Благодаря ви за отговорите. Приемам препоръки за счетоводител, който има опит с такива като мен и да ме консултира по-подробно срещу заплащане :)

Аз искам да си платя осигуровки още през юни, питах се е дали е редно и възможно, без да съм издавала фактури, тъй като работата ми се проточва по-дълго време. Предполагам, че за моята цел трябва просто да разбия работата на части и да издам няколко отделни фактури, като първата е от този месец.

А може би дори е задължително, защото аз вече се регистрирах, че упражнявам дейност от 18.05. и никой не ми каза,  дали датата на регистрация трябва да съвпада с датата на първата издадена от мен фактура (или 7-дневния срок)?  :blink:

 
Здравейте,

Миналата седмица се регистрирах като лице, упражняващо свободна професия и имам няколко чуденки.
1. За да си заплатя осигуровки през м. юни, трябва ли да имам доход/да съм издала фактура през м. май? Т.е. мога ли да ги платя, ако доходът ми за май е 0 и първата ми фактура е издадена през юни?

2. Достатъчно ли е да си закупя кочан фактури от книжарницата, има ли някакви други процедури, които трябва да извърша, за да са изрядни фактурите, които издавам?

3. Има ли някаква специфика при издаване на фактура към чуждестранна фирма извън ЕС?
 
Благодаря на всеки отзовал се :)