Потърсих не открих такава която изкарва за Германия. Имам и друг въпрос когато съм назаначен на 2 длъжности при един работодател, в справка НОИ за всеки месец който съм бил назначен на 2 позиции ми излиза осигурени дни в месеца по 2. Тези дни имат ли някакво влияние като осигурителен стаж за обезщетение за безработица?
Цялата истина е че аз нямам документ U 1 от Германия, с него решението излиза до месец. В случая обаче незнам как да си го изискам от немските власти.
Иска ми се да влияе :wink1:, но мисля че този стаж не влияе, защото за последно съм работил в България.
Благодаря за коментара, но ги имам тези 12 месеца от 18 ( стаж в България) даже са повече.
Здравейте! Подадох документи за обезщ. За безр. през ноември 2018. До ден днешен решение няма , защото се чакат документи от Германия! Този стаж от Германия НЕ влияе нито на размера нито на периода на обезщетението. Въпроса ми е за какво ми трябваше да декларирам този стаж и как мога да се "откажа" от този стаж??
Здравейте искам да попитам относно периода на изплащане на обезщетение за безработица. Говоря за стаж след 2001 г. И по точно в него влиза ли времето когато съм бил регистриран в Бюро по труда и съответно в НОИ? Или това смята ли се като стаж за определянето на периода на изплащане на обезщетението?
Здравейте! Подадох документи в НОИ за отпускане на обезщетение за безработица, но имам стаж в Германия през последните 24 месеца от датата на подаването! Подаох ги края на ноември 2018 г. и на следващия ден излезна разпореждане, което гласи :СПИРАМ производството по отпускане на парично обезщетение за безработица,
образувано по заявление. МОТИВИ: Производството за отпускане на паричното обезщетение за безработица се спира до издаване на формуляр СЕД U 002 от компетентната институция на ГЕРМАНИЯ, данните от който са необходими за преценка правото на лицето на парично обезщетение за безработица. Въпроса ми е колко време трябва да се чака, защото вече е 5 месец? И мога ли аз нещо да направя?
10. Особености при определяне размера на паричното обезщетение за безработица:

Когато в периода, от който се определя среднодневното възнаграждение или среднодневният осигурителен доход, се включва време, което се зачита за осигурителен стаж без да се дължат осигурителни вноски, или през което лицето не е осигурено за безработица, при определяне на осигурителния доход се вземат съответно:
за времето, зачетено за осигурителен стаж по законодателството на друга държава на основание на международен договор, по който Република България е страна - среднодневната минимална работна заплата, установена за страната за съответния период;
Това не го разбирам?
Значи за времето ми в чужбина се пресмята като минимална работна заплата за съответната година?
Здравейте, как се определя размера на обезщетението за безработица, ако през последните 24 месеца имам стаж в чужбина? Става въпрос за периода януари 2017 до юни 2017 имам стаж в Германия. Последната ми месторабота е в България и от там съм съкратен по чл.328. Питам защото в НОИ ми обяниха, че този стаж в чужбина  не влияе на размера, а само на периода на обезщетението. Или аз нещо не съм разбрал.
Здравейте, може ли някой да ми напише членовете по които трябва да бъда освободен от работа, за да взема пълното праично обезщетение (60 процента). Знам по кои НЕ трябва, но искам да знам и по кои трябва???

Това означава че се зачита този стаж в Германия, поне така разбрах, след представянето на съответните документи в НОИ.
Здравейте! Казуса ми е следният имам право на обезщетение септември 2018 (тогава стават 3 години от предходната ми регистрация в БТ) и съм на трудов договор от ноември 2017 в България. От януари 2017 до юни 2017 ( вкл) съм работил в Германия!
Как да си изчисля рамера на обезщетението? Приемаме че за 6 месеца съм осигуряван на 1500 евро (средно) останалите месеци ги смятаме на 500 лв на месец тук в България!
За този период имам прекъсване от около 2 месеца без работа на трудов договор!
Благодаря Ви за точния и наавременен отговор!
Здравейте, извинявам се предварително за зададения въпрос, на който си гурно има отговор. Покой член от Кодекса на труда трябва да бъда освободен от работа за да получа пълното обезщетение за безработица?