Става интересно. Да видим какво ще предприеме работодателя.
Утре ще се разбере. Тя трябва да си занесе последният болничен лист и решението от ТЕЛК . Преди да стане ясно, че ще получи ТЕЛК  за трайно намалена работоспособност, тя опита да се разбере с тях, след приключване на болничните и да я съкратят, по член по който може да получава обезщетение от борсата в максималния за нейния стаж срок. Предложи да се подпише, че е получила всички обезщетения, които евентуално работодателят  би трябвало да и изплати. Първоначално се съгласиха, но преди 15 дни и заявиха, че няма как да я съкратят така, защото докато тя е на борсата не могат да назначават хора на нейната позиция. Може би са прави, а може би не.... Все пак има възможност да бъде открита друга позиция, примерно касиер, управител....
въпреки, че няма упоменат срок на изпитване,
Я пак погледнете за такъв срок. КТ дава право изпитването да е ДО 6 месеца, но не поставя долна граница. Ако срокът наистина не е упоменат, на работодателя ще е трудно да докаже, че не е 2 месеца например и може и да го осъдите за прилагането на чл.71.
Бих могъл да Ви го изпратя някъде за да се уверите лично, че не е упоменат срок на изпитване.
Прочетете добре отговора от 13.07 часа на петте хикса.
  В интерес на истината няколко пъти препрочитах, докато осмисля, какво точно означава  " на основание чл. 67, ал. 1, т. 1 КТ - безсрочен трудов договор" и чл.70 ал.2. Реално тя е работила три месеца, преди да се разболее, и въпреки, че няма упоменат срок на изпитване, работодателя може според този чл.70 да я уволни, защото е все още в изпитателен срок, който е бил прекъснат от заболяването и.  Благодаря Ви за бързите отговори!  :noexpression:
Какъв срок на изпитване е посочен в договора?
Няма посочен срок на договора. Единственото което пише е - На основание чл. 67 ал. 1 т. 1 от КТ  Трудов договор за неопределено време. Във връзка с чл. 70 чл. 2 в полза на работодателя, се сключи настоящия трудов договор между страните... Описано е единствено, че срокът за предизвестие при прекратяване е еднакъв и за двете страни, и е в размер на 30 дни.
Здравейте! Предварително се извинявам, ако не е тук мястото да задам въпросите си. Надявам да не изглеждам прекалено глупав, но от два дни се опитвам да си разясня нещо, и явно за мен тази материя е доста сложна. Съпругата ми след дълъг престой у дома (аз не и позволявах да работи), започна работа през месец октомври 2017 г. в магазин хранителни стоки. Назначена е по чл. 67 ал. 1 т. 1 от КТ на трудов договор за неопределено време, във връзка с чл. 70 чл. 2 в полза на работодателя. За съжаление, през месец декември се случи така, че тя преживя мозъчна операция, вследствие на която беше продължително време в болнични. Шест месеца с ЛКК, и още четири, продължени от ТЕЛК. На 06.11.2018 г. се яви на ТЕЛК за освидетелстване и и бе дадена трета група ТЕЛК - 50% трайно намалена работоспособност за период от една година, като противопоказни условия на труд са отбелязани - тежък физически труд, нервно-психическо напрежение. Експертното мнение на комисията е, че тя не може да изпълнява настоящата длъжност. Тя знае, че работодателят и иска да я освободи от работа, защото не иска да си навлича неприятности заради здравословното и състояние. Магазина е малък и цялата работа, от приемане на стоки, подреждане, прибиране в склада, както и въвеждане в системата, освен продажбите е вменена на продавачката. От това, което изчетох тук във форума, разбрах, че работодателя и би могъл да и предложи позиция, съобразена с нейното здравословно състояние, но конкретно в нейния случай няма такава алтернатива. Въпросите ми са няколко:
1. Работодателят и, може ли да я освободи, без да се иска разрешение от ИТ? (прочетох, че работници с ТЕЛК са защитени от уволнение)
2. Би ли могло да бъде съкратена по чл. 325 ал. 1 т. 4 КТ за да ползва обезщетение от ТБ, ако въобще има право на борса? Общия и стаж е малко над десет години.
3. Какви обезщетения следва да и изплати работодателя, ако се стигне до уволнение, или съкращение?
И последен въпрос - разбрахме, че платеният и годишен отпуск сега когато е с ТЕЛК се увеличава на 26 дни годишно. Това увеличение на дните важи ли за тази календарна година, или е за в бъдеще време?
Предстои и тези дни да представи последния си болничен и решението от ТЕЛК, на работодателя си, затова търсим най-безболезнен и удовлетворяващ вариант и за двете страни. Ще Ви бъда признателен, за съветите и препоръките! Хубав и усмихнат ден!