Благодаря за информацията!
Значи:
- един ТД може да бъде сключен като срочен със срок на изпитване, като безсрочен със срок на изпитване, като срочен или безсрочен без срок на изпитване и т.н. Какъв е договора трябва да е записано в началото му ("на основание чл...и т.н.)
- В НАП се декларира дали договора е безсрочен, срочен за определен срок, срочен за определена работа, срочен по заместване и т.н.
- Не се декларира дали е със срок на изпитване или не.
- ТД със срок на изпитване може да се сключи само веднъж за една и съща длъжност при един работодател. Срокът на изпитване е до 6 месеца. Колко точно в конкретния случай  - трябва да е запидаво в ТД.
- ако в ТД не е включен срок на изпитване или този срок е изтекъл, не може да се приложи чл.71, ал.1.
- някои неща в ТД могат да се "преправят" тихомълком, но за други трябва да се уведоми НАП. Промяната на ТД от безсрочен в срочен (когато е възможна) подлежи на деклариране в тридневен срок.

Не зная до кого сте се допитвали, но това са принципни и елементарни въпроси и всеки занимаващ се с назначаване на работници, който е прочел поне веднъж Кодекса на труда,  би трябвало да ги знае.

Здравейте,
поради некомпетентен счетоводител, пак ми се налага да се консултирам из форумите и да се информиран сам. :noexpression:
От цитата по горе следва, че ТД сключен на основание чл.67 ал.1, може да бъде прекратен по чл.71. Работника е във фирмата от почти 3 месеца и следва да бъде освободен, като тъсим варианта  да има право на ''пълна'' борса. Ако съм разбрал правилно, в договора трябва да е посочена връзка с чл.70 ал.1 от КТ, като това не е декларирано в НАП. Правилно ли съм схванал?

Блогодаря предварително!  :smile1:


Да разбирам ли, че ако ме съкратят в Германия и се запиша в България на борсата, ще получавам обезщетение равно на 60% от минималната заплата тук?
60% от средния осигурителен доход с осигуровки за безработица  от последните 24 месеца преди месеца, в който е прекратен договора. За периодите без осигуровки се взема минималната работна заплата.
След като лицето е било осигурявано в Германия, ми бе предоставена информация, че размера на обезщетението се определя върху внесените или дължимите осигуровки от последния работодател в България. Осигуровките от Германия не оказвали влияние върху размера, или поне така казаха от НОИ. Дано наистина се окаже така.
Би трябвало да има право на пълна.
Не би трябвало да има проблем с увеличението на заплата. По-високата заплата би допринесла за увеличаване на обезщетението с около 35 лв месечно, а платните в повече осигуровки са няколко пъти повече
Защо само с 35 лв. месечно? Каква е формулата, по която се изчислява размера на обезщетението? Не би ли трябвало да е средно аритметичното от 600 и 2000?   :noexpression:
Здравейте,
мой познат има 2 години трудов стаж в Германия, след което е нает в българска фирма за 2 месеца и половина. Първият месец е осигуряван на 600лв, а от следващия месец е осигуряван на 2000лв. Ще бъде освободен по чл.71 ал.1 КТ през изпитателния срок на договора.
Ще има ли право на пълна обезщетение от НОИ и това повишение на заплата би ли довело до евентуална преверка на фирмата?
Благодаря предварително!
Здравейте,
през последните 2 години работя в Германия с трудов договор, без прекъсвани осигуровки, общо взето всичко е изрядно. Не съм бил на борсата никога до сега, но след няколко месеца мисля да се прибирам в България за постоянно. Искам да се възползвам от правото си на обезщетение от бюрото по труда в България. Въпроса ми е свързан с това как да подходя, за да получа максимално обезщетение и колко време би могло да продължи това?
 Поздрави и благодаря предварително :smile1: