Много благодаря за бързия отговор, а след като изляза по майчинство за лятото могат ли есента да ми откажат, когато подам заявление за връщане на работа?
Здравейте! Прекъсвам отпуска си по майчинство с молба до работодателя от 1.04. С устна уговорка, че ще използвам 2 месеца натрупана отпуска през лятото. Днес обаче изненадващо шефът ме уведомява, че не е ок за толкова дълъг отпуск. При положение, че вече съм пуснала уведомление, че ще се върна на работа мога ли да почна работа. И после да изляза пак в майчинство за 2-3 месеца. Могат ли да ми откажат. Просто нямам вариант кой да гледа детето. Детето навършва 2 год. Декември.
Здравейте! Имам дете на година и 9 месеца. Ползвах майчинство до м. Април и се върнах на работа. Индексираха ми заплатата. Сега предвид усложнената епидемична обстановка ми се налага пак да изляза в майчинство. Т. е. да си продължа оставащата част от майчинството до навършване на 2 година на детето. И ако се наложи още няколко месеца от полагащия се отпуск за отглеждане на дете до 3 годишна възраст. Въпросът ми е при това положение след като веднъж съм се върнала на работа след майчинство и са ми индексирали заплатата. 1Сега като пак изляза в майчинство, когато се върна на работа ще имам ли пак същите права като на завърнала се от майчинство, за да ми индексират пак заплатата/ индекса ия ще има и 2021/?
Здравейте! Искам да прехвърля майчинството за втората година на бабата. Тя в момента е пенсионер и не работи. Въпросът ми е-колко време трябва да я назначим на трудов договор преди да мога да и прехвърля майчинството? И още нещо, може ли да е назначена на 4 часов работен ден- това ще се отрази ли на майчинството-380лв?
Уважаема госпожо monikita във Вашия случай вариантите са два:
1. Ползвате отпуск за гледане на дете до 2-годишна възраст до 01.02.2019 год. От 01.02.2019 год. се връщате на работа (имате право на 50% от обезщетението за първото дете). Работите до издаването на първия болничен лист за 45 календарни дни преди термина (за второто дете) и обезщетението Ви за второто дете ще се изчисли от нова база - 24 месеца назад, преди месеца, в който е издаден болничния лист за 45 к.дни. За периода от 10.12.2018 год. до 01.02.2019 год. - МРЗ. За периода на майчинство за първото дете ще се вземе дохода, от който е изчислен размера на обезщетението.
2. Другият вариант е да ползвате отпуска за гледане на дете до 2-годишна възраст до издаването на първия болничен за 45 календарни дни преди термина. Тогава ще се получи породени деца и Вие ще получавате за първата година на второто дете обезщетение в същия размер, какъвто сте получавали за първото дете.

Държа да отбележа, че всичко това е актуално към настоящия момент. Аз не нося каквато и да е отговорност, ако през 2019 година се променят законите и наредбите.
Разбира се. Много благодаря!
Аз няма да бъда неплатен. Просто около два месеца ще съм на 380 лв. Тоест за период а, когато съм на 380 лв ще се вземе Мин работна заплата, а за първата година майчинство на първото дете ще се вземе това, което съм получавала от НОИ.
Разбира се. Много благодаря!
Това за неплатения отпуск ме накара да се огледам, но ......няма влак.
Аз няма да бъда неплатен. Просто около два месеца ще съм на 380 лв. Тоест за период а, когато съм на 380 лв ще се вземе Мин работна заплата, а за първата година майчинство на първото дете ще се вземе това, което съм получавала от НОИ.
А какво ще правите от 10.12.2018 год. до 01.02.2019 год.?
До 01.02.2019 мисля да ползвам отпуска за гледане на дете до 2 годишна възраст. 380 лв. И след това да започна работа.
Здравейте!
На 10.12.2018 изтича първата година майчинство и смятам да се върна на работа ефективно на 01.02.2019. В момента съм бременна с термин май месец. Въпросът ми е как ще бъде изчислено обезщетението за първата година майчинство за второто дете? какъв доход ще се вземе за периода, в който съм била по майчинство. Само да вметна, че сега на месец майчинство получавам около 1600 лв.