Минах през този филм. Не става с КЕП на физическо лице. В КЕП трябва да се съдържа ЕИК на задълженото лице и ЕГН-то на представител на фирмата. Искат и нотар.заверка за упълномощаване на това лице от фирмата.

Идиоти..., иначе го имат като опция при регистрацията на ИО - чрез законен представител...

Тоест трябва ми КЕП НА ЮЛ, в който да се съдържа ЕИК на ЮЛ и ЕГН на управител?
А упълномощаването какво трябва да е? При мен става въпрос за ЕООД, тоест ЕООД-то трябва да си упълномощи управителят, който така или иначе е законово упълномощен да си го управлява и това да се завери нотариално? Да се направи пълномощно за АГ Митници, че управителят ще представлява ЕООД-то пред Митниците?

П.П. Свързах се на горните телефони, за първи път някой вдигна от 2 месеца, записаха ми данните и ми пожелаха хубав ден, сигурно ще се обадят след още 2.
Има ли някой да е регистрирал ЮЛ като ИО с КЕП на управител или това е мираж и трябва да се ползват само КЕП на ЮЛ?
Тези имат най-трагичната онлайн система и най-трагичната поддръжка в света. С всички други институции може да се оправиш лесно онлайн, но като тия втори няма. Никой не отговаря на телефоните, нито на мейлите. Чакам вече 20 дни, няма да казвам колко дни загубих да се регистрирам и все нищо не става. Имам регистриран потребител - управител и собственик на капитала на ЕООД, имам и асоцииран КЕП. Искам да добавя като ИО - 3 фирми, и 3те са с един и същи управител и собственик, който притежава КЕП, тоест КЕП НА ФЛ УПРАВИТЕЛ И СОБСТВЕНИК НА ДРУЖЕСТВАТА, които искам да добавя като ИО. При всичките опити все едно и също нещо става. На трета стъпка от регистрацията - регистриране на ИО чрез законен представител, ми приема данните и казва, че заявката е приета. Няколко секунди по-късно получавам 4-5 автоматични мейла от тъпата им система с текст:
Уведомяваме Ви, че заявката Ви за регистрация на икономически оператор е отхвърлена.
И тва е. После като се опитам да подам нова заявка, ми казва че ИД-то вече е използвано, тоест има заявка с този ЕИК.
И така вече 1 месец, нито може да се свържа с тях, нито имам регистрация, а ми трябва защото осъществяваме внос всеки месец.
Като вляза на Работни процеси, ми казва че нямам регистрирани ИО. Но същевременно ми показва на статус на регистрацията, че имам подадена заявка за 1 от 3-те дружества, на статус пише:  Очаква проверка на правото на регистратора да регистрира този ИО .
За другите 2 дружества даже и това няма, автоматично системата им отхвърля, потребител и КЕП са асоциирани! Нито 1 от трите ми дружества не е регистрирано в момента като ИО в тяхната система, вече се отчайвам.
Писах и на НАП за подробна информация, но нямам отговор...
А уведомлението с подпис на управителя и печат на фирмата предполагам?
И без допълнително пълномощно нали? Като се има предвид, че услугите, за които се изисква нотариално заверено пълномощно не са отбелязани в заявлението.
Подкрепям .  :good:
Здравейте, и аз имам въпрос по темата затова няма да пускам нова.
Става въпрос за електронните услуги на НАП и ел. подпис на ФЛ.

Казуса е следният: Имаме ЕООД, което иска да подаде декларация образец 4001 за авансово удържани данъци от 4-тото тримесечие - по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и чл. 201, ал. 1 от ЗКПО. За целта ни трябва достъп до този вид услуги от електронната платформа.

Разполагаме с ел. подпис на ФЛ, което е управител и едноличен собственик на капитала на ЕООД-то. Как да подадем тази декларация електронно без да вадим ел. подпис на ЮЛ.

Подадох и двата вида заявление:
- на задълженото лице
- на упълномощеното лице - пише, че чака потвърждение

Доколкото разбирам, трябва да принтирам уведомлението от заявлението за упълномощено лице и няма как да ми се размине ходене до НАП. Да го подпечата и подпише управителят и да се занесе в ТД на НАП?
А пълномощно трябва ли да се носи или само уведомление с подпис и печат?
А реално защо пък е упълномощаване и уведомление, като при проста проверка в ТР ще се установи че лицето с електронен подпис е управител и едноличен собственик на капитала на задълженото лице???