Не трябва ли да се включи като добавка  към РЗ само частта за сметка на работодателя?
Пример: Ако картата струва 100,00 лева, 50% се поемат от работодателя.
 50,00 лева да бъдат включени като допълнително възнаграждение, облагат се със социални осигуровки и ДОД и 50,00 лева( частта за сметка на служителя) да бъде удържана от нетната заплата.

Различни становища чета  -  при едните се включва цялата сума на картата като допълнително възнаграждение, при другите само частта за сметка на фирмата . Кое е правилното?
Здравейте,

Дружество регистрирано по ДДС получава фактури от Google  за реклама. Фактурите не са предоставени на време към счетоводството, не  е издаден протокол по чл.117. Протоколът с каква ставка на ДДС трябва да бъде?Може ли протоколът да бъде издаден в последващ период и да бъде включен в дневниците на покупки и продажби в периода на издаване?

Благодаря!
Здравейте,

Фирма предлага на част от служителите ползване на карти мултиспорт. Една част ще бъде заплатена от персонала, останалата от фирмата. Не е социален разход, тъй като има парични взаимоотношения . Сумата на картата без ддс ли трябва да се включи като добавка към БТВ ? Има ли право на данъчен кредит фирмата за фактурата, която издава доставчика на услугата?

Благодаря!