Благодаря за отговора! Ако откажа да мина на 4 часа и си остана на 8 часа и си пусна неплатен за август (което пак им пести пари за мен), това ще ми се води за трудов и осигурителен стаж, но върху брутната ми заплата или не? Това се чудя. Защото изобщо не ми споменаха, че и неплатения се води за трудов и осигурителен стаж.
Здравейте,

Работя на 8 часа с пълни здравни и социални осигуровки върху парите, които взимам. Работодатялят ми иска да съкрати разходи и да мина на 4 часа за неопределен период от време. Четох, че така осигурителния ми стаж ще се брой на половина (работя 2 месеца на 4 часа, но се зачита 1 месец осигурителен стаж), а трудовият ми ще се запази. Аз искам да си запазя осигурряването си, дори и да взимам по-малко пари.
Знам, че имам право на 30 дни неплатен отпуск на година, но искам да знам дали тези 30 дни неплатен отпуск мога да ги ползвам и да запазя осигуряването си в пълния размер както е сега?
Реално, това би могло да ме спаси поне за 2 месеца може би....като питам за опциите да запазя соц. осигуровки ми предлагат да ми намалят заплатата...

Вече един път в суматохата подписах да съм на 4 часа за 1 месец, но ме държаха 2 месеца и половина, като документ ми дадоха да подпиша само за първия месец (13.03-13.04.2020) после нищо. Този период обхваща ИП, но и 2 седмизи след ИП.
Сега аз при тази ситуация имам ли основание да си потърся правата?
Много благодаря за отговора!
И да, както споменах трудовият ми стаж е без прекъсване до момента, съответно не съм ходила никога на борсата (и силно се надявам това да не ми се наложи  :wink1: )
Здравейте!

Намирам се в едномесечно предизвестие по чл. 328, ал.1, т. 2. В седмицата, следваща изтичането на този срок имам планувана (платена) почивка, за която работодателят ми е на ясно. Дори да си намеря работа, няма да мога да започна така, че трудовият ми стаж да е БЕЗ прекъсване. Реално, ако до няколко седмици си намеря работа, ще мога да започва след почивката си и така ще имам 1 седмица "дупка".

Въпросът ми е: Как може едно такова прекъсване на трудовия стаж да ми се отрази в бъдеще- за майчинство, болнични и тн.?
Има ли нещо, което мога да направя, за да избегна евентуални бъдещи проблеми?

П.П.
Трудовият ми стаж без прекъсване до момента е 7 години и 5 месеца, ако това има някакво значение, за да ми се отговори.