Разбрано, благодаря за отговора. Ще подам първо липсващите справки, а след това ще видя колко корекции трябва да подам назад във времето.
Лека вечер
Четох упътванията за Д1, но въпроса ми по-скоро беше за моя конкретен случай, в който в действителност работя повече от официалните работни дни за България. Например в месец Май съм работил 18 дни, а не 17.
Здравейте, СОЛ съм и практикувам свободна професия от 3 години. Днес при попълването на ежемесечният образец 1, забелязох, че за месец Май в поле 16 не ме допуска да въведа 2000 и 20 в 16.1, което винаги съм правил.
Казва ми, че въведените дни са повече от броя на работните дни в месеца.
Това ме накара да се замисля дали пък досега не съм въвеждал всичко грешно? Мислех, че винаги се въвеждат 20 дни, но дали не трябва да въвеждам броя работни дни според официалния български календар (който го има и на този сайт)?
Също, аз реално не работя по българския календар, а общо взето във всеки делничен ден през месеца.. Тоест работните дни за мен стандартно варират от 20 до 23.
Ако първоначалната ми презумпция за въвеждането на 2000 е грешна, и трябва да въведа 2300 (в месеците с повече работни дни), как ще бъда допуснат за въвеждането на тази цифра, след като не ми позволява да въведа дори 20?
Благодаря предварително,
Ангел
Хм, ами аз досега ги въвеждах като от месец до месец. Например за Септември - от Септември до Октомври.. Надявам се това да е окей с нап.. мерси
Здравейте, може би това е малко банален въпрос, но, имате ли представа как мога да подам Декларация обр. 1 за Декември през сайта на НАП?
В полето "от месец" съм избрал Декември, докато в следващата колонка - "до месец", няма опция за Януари 2019 г, тъй като полето "година" не съдържа тази година. Бъркам ли нещо? Може би последната декларация трябва да е Декември-Декември 2018?
Благодаря предварително!
Много Ви благодаря, Ирена!
Адмирации за изчерпателния отговор :))
Лек ден
Здравейте, изчетох доста мнения във форума, но все пак се нуждая от малко помощ, по малко по-общ въпрос, чийто отговор не успях да намеря. Предварително благодаря за времето Ви
Та.. накратко - желая да се регистрирам по ДДС, но не съм сигурен по кой член трябва да го направя. Ето малко факти за мен:
1. Регистриран съм като лице упражняващо свободна професия
2. Регистриран съм като самоосигуряващо се лице
3. Ще предоставям услуги на регистрирано по VAT лице от Германия
4. Засега нямам приходи
5. Със сигурност по някое време през годината ще премина границата от 50,000 лева.

Какви са предимствата на това да бъда регистриран по чл. 100?
На доста места чета противоречиви мнения, като например това, че ще трябва да плащам ДДС? Докато при 97а, не се налага?
Какви биха били предимствата на това да бъда регистриран по 97а (може би просто е задължително, без предимства? :)), вместо по 100?

Отново - благодаря на всички отзовали се!
Успешен ден :) (или вечер)