Става въпрос за съпруга ми, който пострада много при катастрофа. Година и половина ползва болничен от ТЕЛК-а и сега му предстои да се пенсионира. Ще му се наложи да напусне работа, поради невъзможност да работи - счупени са му двата крака на по няколко места и възстановяването е много бавно, не могат да се сгънат. А работата, която ще напусне беше добре платена и иска да си използва борсата.... Затова се притеснява, ако е без право на работа дали ще може да си я ползва.
Здравейте! Имам следното запитване и ще бъда благодарна ако някой е запознат и ми отговори. Може ли лице, което го освидетелстват с пенсия по болест без право на работа да отиде на Борсата и да взима обезщетение за безработица спрямо стажа? Благодаря!
Ако съм работила през последната година и половина, напусна за два-три месеца и след това се осигуря във фирма за един месец, мога ли да ползвам борса според осигурителния стаж?
А като се регистрира на борсата в срок от 7 дни до колко време може да подаде документите за борса (някъде четох три месеца) и от кога започва да се отчита плащането? Мисълта ми е ако използва натрупаната му се отпуска, която е около 50 дена и след това се регистрира в седем дневен срок, а подаде документи в рамките на три месеца и през това време да изтекли три години от последната борса, ще му се полага ли обезщетение според осигуровките?
А три години от кога се отчитат - от първия ден на борсата или от последния?
Имам следния въпрос: Съпругът ми от май 2016 до юли 2016 беше на борсата(два месеца), след което я прекрати и започна работа. През май 2017 претърпяхме тежка катастрофа, при която той пострада тежко и е с два счупени крака. През ноември 2018 г му изтича болничния. Понеже не е възстановен ще се наложи да напусне по чл. 325 ал.1 т.9. Ще може ли да ползва борса, която се заплаща в зависимост от осигуровките или ще получава минималното обезщетение понеже не са минали три години от последната борса?