При подадено предизвестие от Ваша страна, едва ли ще се навият на съкращение. Повечето начини за прекратяване на трудовия договор по инициатива на работодателя са свързани или с типа договор (срочен, по заместване, със срок на изпитване...), или с определени условия (закриване на щат, намаляване обема на работа ...), и/или с допълнителни разходи за обезщетения и осигуровки.
При прекратяване на ТД по "подходящ" начин, обезщетението е 60% от средния осигурителен доход през последните 24 месеца за период от 4 до 12 месеца според осиг.стаж с осигуровки за безработица от 2002 г. насам.
Много ви благодаря за бързите отговори!  :blush: :good:
Само един месец прекъсване през последните 18 месеца?
Ако е така, ще и имате право на 4 месеца обезщетение по 9 лв на работен ден (180-200 лв месечно). Срокът и размера са заради това : " пуснала съм си предизвестието за напускане на работа"
A ако има вариант да ме съкрати от работа, тогава на каква борса ще имам право?
Здравейте, пуснала съм си предизвестието за напускане на работа, ще ме освободят на 15 или 16 януари, работя в тази фирма от 11.07.2017 преди това имам около 1 година и нещо стаж с някъде около 1 месец прекъсване. Имам ли право на борса? Благодаря предварително!