конкретизирайте малко начина на отчитане за провеждане на обучението и периодичността - например заповед на управителя за провеждане на обучение.. и присъствен лист на служителите, всеки се подписва... всяко тримесечие...
това е моят план от 2011 г, когато пак беше зор но, за вътрешни правила :smile1:
…….."VІІІ. ОБУЧЕНИЕ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ

      Обучението на персонала за спазване на изискванията съгласно чл. 67 ал. 1 на ЗМИП, актовете за неговото прилагане, ЗМФТ и тези правила, се извършва под ръководството на управителя на Дружеството най-малко веднъж годишно за всички и поотделно - за всеки новопостъпил служител.
       Текущо се организира запознаване и разясняване на всички изменения и допълнения на нормативната уредба в областта на мерките срещу изпирането на пари и пресичане действия по тероризъм и неговото финансиране.
       Дружеството трябва да запознае всички свои служители със ЗМИП, ППЗМИП и ЗМФТ и периодично при настъпили промени нормативната уредба да се провеждат дискусии за обучение по методите за изпиране на пари и финансирането на тероризма., тълкуването и приложението на нормативната уредба в областта на мерките срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма.
       Служителите на Дружеството, които участват в прилагането на мерките срещу изпиране на пари попълват декларации, че са запознати с настоящите Вътрешни правила и се задължават да ги спазват...."