т.е. дивидентите се раздават само от печалбата от минали години, но не и от настоящите печалби така ли?
Ако примерно фирмата съществува от 6 месеца и към момента е на печалба, мога ли от тази печалба да раздам дивидент или трябва да изчакам да приключи годината?
Съответно какво ще стане ако не изчакам да приключи годината и раздам дивидент от настоящата печалба?
Благодаря
Здравейте,
Вярно ли е, че за нулева дейност на фирмата вече не е нужно да се подава данъчна декларация?
Благодаря.
Здравейте,
Чувал съм от счетоводители, че може да се раздават дивиденти веднъж и то само в края на годината, но бих искал да разбера какво ще стане ако раздавам дивиденти по свое усмотрение, например ежемесечно? Не виждам нищо грешно в това, все пак фирмата е създадена, за да ми служи. Опитвам се да разбера защо нямам право да тегля пари от собствената си фирма, когато имам нужда?
Благодаря.
Може би, ако намерите валутните сметки на НАП?
Иначе, предполагам може да се плаща от еврова сметка по левова, както може обратното.

Открих следното:
"Банкова сметка за превод на дължим към други държави-членки на ЕС данък върху добавената стойност по глава 18 от ЗДДС (специални режими „в Съюза“ и „извън Съюза“) в евро:"
https://nap.bg/page?id=651

"Банкова сметка в евро за събиране и превеждане на суми от осигурителни вноски и данъци в полза на други държави - членки на ЕС:"
https://nap.bg/page?id=494

но не мога да преценя, дали тези са приложими в нашия случай.

Доколкото знам, плащането от еврова в левова сметка няма да отстрани проблема, тъй като превалутирането пак е на лице и е за наша сметка.
Здравейте,
Представлявам консултантска агенция, която обслужва бизнеси по маркетингови въпроси.
Бих искал да разбера как да избера добър счетоводител, който:
- е наясно с актуалните системи и методи за разплащания (Stripe и подобни)
- има опит с автоматизация на реконсилиране на сметките
- има опит със софтуери за счетоводство като Xero

И като цяло дори и да не отговарят непременно на тези изисквания, кои са най-добрите счетоводни кантори?

(Ако има значение, намираме се в София).

Благодаря.
Здравейте,
Голяма част от клиентите ни плащат в EUR по сметка в EUR. За да избегнем такси за превалутиране, възможно ли е корпоративните данъци към държавата да се плащат в EUR или е нужно да бъдат обърнати в левове?

Здравейте,
Абсолютно начинаещ съм по отношение на счетоводството и имам нужда да си изясня основните правила за изчисление на дължими данъци в България. Наясно съм, че законът за ДДС е един от най-сложните и че няма прости отговори на тези въпроси, но въпреки това имам следния въпрос и се надявам, че може да се даде някакъв относително валиден отговор имайки предвид недостатъчната информация (предварително се извинявам ако терминологията ми е неправилна, моля да бъда поправен):

Еднолично дружество с ограничена отговорност с консултантска/маркетингова дейност произвежда печалба в размер на 100,000 лв месечно. Тази печалба представлява оборотът на фирмата минус всички разходи, но без взети предвид данъци. Бих искал да знам в тази ситуация какви данъци и в какъв размер се дължат върху въпросната печалба. Казвали са ми, че грубо казано 50% от печалбата в тази ситуация ще бъде платена като данък (10% плосък, 5% дивидент, 20% ДДС и други?). Моля да ми обясните.

Също така можете ли да ми препоръчате книга, която може да ми помогне да разбера счетоводството в България на едно базисно ниво колкото да знам за какво говоря като мениджър/собственик на бизнес.

Благодаря предварително.