ООД е собственост на трима съдружници. И тримата не работят на друго място.Трябва ли да се осигуряват и тримата и на какво основание – СОЛ, ДУК, ТД?
Не към фактурата си имаме фискален бон и всичко е точно. Въпросът ни е, дали към КИ трябва да имаме сторна бележка или въпросния протокол към него изпълнява функциите на СБ.
Здравейте,
закупуваме стока от една от големите вериги магазини, при което те ни издават фактура, но след това установяваме грешка при един от артикулите и те ни издават КИ и протокол към него,в който е описано към коя фактура се отнася и УНП към нея, но не е упоменато нито чл. от закон или от Наредбата ....  :blink:
Въпросът ни е, след като фактурата е в брой и Върната сума от КИ е получена в брой, към КИ не трябва ли да има сторна бележка, за да можем въз основа на нея да си върнем парите в касата или Въпросния протокол изпълнява тази функция
Ние го правим с Известие за плащане.
Просто му "префактурираме" сумата от полицата :)
Привет,
налага ни се да анулираме ф-ра от м,Юли на "чужд" контрагент от ЕС, според нас е редно да се издаде Протокол по чл. 116 ал.4 от ЗДДС, а не КИ което е масовата практика.

В случая се налага анулиране, защото сме издали ф-ра на грешен контрагент и трябва да издадем фактура на друга фирма.

Благодаря предварително
Здравейте,
Фирмата ни си закупи  - Зарядна станция за климатици, за да можем сами да обслужваме автомобилите си. Но не можем, да преценим в коя категория в ДАП и САП да я заведем.
Ние смятаме, че трябва де е във II категория  - машини, производствено оборудване, апаратура със 30% амортизационна норма.
Според Вас правилно ли е и може ли да споделите вие как бихте го завели  :blush:   

Благодаря предварително :)



Здравейте,
Имам фактура за закупени материали от Скания, но фактурата е без начислено ДДС и на нея пише VAT Deduction. За първи път виждам такова нещо, а в интернет не можах да отрия почти нищо по темата. Може ли да ми дадете малко повече информация

Хубав ден  :smile1:
         Според Вас правилно ли е да използваме разчетна сметка и вие как процедирате в такъв случай.
         Четохме много статии, от които стигнахме до извода, че е по добре Доставчикът да ни издаде КИ. За напред смятаме така да процедираме, но за момента имаме тази "красота"   :blush:

Поздрави  :smile1:
Здравейте, имаме следния казус  :wink1:

     Ние сме фирма занимаваща се с търговия на ел. уреди.  Достигнали сме определен оборот с наш Доставчик и договаряме бонус от цената на определена стока.
    Доставчикът отказва да ни издаде КИ за намаляване на себестойността на стоката, а иска от нас да издадем фактура, която той да заплати.
    В складовата ни програма ние намаляваме цената на стоката с нашата ф-ра, но счетоводно не можем да се ориентираме как да го направим. Четем много противоречиви мнения и се объркахме.

Ще осчетоводим нашата ф/ра по следния начин:
410/498 - Разчети от бонус обороти (защото смятаме, че това не ни е приход от дейността)

И ще направим прихващане
498/304 ,
за да можем да се равним със склада.
Не, нямаме фискален бон.
Здравейте,
Днес получихме стока с наложен платеж по Еконт. Куриерът ни издаде РАЗПИСКА ЗА ПОЛУЧЕН ПАРИЧЕН ПРЕВОД и ни каза, че тази разписка ще служи за Фискален бон към ф-та на получената стока... До тук добре, но четейки  НАРЕДБА № Н-18 стигам до извода, че е трябвало да бъде издадена Разписка за ПОЩЕНСКИ паричен превод (както Спиди издава).
Според Вас правилен ли е този документ.
Здравейте,

Имаме служител /межд. шофьор/, който е болничен до средата на Декември. Лицето е на лекарска комисия на 30.11, за да преценят  дали трябва да се продължи. Дотук добре, но служителят идва днес и казва, че иска да му прекратим БЛ от 01.12, защото иска да пътува. Говорил с Доктора, който му издал БЛ и той казал, че трябва ние като работодател да уведомим НОИ и да му прекратим БЛ. 

Може ли да споделите мнение или опит по казуса.

Поздрави!
Здравейте колеги,
Искам ми се да ви попитам нещо ...  :blush:
Имам завършена Магистърска степен по Счетоводство и одит, а Трудов стаж но специалността  почти 6 години. Работила съм във счетоводна къща, както и в части фирми като счетоводител, но имам желание да започна работа за себе си. За съжаление съм от малък град, в който не се случват много нови неща и се притеснявам дали ще имам работа. Мога да си позволя няколко месеца да съм без доходи докато си намеря няколко фирми, но ако не успея какво правя ?!  :hmmm:
Много ще се радвам ако споделите Вашия опит и как вие започнахте да работите сами.

Поздрави! :wink1: