Регламентираният в ЗДДС начин е да информирате НАП и те служебно да променят резултата за периода. Но аз бих постъпила точно, както предлагате. Знак минус и спестени главоболия.
На коя дата ще ви издадат болничния за 45 дни преди термина?
1. Ако ползвате отпуск за отглеждане на дете и по време на този отпуск настъпи моментът за 45 дни преди термин, то за второто дете ще получавате същия размер на обезщетение, както за първото.
2. Ако обаче първо изтекат 2те години, след това имате период, в която реално трябва да се върнете на работа и след това ви издадат 45-те дни - периодът за изчисление на майчинството ще вземе втората година на МРЗ и вече вие си знаете това колко е по-ниско от вашата заплата....
Издатйте си протокол по чл. 117  ЗДДС, Включето го и в Покупки, и в Продажби. Друго по-особено няма.
В ОПР: Отсроченият данък с минус.
В баланс: Актив по отсрочени данъци
А заличаване и след това нови пробвахте ли?
Това не смея да подам, защото нали вече сме в срок само за корекция. Да не остана и без нищо подадено за лицето, че глобите са сериозни.
И това опитах. Върна ми отново грешка. " За това ЕГН има подадени редовни данни". Пълен майтап. Сега с тези електронни услуги не знам и кой в НАП може да ми съдейства. Освен да чакам служебно предписание. Предполагам, че като тръгнат да възстановяват данъка на лицето ще ме питат за разликата.
Здравейте! Подала съм чл. 73, ал. 6 за един служител по трудов договор с грешни данни. Той си подаде чл. 50 с правилните суми след като ги уточнихме. Проблемът е, че не успявам да подам корекцията на 73 в НАП.
1. Получавам съобщение, че няма подадени данни за коригиране. Данни за лицето има подадени. Появяват се в справката за подадени данни, но позицията за данък е 0. Дали това е проблемът? Как да подам корекция?
2. Ако оставя нещата така дали от НАП ще ме поканят да направя корекцията служебно, защото лицето е поискало възстановяване на данъка поради ползвано данъчно облекчение?
А защо при опит да подам декларация за авансови вноски ми стои период 2023, при положение че вече от пет дни е срок за подаване за 2024г.

Оправили са го. Току що подадох за 2024 г.
Ще организирате логистиката някак. Но имате документ, че прекратяването е по желание на лицето. Въз основа на този документ може да издадете заповед за прекратяване. Но трябва да я връчите и на лицето, т.е. той да се подпише на заповедта.
Датата така ли е написана 0хх или е оставена празна? Според мен нямате проблем. Подготвяте заповед за прекратяване по чл. 325, ал. 1, т.1 викате служителя, подписвате я считано от която бъдеща дата се уговорите и край на общите ви мъки.
Формуляр А1 за приложимо осигурително законодателство. Вади се от НАП, ако не се лъжа. Звъннете в НАП и те ще Ви ориентират.
Хващаш се на стаж/работа в счетоводна кантора и всичко ще ти се изясни.
Предполагам, че си студент и се чудя какво ви предлага това образование при положение, че търсиш информация по форумите.
Да пуснеш всеки въпрос в гугъл и да почетеш, пак би имало смисъл за теб.
И аз това се чудя. Дали да не пишем на НАП? По всичко личи, че не е актуализирано.
Не е толкова страшно и сложно.
1. Прекратявате го по взаимно съгласие. Вижте и чл. 328, 10а,б,в. Плащате му 2/6 брутни заплати обезщетение при пенсиониране в зависимост от стажа.
2. Представянето на трудовата книжка е ангажимент на лицето - в негов интерес е.
3. Не.
4. УП-3 му издавате по искане на лицето и му го връчвате - той да ги носи в НОИ или където прецени.
Имате ли 12 месеца осигурителен стаж, дори и с прекъсване?
Ето тук може да намерите подробна информация:
https://nssi.bg/fizicheski-lica/po-bg-zakonodatelstvo/bremennost-i-rajdane/
При всички положения е добре да постъпите на работа по трудов договор, за да имате право на отпуск по майчинство и т.н. За останалите сметки не мога да помогна.
Доходите му не продължават ли да се облагат по ЗДДФЛ? Той си остава физическо лице /не е ЕТ, камо ли някаква форма на търговско дружество/, нали така?
Погледнете чл. 79 от ЗДДС. Трябва да си направите корекция.
С протокол за брак. А шофьорът няма ли вина? Начет за материално отговорно лице?