Един счетоводител, който работил 30 години в счетоводство всеки ден като идвал на работа си е отварял чекмеджето и поглеждал нещо в него.

След като се оттеглил в заслужена почивка - пенсия, колегите му решили да проверят какво има в това чекмедже, та всеки ден го отварял.

Отворили го и какво да видят. На едно листче имало записано:
- Дебит от ляво, Кредит от дясно!
Събеседване:
- Защо искате да работите при нас?
- Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит!
- Колко прави 2+2?
- А колко трябва да прави?
- Кога ви е удобно да започнете?
Ако трябва да си наваксват през останалото време то тогава няма особен смисъл от 4 дневна работна седмица. Във Франция мисля, че това е стандарт от много години, но хората са прозрели, че отпочинал човек е по-ефективен и за по-малко време ще свърши същата работа.
Здравейте,

Фирмата в България не е регистрирана по ЗДДС, а тази в Германия е регистрирана и има VAT номер. Софтуерът, който трябва да се закупи е „масов“, тоест не е разработван специално за нуждите на фирмата, респективно би следвало да се причисли като стока, а не като услуга.

Въпросът ми е дали фирмата в България трябва да се регистрира по ЗДДС, ако закупи този софтуер от фирмата в Германия при положение, че стойността няма да надхвърли 20 000 лв. за една година?
Консултирах се с един колега и той ми предостави следната информация.
Софтуерът може да се третира и като стока и като услуга. При положение, че е „масов“ софтуер, например (Windows, MS Office и т.н.) може да се разгледа като стандартен софтуер и да се причисли като стока.
Ако обаче е специализиран софтуер, който се разработва специално за нуждите на някоя фирма, то тогава се води услуга.
Тълкуването е много относително, ако някой има повече информация ще е чудесно да я сподели.
Здравейте,
И аз се опитах да закупя електронна винетка, но ме задължава да приема „общите условия“ за ползване, но когато кликна върху тях и ме връща на началната страница. Вие успяхте ли да ги намерите къде са или просто ги приехте, защото е много странно да те задължават да прочетеш и приемеш нещо, което го няма никъде в сайта им…
Здравейте,

Трябва да си закупя няколко софтуерни лиценза за различни програми (еднократно не е на абонаментен принцип). Разликата в цената обаче е огромна от това да ги закупя от доставчик в България и друг доставчик в Германия.

Въпросът е: трябва ли да имам регистрация по ДДС, за да мога да използвам германската фактура?

Знам, че когато се получават фактури за реклами в Google и/или Facebook, то тогава регистрацията по ДДС е задължителна и трябва да се начисли на основание чл. 97а от ЗДДС.

Но в конкретния случай става въпрос за лиценз на софтуер и дали не може да се позовем на чл. 99 от ЗДДС и да не е необходима регистрация по ДДС, при положение, че стойността няма да надхвърли 20 000 лв. в рамките на една година.

Към коя категория би се причислил софтуерния лиценз – стока, услуга или нещо друго?

Благодаря ви предварително за отделено време.
- И как разбра, че е счетоводителка?
- По погледа. Същият, като на тъщата, само че с ДДС!