Здравейте колеги,
бихте ли дали съвет, купуваме материали, които пакетирани в абалаж, който в последствие продаваме на други лица. При доставката на материала съответно завеждам в 302 само материала, без да засклаждам бр. опаковки отделно като такива, как трябва да отразя счетоводно после продажбата на опаковката, като я нямам заведена, като такава.
нашите ваучери са вече при мен, но на бензиностанциите още не ги приемат. Не разбирам какво лошо имаше в предишната система - снимахме фактурите, подавахме заявление в митницата, оттам възстановяваха съответната сума - просто и ясно...
ами сигурно защото е просто и ясно, как някои ще се доберат до комисионните по отпечатване на ваучерите............... ....
Ние ги облагаме с данък
ваучера е платежно средство и би следвало да се отчете в гр. 50, но в кореспонденция с какво приходи от субсидии ?????...............
гр. 50/70 гр.
следваща стъпка
401/гр.50
Доставката е била през ноември. Фактурата е от ноември. Мога ли сега да й издам протокол? И трябва ли да уведомявам НАП?
:blink: по какъв начин възнамиряваш да уведомиш НАП???
Издаваш поредния номер на протокол в моминта с дата на доставката и го включваш в дневниците за този месец.
Системата за капково напояване със сигурност е ДМА защото предполагам стойностно е нам мин. праг, поне моите са такива. Всяка година има части които се подменя - тях вече отчитам директно на разход.
Задавате въпроса, докато не получите отговора, който искате. 
Задавам въпрос докато не получа отговор,
към менента на фактурите за подобен род материали са ми записвали на гърба за къде се отнасят, но не бях сигурна дали това е достатъчно и дали не съм в грешка.
ако СМЗ са на склад - искане за отпускане на СМЗ
ако не заскладявате - директно на разход
при положение, че е на склад е ясно.
Въпроса касае материали, които не се засклаждат, а директо се изписват на разход - има ли нужда от искане?
 :blush: някой може ли да даде съвет  :excl:
При получаване на фактура за закупени материали, които веднага са отишли по предназначение без да се засклаждат в склада на предприатието необходимо ли е към фактурата да се приложи искане за стоково материални ценности :question:
относно декл. по чл. 88, колко такима декларации мога да подам, и подаването на всяка сладваща означава ли че покрива информацията от предходната или трябва да се вземе предвид данните в предходните декларации???
благодаря предварително