва да третирам сумите, получени чрез Спиди и Еконт? Дали да подам декларацията както до сега или да не подаваме въобще (през 2019г. са я търсили точно заради неподадена в срок ГДД)? Или да подам с приложение, в което да впиша, че сумите са лични вещи, но има ли такова приложение?

Моля за съвет! Благодаря!
Мен редовно ме караха да променям графиците при временна неработоспособност. Даже сега ще имам санкция за график, подаден един ден след болничния - тогава е представен от работника.  :noexpression: :noexpression:
Здравейте,
лице, командировано в Германия, се разболява, постъпва в болница и съответно представя болничен лист на немски. Документът е преведен от легализиран преводач.
От тук нататък каква е процедурата? Какво и как /електронно или на ръка/ се подава към НОИ?
Благодаря предварително!
Здравейте,
наша служителка е бременна в 3 месец. Получавала е социално майчинство за първото дете. При нас има стаж само 4 месеца. Не е работила никъде другаде. Лекарят й е предложил болничен за заплашващ аборт и тя иска да се възползва. Само че според мен първо няма да получава обезщетение по болничния лист - 2 месеца, докато не придобие 6 месеца осигурителен стаж. След това ще получава обезщетение около 2-3 месеца, а когато излезе в 45 дневен болничен отново няма да получава, докато не станат 12 месеца осигурителен стаж.
Правилно ли разсъждавам? Социалното майчинство зачита ли се за осигурителен стаж?

Благодаря!
Здравейте,

моля за помощ! Изчетох къде що има информация за данъчните облекчения за деца, ненавършили пълнолетие, но нищо не разбирам. До сега съм подавала веднъж данъчна декларация на майка с две деца, едното с ТЕЛК - като сумите бяха максимумът на облекчение. Обаче сега като слушам колегите май не е трябвало да е точно така.   :blink:

Много моля някой да ми обясни кое как и защо..  :blush:  И друго се върти в главата ми - когато на работниците не се плаща реалната сума по ведомост, а повече  - не е ли по - добре да се подаде ГДД по чл. 50, вместо декларация към работодателя.
Благодаря на всички отзовали се!