Много Ви благодаря, ХХХХХ!
По първия въпрос: да, длъжен е. Обезщетението за неползван отпуск се дължи независимо от начина на прекратяване на договора.
По втория въпрос : щом имате повече от 12 месеца работа по ТД от последните 18, имате право на обезщетение. Дали обезщетението ще е минимално или според дохода и стажа, зависи от начина на прекратяване на ТД. Минимално ще е, че ако прекратяването е по взаимно съгласие или по Ваше желание. Или ако през последните 3 години сте били на борсата. Според стажа и дохода ще е при прекратяване на срочен договор (с изтичане на срока, завършване на работата...), с предизвестие от работодателя и др.
При начина, по който е формулиран Вашия ТД, не мога да гадая по какъв начин ще бъде прекратен. Особено ако е сключен на основание на чл. 68, ал. 1, т. 1. Ако основанието е чл. 68, ал. 1, т. 2, нещата са по-прости (прекратяване по чл. 325, ал. 1, т. 3 и "пълна"  борса)

   Здравей ХХХХХ, на договора ми пише " ... на основание чл.68, ал1, т.2 и във връзка с чл.67, ал.1, т.2"  - означава ли, че мога да се надявам на чл.325, ал.1, т.3
        Здравейте, имам следния казус... Назначена съм на срочен, 3 годишен договор във фирма, която има договор с държавно предприятие за същия срок. В договора ни пише, че ако фирмата загуби преди този срок договора (с държавното предприятие) фирмата веднага прекратява всички правоотношения с нас. Тъй като, това вероятно ще се случи до няколко дни, искам да попитам. Първо, длъжни ли са да ми платят неизползван годишен отпуск 20 дни(10 дни  от 2018г и 10 от 2019г ). Второ, мога ли при тези условия да отида на борсата при пълно обезщетение. До края на договора остават 5 месеца.
      Предварително благодаря!