Здравейте отново!
Относно застраховките :
Можете да направите застраховка за дейността по настаняване в два варианта:
1. Застраховка отговорност на хотелиера , която да е на база  лимит на отговорност за събитие. Премията при този вариант  може  да се внася на една или няколко вноски.   
2. Застраховка отговорност на хотелиера , която е на база реализирани нощувки и застрахователна премия на 1 нощувка. Премията при този вариант се внася ежемесечно на основание справка за реализираните  нощувки  , която се предоставя на застрахователя. 
Направете консултация със застраховател, за да ви предоставят оферти  по двата варианта и изберете този , който Ви е по-изгоден.
В обектите , с които работя , предпочитат първия вариант , тъй като са големи хотели с много нощувки и продължителен сезон.   
Здравейте! 
Щом имате категоризация с лотоси , то обекта Ви  представлява  средство за подслон по Закона за туризма.  Поради това имате и следните задължения:
1. Създавате профил в ЕСТИ ( Единна система за туристическа информация)  в сайта на Министерството на туризма . В тази система подавате информация за осъществените нощувки през съответния месец.
2. На основание данните  , които  подавате в ЕСТИ , до 15 число на следващия месец ще получите информация за дължимия туристически данък  за реализираните  нощувки. За размер на туристическия данък за 1 нощувка направете справка в общината, където се намира средството за подслон , тъй като всяка община определя сама размера на данъка за всяка една категория обекти.  Дължимия туристически данък внасяте по сметка на общината , където се намира средството за подслон , по която се внасят данък недвижими имоти  и такса битови отпадъци , но проверете кода на плащане. Туристическия данък  е данъчно признат разход за тази дейност 
       
Здравейте! 
Относно специализирана литература на темата ДДС в туризма можете да се запознаете с  Указание с изх. № УК-2 от 10.07.2012 г. на Министерство на финансите, относно прилагането на ЗДДС в случаите на доставки, свързани с туристически услуги след 01.01.2012 г., публикувано на интернет страницата на министерството https://www.minfin.bg/ (прикачено по-долу). Указанието, макар и малко старичко,  е актуално и много подробно и разглежда облагането на различни видове туристически услуги, както и облагането според вида на изпълнителя на туристическата услуга - туроператор или турагент. 
Относно това , къде в ЗДДС да намерите реда на облагане на туристическите услуги - Част осма , Глава Шестнадесета - Туристически услуги.
1. Ако за тази екскурзия в Турция действате като туроператор са приложимите следните текстове от ЗДДС: :
Съгласно чл. 140, ал. 1 от ЗДДС , доставката на обща туристическа услуга (ОТУ) е облагаема с нулева ставка , ако доставките на стоките и услугите , от  които  пътуващото лице (туриста) се възползва пряко, са с място на изпълнение на територията на трети страни и територии.
Екскурзията до Турция е ОТУ с място на изпълнение на територията на трети страни и територии т.е. облагаема е със ставка 0%
Съгласно чл. 96, ал.2, т. 1  от ЗДДС - Облагаемият оборот ( за задължителна регистрация по ЗДДС) е сумата от данъчните основи на извършените от лицето облагаеми доставки , включително облагаемите с нулева ставка. 
От горното следва , че екскурзията до Турция "натрупва оборот за регистрация по ДДС" .
Относно това , как се формира оборота за регистрация  по ЗДДС на туроператора , вижте чл. 139  от ЗДДС  , който указва , че данъчна основа на ОТУ  е маржа , формиран като разлика между получената от  туроператора сума от  пътуващото  лице  и сумата, заплатена от туроператора на други данъчно задължени лица за стоките и услугите , от  които  пътуващото  лице се възползва пряко . 
Или от екскурзията до Турция като оборот за регистрация по ЗДДС ще трябва да вземете ако сте туроператор само разликата между платеното от вашия клиент и платеното от вас към прекия изпълнител на услугата за екскурзията.
2. Ако действате като турагент - за услугата екскурзия до Турция ще фактурирате само вашата комисионна към туроператора , който ще организира и осъществи екскурзията. За режима на облагане с ДДС на тази  услуга се прилагат правилата на чл.21 от ЗДДС.       

 
Колеги , внимавайте  при  потвърждаване на попълнените  данни в ГДД по чл.50 на физически  лица  , които са били членове  на избирателни органи  през 2019г.  Значителна част  от областните и общински администрации са декларирали изплатените им възнаграждения като доходи  по  трудови правоотношения. Тези доходи са необлагаеми и не следва да се декларират в справката по чл.73, ал.6.
Официалното становище на НАП е да се игнорира записа в Приложение 1 и ако няма други доходи по трудово правоотношение Приложение 1 да се премахне.       
Предлагам на колежката  следния коментар  по този  въпрос, направен в  tita.bg през м.07.2018г. , но е актуален  и днес  , тъй като в посочените текстове на ЗДДС  няма съществени  промени към 2020г. 

ЗДДС. Регистрация на основание чл. 97а от ЗДДС при фактура от Facebook

ЗДДС. Въпрос. Българска фирма (или физическо лице), нерегистрирана по ЗДДС, рекламира във Facebook дейността си, за което получава фактура от Facebook с ирландски VAT номер.

1. Въпросът ми е трябва ли да се регистрира на основание чл. 97а от ЗДДС във връзка с това?
2. Дължи ли ДДС на сумата в издаваната фактура от Facebook? Каква е санкцията, ако не се е регистрирало на време, в случай че е трябвало?
3. Ако фирмата получи услуга от друга фирма извън Европейския съюз, възниква ли задължение за регистрация по чл. 97а от ЗДДС?

 Отговор: Ганка Петрова, данъчен експерт

 Актуално към 01. 07. 2018 г.
                                                             

На основание разпоредбата на чл. 97а, ал. 1 от ЗДДС на регистрация по този закон подлежи всяко данъчно задължено лице по чл. 3, ал. 1, 5 и 6, което получава услуги с място на изпълнение на територията на страната,
 • които са облагаеми и
•за които данъкът е изискуем от получателя по чл. 82, ал. 2.

Предвид цитираната разпоредба, за да възникне задължение за регистрация по реда на чл. 97а, ал. 1 от ЗДДС за данъчно задължено лице, което е получател на доставка на услуга, същата следва:
 
• да е с място на изпълнение на територията на страната и
•да е облагаема, а доставчикът следва да е данъчно задължено лице, което не е установено на територията на страната, независимо дали е лице:

-   от държава членка или
-   от трета страна.

Мястото на изпълнение при доставка на услуга, когато получателят е данъчно задължено лице се определя съгласно чл. 21, ал. 2 от ЗДДС и това е мястото, където получателят е установил независимата си икономическа дейност.
Когато тези услуги се предоставят на постоянен обект, който се намира на място, различно от мястото, където получателят е установил независимата си икономическа дейност, то мястото на изпълнение е мястото, където се намира този обект.
Когато няма място на установяване на независима икономическа дейност или постоянен обект, мястото на изпълнение на доставката е мястото на:

 • постоянния адрес или
• обичайното пребиваване на получателя.

 В случая мястото на изпълнение на доставката ще е на територията на страната, тъй като получател е данъчно задължено лице, което е установено на територията на страната.
Предмет на доставката е рекламна услуга, която не попада сред изрично посочените като освободени доставки и същата е облагаема по смисъла на чл. 12 от ЗДДС.
Доставчикът е лице, което не е установено на територията на страната, следователно за получателя на услугата ще възникне задължение за регистрация на основание чл. 97а, ал. 1 от ЗДДС.
Съгласно чл. 97а, ал. 4 от закона заявление за регистрация следва да се подаде не по-късно от 7 дни преди датата, на която данъкът за доставката става изискуем (както при авансово плащане, така и при данъчно събитие), като данъчната основа на получената услуга подлежи на облагане с данък.

 Данъкът следва да се начисли с издаване на протокол по реда на чл. 117 от ЗДДС.

 На основание чл. 178 от ЗДДС в случай, че не се подаде заявление за регистрация по закона в определения срок, данъчно задълженото лице подлежи на наказание с глоба или имуществена санкция в размер от 500 до 5000 лв.

Освен това лицето ще дължи и размерът на неначисления данък за получената доставка на услуга, който се определя по реда на чл. 102 от ЗДДС, като за неначисления данък лицето ще подлежи на наказание с глоба или имуществена санкция на основание чл. 180а от закона.

 
Бихте ли уточнили следните въпроси: 
- Фирмата превозвач, осъществила трансфера,  е испанска и е регистрирана по ДДС , но къде е извършила транспортната услуга  - на територията на Испания или от Испания до Португалия , тъй като  командировката е била в Португалия;
- Като посочвате , че фирмите са регистрирани по ДДС , кои фирми визирате - хотела и фирмата превозвач  или фирмата превозвач  и вашата фирма като получател на услугата.   
Уважаеми  колеги,
в сайта на КЗЛД  на 13.04.2018г. са публикувани 10 стъпки  за  прилагане на новите правила , както  и подробни разяснения по темата.
Нека да пием вода направо  от извора, а не от семинари на учили -недоучили адвокати.
Прикачвам по-долу двата материала.