Здравейте,
Искам да ви попитам, ако на Войник му се удържа 100 лв на месец по допълнителен пенсионен фонд, как може да се изчисли колко заплата получава. Питам  понеже знам че военни, полицай, не им се удържат много осигуровки. Общо взето ако някой може да ми каже колко трябва да е заплатата на такъв служител?
Съгласно закона остатъка от предходната борса може да се ползва, че ако прекъсването е до 12 месеца. Ако работи 15 месеца би трябвало да няма право на остатъка, а да се изчисли нов срок и нов размер на обезщетението. Ако е работил до 12 месеца получава само остатъка без ново обезщетение (не се добaвя нищо).
На практика чувам, че в някои бюра по труда предоставят остатъка от обезщетението и след по-дълъг период на прекъсване.
Аз бях чул че оставащия период например 4 месеца ако те съкратът дори след 25 месеца ти остава. Но вие сега като ми казахте така е по добре да изчакаш цялата борса. Добре но ако например имаш 8 месеца и ползваш само 2, ти гудиш остналите 6 месеца това в голяма пребавка.
Здр, да попитам ако даден човек има право на 12 месеца борса, използва 8 месеца и се хване на работа.Знам че другите 4 месеца остават, Въпроса ми е ако този човек работи 15месеца   и пак го съкратят, на каква база му се изчислява борсата понеже той нали има 4 месеца от предишния път за тези 15 месеца  работа колко време му добавят към тях?
Здравейте,
според мене няма ограничения за брой откази. Има съответен член в Закона за насърчаване на заетостта.
Чл. 20. (Изм. - ДВ, бр. 38 от 2005 г.)
(4) Регистрацията на безработните лица се прекратява и в случаите, когато:

4. (изм. - ДВ, бр. 26 от 2008 г.)откажат да приемат предложената им подходяща работа и/или включване в програми и мерки за заетост и обучение за възрастни по този закон, както и в програми и проекти, финансирани със средства от европейски и други международни фондове;

На сайта на АЗ има въпроси и отговори и ще намерите пояснение коя работа се счита за подходяща. Според мене има доста голяма доза субективизъм. Може Х пъти да откажете с аргумент, че работата не е подходяща и те да приемат аргумента Ви. А може и при първото предложение да счетат, че са Ви предложили подходяща работа. Принципно не виждам обаче узаконен брой пъти отказ. Даже , ако приемем, че идеята е винаги да правят предложение за подходяща работа да Ви отрегистрират и при първи отказ.
Аз питам понеже съм чул че при 2,3 пъти ,ако откаже ти спират борсата.
Здрвейте,Искма дави питам като съм регистриран на борсата и взима парично обещетение.Колко  пъти има право на отаказ от  предлагане на работа ,преди  да ме изключат .Някой казват 2 пъти други 3 пъти.
Да допълня: докато сте на борсата не сте осигурен (осигурена) за фонд Общо заболяване и майчинство.
Аз питам понеже един колега ще му правят операция ,и той незнае какво да прави .А може ли  сам да си  внесе осигуровки по този  фонд общо заболяване и колко струва това на месец.И после какви са процедурите за болничния ?
Здравейте,след като съм регистриран на  борсата знам е има право да излизам болничен .Въпросите ми са
1.Само за по сериозни ли  процедури мога да излизам  болничен  например за операция ,за настинка  може ли ?
2.След  като взема  болничния от  лекарят къде трябва да го занеса в Борсата или в НОЙ и каква е процедурата  с документите .
Ако ми  предложат работа мога ли да откажа ,поради  здравословни  проблеми .И какви  документи  трябва да представя  ?
Здравейте,Има едно питане  съкратиха ме и сега си изчислявам  колко ще ми плащат от борсата.
Сметнах си  дохода за 24 месеца на зад и ми излиза  среден доход  700лв  бруто ,Сега знам че трябва да го  раздела на 21 дена и от цифрата която излезе да го извадя 60 процента и това ще ми изплащат .Въпроса ми е като изчислих  700 лв брутно да го деля на 21 дена или трябва да махна осигуровките и да изчисля нето( 544 лв )и него да деля .  От  бруто или от нето да извадя  60 процента.
Здрвейте, Преди ни  ме  съкратиха  по  чле  328.ал1.т3 казаха че  ще ни върнат на работа  само да потръгне  работата.Въпросите ми са
1-Ако аз откажа да се върна в  фирмата която ме е съкратила,нали борса си ми остава тече ?
2-Ако  ми  предложат  работа  през това време и аз откажа 1 път и след това още един път и ми спрът  борсата  .Аз има  право на 5 месеца и те ми спрът  борсата на 3 месец останалите 2 месеца отават ли си ми или се  анулират.Питам понеже знам че  ако си  спра борса  предварителни  ми остават месеците  който не съм  използвам .Но ако откжа работа един ви ме изгонят  незма дали ми остава или се  анулират .
3.При зивикване на  борсата да ми предложат  работа ,ако  уча в момента  висше  икономика мога ли да кажа че искам да ми намерят  работа съвразан  с  икономика  прои положение  че аз сега работя в друга  сфера?
Ако няма никакъв доход от граждански, понеже ще съм на процент на на твърда заплата. Понеже на мен не са ми цел парите аз искам да направия стаж в тази област на работата
Здравей, работя на трудов договор плащат ми се всички осигуровки. Сега ми предлагат допълнителна работа само че на граждански договор. Въпроса си те ми са?
1 - Дали ако подпиша на граждански договор, фирмата в която работя на трудов догор ще разберът за другия договор?
2-Трябва ли да плащам осигуровки за граждански ми договор след като ми плащат от трудовия договор?
Не ли някакъв процент от  заплата на която са ме осигурявали ?
Здравейте, Има си проблеми с шефа и затова съм решил да напусна по мое желание. Въпроса ми  работия от 3 години в тази фирам и преди това имам още 3 в друга фирма, имам 6 година не прекъснат трудов стаж. Мога ли да ползвам няколко месеца борса до като си намеря работа, колко месец и колко пари ще взимам?