Да, има промени в закона от 01.01.2018.
При напускане по взаимно съгласие ще получавате 4 месеца по около 200 лв месечно. При " подходящо" прекратяване ще вземате минимум 4 месеца по 280-300 лв (а може и повече)  месечно.
Преценете, пресметнете, помислете и решете.
Ако питате за най-добрия вариант - да работите на добра заплата

Благодаря за отговора!
Ще се възползвам от съвета! Продължавам да работя, докато има как. Спирам да се интересувам от борсата. :smile1:
Хубава вечер и успешна седмица!
След като направите 12 м. във фирмата, в която работите в момента трябва да напуснете и вашият приятел да ви назначи в неговата фирма.
Предполагам, като казвате "да си платя пълните осигуровки" имате пред вид да ви назначи на максималния ОД и вие да му дадете сумата за осигуровките?
Да, може, това са си ваши уговорки.
Ще ползвате 12 м. обезщетение за безработица, ако към момента на съкращаването имате над 15 осигурителен стаж след 01.01.2002 г. (чл. 54в от КСО).
Времето на обезщетението зависи от стажа.
И принципно имате право на обезщетение за безработица, ако са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица" най-малко 12месеца през последните 18 месеца преди прекратяване на осигуряването (чл. 54а от КСО)

Успех и късмет!  :good:

Благодаря за отговора!
Преди 10 години бях назначен от моя приятел и 9 месеца по-късно съкратен. Получих 11 месеца борса. Имам над 15 осигурителен стаж, но той е преди 1994-та година, а вие ми съобщавате, че трябва да е след 2002-ра година. Явно има промени в законодателството, които не са ми известни. в този случай какво следва? На колко месеца борса имам право? Ако годините ни трудов стаж преди 1994-та са без значение, то по-добре да напусна по взаимно съгласие и след 4 месеца борса, отново да постъпя в същата фирма / не съм убеден, че такъв ход има смисъл, но все пак. Не се знае след 12 месеца, какво ще предстои/.
Мога ли след като направя 12 месеца във фирмата в която работя в момента, да се преназнача във фирма на приятел, да си платя за 1 месец пълните осигуровки и той да ме съкрати, за да ползвам 12 месеца борса, вместо 4, които бих ползвал при напускане по взаимно съгласие?
Благодаря ви предварително за отговора!
Да. Почти. Преди се изискваха 9 от последните 15, сега трябват 12 от последните 18. И в двата случая месеците са сумарно, може с прекъсвания.

Благодаря ти за отговора!
Здравейте!
Правилно ли съм разбрал, че вече са необходими 12 отработени месеца вместо 9, както беше миналата година, за да отида на борсата, при напускане по взаимно съгласие?
Благодаря ви предварително за отговора!